Bog nam stalno oprašta poradi Isusovih rana

Dar koji je Isus uzlazeći na nebo ponio Ocu, jesu njegove rane – cijena našeg otkupljenja – kazao je Sveti Otac danas prije podnevne molitve Kraljice Neba, pred desecima tisuća vjernika, s prozora Apostolske palače, na trgu Svetoga Petra.

Papa je u nagovoru spomenuo da se danas slavi svetkovina Uzašašća, te kako je Isus svoje učenike poslao da idu i svim narodima navješćuju njegovu poruku spasenja (Usp. Mt 28,16-20). Ići – ili još bolje: krenuti – kazao je Papa – ključna je riječ današnje svetkovine: Isus kreće prema Ocu, a učenicima nalaže da idu u svijet. Isus je završio svoje poslanje i vraća se k Ocu koji ga je poslao no, tu nije riječ o odvajanju, jer On zauvijek ostaje s nama, ali na jedan novi način – kazao je Papa.
Svojim uzašašćem, Isus privlači i uzdiže pogled svojih učenika; i naš pogled također, u nebeske visine kako bi nam pokazao da je odredište našega hoda Otac. Sam nam je kazao kako odlazi pripraviti nam mjesto. Ali Isus istodobno ostaje prisutan i djelatan u ljudskoj povijesti po snazi i darovima svojega Duha; i nalazi se uza svakog od nas. Blizu nam je, prati nas, vodi, uzima nas za ruku i pridiže, kada padnemo. Iako ga očima ne vidimo – On jest tu s nama – ustvrdio je Sveti Otac.
Vjerujete li to? – upitao je papa Franjo okupljene vjernike, tražeći potom da za njim ponove da je Isus tu, uz nas prisutan. Isus, odlazeći na nebo – nastavio je – Ocu nosi jedan dar, a to su njegove Rane – rekao je Papa. Cijelo mu je tijelo obnovljeno, glatko i bez ožiljaka, ali je ostavio Rane i kad dođe pred Oca kaže: Pogledaj, Oče, ovo je cijena Tvog oproštenja, koje daješ i kad Otac vidi te Isusove rane, uvijek nam oprašta. Ne zato što smo mi dobri, nego zato što je Isus za to platio! Gledajući Isusove rane, Otac kao da postaje još milosrdniji i još veći – i to je velika stvar koju Isus danas u nebu za nas čini. Ne bojte se dakle tražiti oproštenje, On uvijek prašta, gledajući Rane Isusove – potaknuo je Sveti Otac!
Isus je prisutan i po Crkvi koju šalje da nastavi njegovo poslanje. Isusov nalog učenicima da krenu i njegovim učenicima učine sve narode (Mt 28,19) sasvim je odreðen i nije ako ti se da – pojasnio je papa Franjo. Kršæanska je zajednica, zajednica na izlasku; u polasku; Crkva je na izlasku roðena. I zajednice u klauzuri su također na izlasku – smatra Papa – i stari i bolesni, takoðer mogu biti sjedinjeni s Isusovim ranama.
Isus poslanim učenicima kaže da je s njima u sve dane, do svršetka svijeta (r. 20). Bez, Isusa, dakako, ništa ne možemo učiniti! U apostolskom djelovanju naše snage, izvori, strukture – makar su potrebne – nisu dovoljne! Bez Gospodina i Njegova Duha, naše djelovanje, makar dobro organizirano, pokazuje se nedovoljnim. I tako idimo narodu reći Tko je Isus! Ne zaboravite, ipak, koji je dar Isus ponio Ocu – napomenuo je papa Franjo – jer to je cijena Božjeg oproštenja…
Uz Isusa je s nama i naša majka Marija koja je već u nebu čija je Kraljica i tako je u ovomu uskrsnom vremenu i zazivamo; Ona također hodi uz nas i Majka je naše nade – kazao je Sveti Otac.
Nakon molitve Kraljice Neba, Papa je pozvao sukobljene strane na području Ukrajine i Srednjeafričke Republike na iznalaženje rješenja krize putom dijaloga i pomirenja te je izrazi duboko žaljenje zbog brojnih žrtava spomenutih sukoba. spomenuo da je danas Svjetski dan sredstava Društvenih komunikacija, koji se posebno osvrće na kulturu susreta. Sredstava Društvenih komunikacija mogu pomoći u promicanju osjećaja jedinstva ljudske obitelji, solidarnosti i zauzimanja za dostojanstven život sviju.
Jučer je također – nastavio je Papa – Blaženom proglašena Bl. Majka Speranza, osnivačica sestara Ančela i Sinova Milosrdne Ljubavi, u Italiji. Neka njezino svjedočanstvo pomogne Crkvi u konkretnomu naviještanju beskrajnoga Očeva milosrđa. Papa je zatim pozdravio različite skupine, udruge, obiteljske i župne zajednice; škole, skupine i pojedinačne hodočasnike koji su došli na Trg, te je – pozdravljajući uobičajenim pozdravom – od sviju tražio da za njega mole.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 7 = 1