A što ti kažeš: Tko sam ja?

Naš hod danas započinje u Cezareji Filopovoj u kojoj se odigrao znakoviti događaj. Ne smo da je na ovom mjestu se dogodilo Petrovo prvenstvo, predaja ključeva Petru već se dogodio strahovito važan Petrov odgovor.

Isus postavlja pitanje učenicima a to pitanje se jako odnosi se i na naše vrijeme: „Što ljudi kažu tko sam ja.“ Tko je Isus Krist kojega neumorno slušamo iz nedjelje u nedjelju. Tko je on u ovom vremenu kojemu smo svjedoci. Vjerojatno iz naših usta Isus bi čuo realnost koja nije baš tako bajna kao u ono vrijeme.

Današnji svijet ne pozna Iliju gorljivog proroka ni Jeremiju, niti proroke pa ga ne mogu s njim uspoređivati. Ne poznaju ni Ivana Krstitelja jer nema onih koji pozivaju na obraćenje. S čim bi to danas mi mogli usporediti Isusa da bi smo njemu rekli što ovaj naraštaj kaže tko je Isus Krist.

Nema modela niti je itko kao on. Nema više vođe, ni kneza. Nema proroka jer su im zatvorili usta. Nema više onih koji jasno progovaraju o Bogu. Teolozi zaokupljeni svojim metodama i opterećenjima tapkaju u beznađu. Svatko se uliziva nekim formama kako bi se svidio svijetu. Pa čak ide se i dotle kako bi trebalo prepravljati evanđelje. Mnogi pljuju po svetinjama a Crkva i njezini poglavari šute. A svijet se oteo kontroli i uživa u trenutačnim malim trivijalnim sigurnostima ostavljajući Boga.

Doista spasenje traži potpuno opredjeljenje, a ne polovična i često jeftina rješenje koja se na prvi pogled čine zamamnim, privlačnim ali u konačnici uvijek vode u propast. No ipak mnogi sebi daju za pravo iako žive poganstvo sebe nazivati vjenicima. Oni poznaju sva svoja prava ali dužnosti ne poznaju. To su slijepci za vječne vrjednote koji se drže svojih umišljenih predrasuda, svojih umišljenih mišljenja i ideja. Oni sve znaju, što će njima netko soliti pamet.

U  moralnom pogledu ne odriču svojih sebičnosti, svojih prolaznih probitaka, materijalnih prednosti, osobne raskalašenosti. Ne žele odbaciti svoj teret, ne žele prihvatiti stege Gospodnje jer oni znaju bolje od Njega, ali i dalje se žele nazivati kršćanima i umjesto da prema Evanđelju prilagode svoj život, svoje ideje, svoju misao takvi evanđelje prilagođavaju svojoj mjeri, svojim ukusima svojim mislima. Onako kako im u određenom trenutku odgovara misleći da su dobri trgovci ali na svu sreću kod njega ne vrijede zakoni ovozemaljskog mita i korupcije.

Zato je današnje pitanje tako bitno: „A ti što kažeš: Tko sam ja?“ Današnji odgovor mora biti jasan. To je moj i tvoj odgovor. On se temelji samo na jednome. Na proživljenom susretu koji se dogodio. Mnogi o Isusu i Crkvi njegovoj ustanovi danas imaju štošta za reći. Ponižavaju je, obezvrijeđuju. Nema ni jednog trenutka koji se ne iskoristi kako bi se umanjio Isus Krist. Od predstava do dnevnih tiskovina. E sve je lako. Lako je blatiti, uništavati dobar glas, ali vrijeme leti. Vrijeme donosi sve ono što smo u životu učinili. A kada dođe taj čas bobe sa svim od bolesti do smrti ne treba tada igrati na milosrđe Božje. Jer kako si u životu živio moraš sve to podastrijeti bilo dobro, bilo zlo. Neka danas naš odgovor na pitanje bude jasan. Isuse ti si Sin Božji, moj spasitelj moje sve.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

45 − = 41