Autentična kristolikost blagdana

Još jedan prosinac. Još jedan Gospodinov rođendan. Još jedan Božić. Još jednom mnogima najdraži datum u godini 25.12.

Čovječanstvo ponovno ima priliku okrenuti se duhovnoj stvarnosti. Hoće li je znati prepoznati? Kao i svake godine pa tako i ove čini se kao da  je Božji dolazak među ljude nekako stjeran u kut. Kako je moguće da čovjek ne vidi dalje od materije koja propada? Zar je uistinu bitnije kakve će boje biti kuglice i različite dekoracije koje su pomno izmišljeni marketinški trik čiji je jedini cilj da čovjek izgubi sam sebe. Možda bi se opravdanje za to posebice moglo naći u specifičnoj situaciji u kojoj se čovječanstvo nalazi. Protekla godina bila je puna neugodnih iznenađenja za našu domovinu i ljudi ne žele i prosinac provesti u istome raspoloženju neizvjesnosti i sličnih osjećaja.

Čovjekova unutarnja čežnja za radošću očituje se upravo u adventskom i božićnom vremenu. Međutim, gdje je u svemu tome Isus Krist? Izgleda da je svijet čak i Božje utjelovljenje podlo iskoristio kako bi svoje nebitne stilove i uske okvire razmišljanja podvalio čovjeku koji se ne može snaći u mnoštvu modernističkih opcija. Više nego ikada svijet treba jednu dobru kršćansku lekciju. Poštovani čitatelju, vrijeme je za promjene. Vrijeme je da se svatko od nas vrati svojim korijenima. Vrijeme je da se ugledamo na oduševljenje i vjeru Crkve u prvim stoljećima kršćanstva jer ako je prva Crkva umirala za evanđelje, zašto kršćanin 21.st. ne bi barem živio za evanđelje? Ne stapaj se sa svijetom kršćanine jer je tako lakše. Ne, ti idi protiv struje svjetovne naravi, ti idi za istinskom potragom svoje osobe. Nemoj dopustiti da te svijet melje i oblikuje prema svojim načelima. Čovječe, ti si izuzetna Božja svojina zbog koje je sišao na zemlju. Bog ti je odlučio biti blizak u osobi Isusa Krista. Nemoj prokockati šansu istinske životne radosti samo kako bi se uklopio u okolinu. To nije tvoj istinski poziv. Tvoj poziv je ostvariti duhovnu zrelost koja će te oblikovati u osobu koja se neće povoditi za kamuflažama međuljudskih odnosa. Tvoj istinski „ja“ čezne za takvim životom. Takav ti život nudi osoba Isusa Krista.

Ne kopiraj prosinačke ni druge trendove, kopiraj Isusa Krista, sigurno nećeš pogriješiti. Dopusti da Njegova osobnost prožima tvoju. To je jedini način da budeš istinski sretan čovjek. Tada će ti biti svejedno koje je boje kuglica, koja je božićna dekoracija na kući, kakva li će jela biti na blagdanskome stolu. Tada ćeš sve to doživljavati kao usputnu stanicu vremena u kojem se nalaziš. Tvoj jedini razlog istinske radosti biti će Isus Krist. Takva radost neće nestati s prosinačkim i novogodišnjim manirima. Potrebno je biti mudar i izabrati Isusa Krista!

Sandra Čukelj

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

78 + = 81