4 puta koja će produbiti naš duhovni život

Produbite zahvalnost

Jedno od najvećih umijeća života jest osjećati zahvalnost usprkos trenutnoj boli, nelagodi, nemiru, nezadovoljstvu ili neuspjehu. Iako je lako to reći doista je teško to ostvariti a još teže pretvoriti u naviku. Upravo ta najdublja točka ključna je za preobrazbu našega negativnog stanja u pozitivno. U trenutku suočavanja s porazom skloni smo okrenuti se (samo)sažaljenju gledajući taj poraz kao neku katastrofu,  tražeći u njemu krivnju drugih ljudi i dokazivati sebi kako ništa nismo mogli poduzeti da nam se taj pad ne dogodi.

Prestanite se brinuti

Briga nikome nikada nije donijela ništa dobro ni korisno, a opet stoji kao prvo iskustvo suočavanja sa svim problemima ili nekim novim iskustvima u životu. Njena moć u tome je što čovjek uopće nije svjestan njene razorne snage sadržane u vlastitim mislima.  Nevjerojatno je činjenica da je čak i znanstveno istraživanje pokazalo da ukoliko čovjek više brine oko nekog mogućeg negativnog ishoda veća je vjerojatnost da se on dogodi. Stoga i Isus govori: Ne budite zabrinuti za svoj život, zna Otac vaš nebeski što vam treba

Počnite više očekivati od sebe, a manje od drugih

Život u međuljudskim odnosima povezan je s očekivanjima koja imamo jedni od drugih. Kada vidimo da se neke stvari koje smo očekivali ne ostvaruju, počinjemo biti razočarani bilo u sebe, bilo u druge, ovisno od koga smo što i koliko očekivali. Što polažemo veća očekivanja – veća su i razočarenja. No sav problem u našim očekivanjima jest u zamijeni relacije a taj je da ne smijemo mnogo očekivati od drugih već sva očekivanja trebamo položiti u sebe. No to doista nije lako.

Više molite i čitajte Sveto pismo

Jedan je duhovni pisac rekao da Biblija u raspadnutom stanju obično pripada cjelovitoj osobi. Tek kada zaronimo u njen svijet možemo početi otkrivati i svoj svijet. Naše vrijeme u molitvi i razgovoru s Bogom je vrijeme kada istovremeno upoznajemo sebe, postajemo svijesniji svojih razmišljanja, osjećaja, navika i obrazaca ponašanja i spremamo se na njihovu preobrazbu ukoliko nisu u skladu s Božjom voljom. To je produbljenje našeg duhovnog života.

Mario Žuvela

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 2 = 3