Bog nam svakog dana u život šalje novi izazov i tamo gdje smo bili slabi daje snagu za nov početak!

Bog nam u svome Sinu Isusu Kristu pokazuje put prema vječnom životu za koji je čovjek stvoren.

Isus je došao da tamu zabluda i tamu grijeha uzme sa nas i obasja nas svojim svjetlom. Njegova istina i njegova ljubav nas prate. Ljubav se ne može iskazati zakonima nego djelima koja vraćaju životnost. Izvanjske čine i obrede uvijek trebaju pratiti misli i osjećaji u ljudskom srcu.

Evanđelje ove nedjelje nam pokazuje u propovijedi na gori pravi smisao Božjih zapovijedi. Nije važno samo izvanjsko vršenje Božjih zapovjedi nego preobrazba srca. Cijeli čovjek treba po milosti Božjoj biti nov. Tako nam zapovijedi Božje ne smiju biti strane nego da prepoznajemo što nam je u Duhu Svetom upisano u srce. Naša savjest polaže nam svjedočanstvo. Cijeli čovjek mora biti po milosti Božjoj nov.

Tri su životna područja o kojima Evanđelje govori: svetost ljudskog života, ljubav i vjernost u braku i zapovijed istine i istinitosti. Isus ne pozna kompromise sa zlom. Radi se o vanjskom i unutarnjem usmjerenju čovjeka prema Bogu, ljubavi, istini, svetosti i životu. Istovremeno nam Bog šalje svoju milost u kojoj Duh Sveti izlijeva ljubav u srce. Tako smo sposobni dobro činiti i odbiti zlo. Pogledajmo kratko ova tri životna područja o kojima nam Gospodin govori u Deset zapovjedi koje nam je Bog po Mojsiju objavio, a to je svetost braka koji isključuju kategorički svako nasilje. I pobačaj može već u srcu početi ako našim očima i našoj misli dademo slobodu i na taj način griješimo protiv ljubavi i vjernosti. Sve to može početi u malom i zatim se proširiti.

Budnost prema poticajima vlastitog srca je nužna. Radi se o drugom području istinoljubivosti. Naša riječ pred Bogom i ljudima mora vrijediti. Naše DA treba biti DA i NE treba biti NE. Tada nam ne treba zakletva kad mi Boga zazivamo kao svjedoka za istinitost naših tvrdnji. Kako se mi osjećamo u suočavanju s Isusovom istinom? Želimo li Isus prodati svoju vjernost vanjskim djelima i molitvama koje ne izlaze iz srca? Kao kršćani trebamo biti čista srca. Ne dvostruka i kriva. Drugi mora znati da s može pouzdati u nas. Knjiga mudrosti nam govori o snazi zapovjedi Božjih. Bog nam je dao slobodu da se odlučimo za dobro. Nije nikome zapovjedio da bude bezbožnik i nije nikome zapovjedio da griješi. I apostol Pavao piše da skrivana Božja mudrost uvelike nadilazi sve ljudske mudrosti. U Duhu Svetom nam je Bog po svom sinu Isusu Kristu objavio ono što je pripremio onima koji ga ljube. Veliko i čudesno nam je Bog darovao na čemu mu zahvaljujemo.

Bog nam svakog dana u život šalje novi izazov, i tamo gdje smo bili slabi i grješni daje snagu za nov početak u dobru. To želimo upotrebljavati tako dugo dok živimo na svijetu. U Glasu koncila prošle nedjelje splitski pjevač Jasmin Stavros je izrekao slijedeće svjedočenje. Oženio sam se s pobožnom djevojkom koja je za mene molila sve dok nisam i sam shvatio koliko je Bog velik. Danas ne mogu živjeti bez Boga. Redovito idem na mise i ispovijedam se Prije koncerta se povlačim u tišinu i molim Boga da on kroz mene progovara. Zahvaljujući svojoj supruzi ja sam pronašao Boga i sretan sam čovjek. Neka nas prati zagovor Blažene Djevice Marije.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

58 + = 65