Hodaj pokraj mene i budi mi prijatelj!

 „Ne hodaj ispred mene, možda neću slijediti. Ne hodaj iza mene, možda neću voditi. Hodaj pokraj mene i samo budi moj prijatelj.” Albert Camus

„Zagrljaj je prekrasan dar. Jedna veličina odgovara svima”

Na našem planetu živi danas više od 6 milijardi ljudskih bića. Sela su opustjela, a na ulicama velikih gradova, mravinjak ljudi. U sobama su i telefoni koji neizmjerno povezuju. Čovjek gotovo da nikada nije sâm, pa ipak i danas su aktualni stihovi našega velikog Tina: „…sin tvoj putuje, dolinom svijeta turobnom, po trnju i kamenju. Od nemila do nedraga, i noge su mu krvave, i srce mu je ranjeno, i kosti su mu umorne, i duša mu je žalosna i on je sâm i napušten.”

Ove su riječi vjerojatno danas aktualnije nego ikada do sada. Zvuči nevjerojatno, a i u mravinjaku ljudi, u kućama s mnoštvom stanara, u samostanima punima redovnika, u stanovima s Internetom, televizorom i telefonom, čovjek može biti sâm i osamljen. Nikada se na prozorima stanova i kuća nije moglo primijetiti više izboranih lica s izgubljenim pogledom u očima nego što je to slučaj danas. Očito smo mnogo dobili, ali više izgubili. Izgubili smo toplinu pogleda i razumijevanja jedni za druge, izgubili smo obitelj, u kojoj su se dijelile sreća i tuga. Izgubili smo jednoga jedinog pravog prijatelja, a dobili mnoštvo poznanika, koji mnogo vremena provode jedni s drugima, a malo jedni za druge.

fra Luka Marković, Izvor:  Naklada sv. Antuna, www.kristofori.hr

Facebook Komentari

comments

admin

Related posts

Dijamant
ŽIVOT

Dijamant

18. lipnja 2014

Jutarnje odluke
ŽIVOT

Jutarnje odluke

23. kolovoza 2014

Hvalospjev ljudskosti
ŽIVOT

Hvalospjev ljudskosti

8. kolovoza 2015

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 5 =