Bog je postao jedan od nas!

Svatko od nas na Božić stane pred štalicom. Zahvaljujemo Bogu na daru njegova rođenja u ljudskom tijelu. Bog je postao jedan od nas.

Vječni sin Riječ Otčeva je uzela ljudsku našu narav. Slično kao što ljudska nevidljiva misao o nekom djelu postaje vidljiva kad ta nevidljiva misao postane vidljivo djelo. Očeva nevidljiva Misao rođenjem postaje čovjekom. Tako Krist pravi Bog postaje i vidljivi čovjek. Dijete iz jaslica ima ime Isus tj. „Bog spašava“. Mi molimo Isusa pravoga čovjeka i pravoga Boga. Marija i Josip nas pozivaju da stanemo pred novorođenim Isusom kao što su pastiri učinili. Niti u jednoj drugoj religiji nije Bog tako blizu kao kršćanima. Sam Bog iz svoje uzvišenosti silazi nama ljudima, on se nije ukazao kao čovjek na izvanredan način nego je kao ljudsko dijete začet i rođen. Zato je od proroka navješten kao Emanuel tj. „Bog s nama“.

Zašto je Bog postao čovjekom? Jer nas Bog ljubi i to ne zbog naših zasluga nego zato jer je dobar. Iz prevelike svoje božanske dobrote on je svijet i sve što njemu pripada stvorio. Iz bezgranične svoje ljubavi on nam je dao život i dijeli ga on s nama u povijesti spasenja. On se odrekao sebe i postao čovjek da bi kao čovjek nama postao blizu. Sin Božji sebe je učinio darom ljubavi i dijeli zemaljski život s nama do smrti na križu koji uvire u slavu uskrsa. Ne zahvaljujemo naš život slučaju i nije nesreća što smo začeti i rođeni. To je više izraz osobne volje Božje prema nama. Svatko od nas je pozvan iz ljubavi u postojanje. Sin Božji, naš Gospodin Isus Krist je postao naš brat. On je čovještvo s nama podijelio. Na Božić kao tajnu njegova postanka čovjekom Bog je konačno kod nas došao. Njegova riječ ljubavi je postala tijelom i ne povlači je nikada. Njegov savez ljubavi ostaje važeći i kada mi ljudi uvijek iznova zakazujemo i postanemo nevjerni.

Dijete iz Betlehema drži ispruženu ruku oproštenja i spasenja. Ako je to uistinu istinito, a naša vjera to potvrđuje, tada smije i može Božić biti ne događaj malo dana , nego utjelovljenje Božje treba biti temelj našega cijeloga života. Jedno značajno se pitanje nama svima postavlja glede tajne Božića. Koliko smo mi ljubitelji djece. I koliko je to naše društvo? Imaju li djeca mjesto u našim župama. Sasvim sigurno leži tu ključ budućnosti, ako mi u svakom možemo vidjeti ono posebno dijete koje je u štali betlehemskoj rođeno. Bog vjeruje dobru u čovjeku, on računa da mi primamo njegovu ljubav i njoj se iskažemo vjerni. Dapače i tamo gdje mi zakažemo otvara nam on put obraćenja i duhovnog novoga početka. Na taj način trebamo naše djetinjstvo pred Bogom iznova otkriti. Tada se vrati radost u srcima i ta radost se širi na sve ljude. Prekretnica je u povijesti čovječanstva nastupila. Brojimo godine na one prije i poslije Kristova rođenja. Dopustimo da nas ljubav Božja promjeni. Budimo ponovno jednostavni u svojim srcima jer dijete Isus želi kod nas stanovati. Tamo gdje Božić ne ostaje samo stvar osjećaja nego se iskazuje u životu kao Božje djelo spasenja, obnavlja Duh Božji lice zemlje.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

74 − = 65