Bog dolazi i pozvani smo svjedočiti da naš Bog nije ništa od onog što nudi ovaj bezbožni svijet!

Osjetite svjetlost, vikend čarolije, adventska špica. Doživite božićne dekoracije i ljupke drvene kućice, dražesnu glazbu i prigodne predstave, odličnu ugostiteljsku ponudu te nasmiješena rumena lica.

Advent predstavlja božićni duh, a njega stvaraju emocije u našim srcima. On je lagana šetnja s najmilijima, osjećaj topline unatoč hladnoći u zraku, radost darivanja i vjera u bolje sutra. I zato je ove godine adventski program kreiran da zvukom, prizorom, okusom i mirisom dozove taj božićni duh na ulice grada s milijun srca, a kako bi svako od njih moglo ponovno iskusiti osjećaj čiste radosti. Predstava za potrošače može početi. To vam se nudi kao advent. Advent bez Boga. Bezbožna manipulatorska vlast sa slatkorječivošću koja želi iskoristiti Boga za punjenje proračuna kako bi poplaćali svoje nastranosti. Advent marketinškog jeftinog populizma koji prodaju svetkovnu kršćana na koju nisu ni pozvani. Oni bi bezbožni bakanalijski advent, bezbožnog duha, boga potrošnje i zato imaju prosvjed protiv molitve na gradskim trgovima. Oni bi zabavu ali u Božiću zabave nema. Božićni duh ne postoji.

Postoji samo Bog koji nam dolazi koji se utjelovio i postao čovjekom i rodio se za naše spasenje. No svaka roba ima svoga kupca. Rekla bi naša narodna mudrost svaka budala ima svoje veselje. Pred nama koji vjerujemo ovo što nudi svijet ništa ne pomaže. Za nas ovo nije iščekivanje rođenja Boga. Za one koji se daju zavesti onda će se za koji dan nakon blagdana govoriti o blagdanskoj i post blagdanskoj depresiji ili kako je vole nazivati „Božićna tuga“. žalosno je to da Božić može postati tuga. Kako to ne poništi taj božićnu duh koji se toliko sada reklamira. Gdje nestane sva ta ozarenost, nasmiješena rumena lica. Gdje odjednom nestane ta vjera u bolje sutra. Samo sa ulaskom u novu godinu shvatit ćemo koliko smo siromašni i koliko vjerujemo bezbožnim farizejima ovoga vremena koji nas prisiljavaju da živimo nešto što je laž. I kad živiš u laži onda se i događa sve ono što je nakarada prodanog božićnog duha koji je izbacio Isusa Krista koji je jedini pravi Božić. Mali Bog rođen u siromaštvu štalice da izliječi ljudski rod i spasi ga od ove nakarade života.

Advent koji nam je ponuđen od svijeta u nama će ostaviti gorak okus unutarnje praznine, tuge usamljenosti, nerazumno trošenje i besparicu koja vodi u siromaštvo. Nama vjernicima ne treba takav svijet bezdušnosti. Za nas je danas najdragocjeniji adventski poziv na obraćenje. Obraćenje od bezbožnosti koja se zavukla u sve dijelove vjerskog života. Od farizejskog licemjerstva. Bezbožnog farizejizma koji odvlači u post blagdansku depresiju. No lijepo im je danas rekao sveti Ivan Krstitelj: „Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca.“

Na nama je vratiti pravo dostojanstvo naših kršćanskih slavlja. Nama vjernicima je darovano neizmjerno blago Božje ljubavi i njegovog neizmjernog milosrđa. Odjenite se istinom. Bog nam dolazi i pozvani smo svjedočiti da naš Bog nije ništa od onoga što nudi ovaj bezbožni svijet. Sada mi dolazi u sjećanje jedna slika iz Smojina Maloga mista a nadam se da je ni vi niste zaboravili na Badnjak kad Anđa Vlajna kaže da Božić slave zatucani. I kad kaže Roku di ti je svist. A dici objašnjava da su oni dica naprednih roditelja i da oni zato ne slavidu Božić. I tako su današnja dica naprednih roditelja koji ne slavidu Božić ni Božje rođenje, iskoristila zatucane kako ih oni drže kako bi im oduzeli i ono malo dostojanstva koje im je ostalo.

Prenimo se oda sna. Poslušajmo proročki  glas Ivana Krstitelja. Božji glas koji viče u pustinji ovog društva: „Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“  To je advent radosnog iščekivanja. Priprava za susret s ljubavi koja nas neizmjerno ljubi i koja nas posvećuje od ravnodušnosti. Dođi Gospodine Isuse, mi te čekamo. Neka vam je blagoslovljen drugi advent. Advent Nade. Jer nadom nas naš Bog obasjava.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 2 = 3