Anegdote iz života Ivana XXIII

1. Kada je posjetio jednu bolnicu, upita malog dječaka što želi postati kada odraste. Mali dječak je odgovorio kako bi volio biti ili policajac ili papa. “Ja bi na tvome mjestu postao policajac”, reče Ivan XXIII. “Jer svatko može postati papa, pogledaj samo mene!”

2. “Često se puta probudim u noći i počinjem razmišljati o ozbiljnim problemima u svijetu i kažem sebi, kako bi trebao porazgovarati s papom o tim problemima. Drugog dana kada se probudim, sjetim se da sam ja zapravo Papa.”

3. Jednom je jedan novinar upitao Svetog Oca – “Koliko ljudi je zaposleno u Vatikanu?” Na to je odgovorio Sveti Otac: “Pola od njih!”

4. Jednoga dana je Sveti Otac odlučio posjetiti prijatelja u bolnici Duha Svetoga. Tada ga dočeka časna sestra i pozdravi: “Sveti Oče, ja sam poglavarica Duha Svetoga.” On odgovori: “Blago vama! Ja sam samo namjesnik Kristov.”

5. Nakon što su Angela Roncallija izabrali za novog papu, on bi šetao kroz ulice Rima. Jedna žena koja je prolazila pokraj njega reče prijatelju, “O Bože, kako je debeo!” On se okrenu prema njima i odgovori, “Ženo draga! Vjerujem da razumijete da Konklave nisu natjecanje za ljepotu.”

6. Poznato je da Ivan XXIII. potječe iz jedne seljačke obitelji. Tako je jednom napisao: “Postoje tri načina kako se možete uništiti: žene, kockanje i poljoprivreda. Moj otac je birao ono najdosadnije.”

7. Dok je Ivan XXIII. bio Apostolski nuncij u Parizu, pozvali su ga na svečani ručak. Tada je sjedio pokraj jedne lijepe gospođe, naprosto previše razgoljene. Nakon što je doneseno voće na stol, on uzme jednu te je pruži gospođi pokraj sebe. Ona se začudila, no on doda: “Izvolite uzeti, gospođo. No, Eva je opazila da je gola tek kada je pojela jabuku.”

8. Jedan vatikanski dužnosnik je rekao Svetom Ocu, da je “apsolutno nemoguće” sazvati Drugi vatikanski sabor 1963 godine. “Dobro, onda ćemo ga sazvati u 1962.” I tako je i učinio.

9. Jednom upita novinar Ivana XXIII., tada još patrijarha Venecije, što bi postao kad bi mogao živjeti svoj život ispočetka. Na to odgovori, “Novinar.” Nastavio je s osmjehom: “Da vidimo imate li hrabrosti reći, da bi vi bili patrijarh kada biste mogli živjeti ispočetka.”

10. Jedan kardinal u Vatikanu se pobunio, kako određen vratar dobiva istu plaču kao i kardinal. Na to odgovori papa: “Taj vratar ima desetoro djece; nadam se da kardinal nema.”

Izvor: Bitno.net

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

42 − = 36