Bogu se stavimo na raspolaganje i preoblikujmo lice zemlje koje grca u beznađu!

Ponirući u Božansko i otajstveno uvijek se pronađemo i zapravo nas slušanje Božje riječi vraća na novo životno iskustvo koje nam otvara nove vidike koji u nama proizvode novo i sveto, blagoslov za nas osobno ali i za zajednicu vjernika.

Današnja nedjelja uvodi nas u milosno stanje koje bi nam trebalo osvjetliti vidike onoga što jest naše poslanje. Premda bi mnogi danas prenamijenili ulogu Crkve u želji ukalupljivanja njezinog velikog i svetog poslanja. Crkva nema pravo niti je njezino poslanje zamijeniti ulogu države. Pod tim se podrazumijeva da Crkveno poslanje nije biti ona koja bi trebala zamjenjivati državne institucije. Premda je danas sve svedeno i možda se ni sama Crkva nije snašla u novim okolnostima no njezina uloga ne smije biti nadomjestak raznim oblicima nedostataka u državnim službama. Premda mnogi danas bi rado vidjeli crkvu kao socijalnu ustanovu to nije poslanje Crkve.

Njezino poslanje je bezgranično poslanje na ozdravljenju duha i duše, tog osnovnog bila jedne zajednice. Jer bez zdrave stanice kršćani ne mogu živjeti. Zato se danas uvelike sve svelo da Crkva treba preuzimati uloge koje joj nisu primarne jer primarnost jest navještanje Božje ljubavi i ozdravljenje svijeta u njegovu duhu. Iz dana u dan svjedoci smo kako umjesto zdravih, dobrih i plemenitih izvještavanja sve je više vijesti koje unose i zagađuju svako pa i najmanje zdravo živo tkivo zajednice.

Današnje evanđelje upravo je ono koje nas osvještava da ništa nije toliko dragocjeno od onoga što nam je ostavio Gospodin. Kad evanđelist Matej kaže da je Isus učenicima dao vlast nad nečistim dusima, onda on zapravo želi reći da im je dao vlast propovijedati i činiti sva čudesa, jer se istjerivanje nečistog duha smatralo najvećim čudom. Međutim, ovdje odmah želimo naglasiti da je Isus učenicima dao tu vlast. To je dar. Besplatni, nezasluženi dar. To je moć koju učenici nipošto nemaju sami po sebi. To je besplatan i nezasluženi dar. Bog ga jednostavno daje kome hoće i nitko ne može reći da ga mora ili treba imati. Ako je to dar, onda se čovjek ne može time hvaliti. Jer, ne daje taj dar Bog po zasluzi, nego po svojoj volji. Besplatno primiste, besplatno i dajte. Božja je mudrost toliko divna da nas poziva na život nove svetosti predanja, jer naše djelovanje jedino mora biti oslonjeno na nezasluženi dar koji je na izgradnju zajednica, a ne nikako na osobnoj hvali i vlastitoj promociji.

Danas započnimo novim životom u darovima koje nam je svima darovao Bog. Djeca se Božja zovemo i jesmo, ako smo njegovi onda je naše poslanje ucijepljeno na Božanskoj naravi, koji preko nas unosi novo svjetlo nade koje nas osposobljava na dobro. Današnjim danom posvećujmo sebe i dajmo si zadatak misliti dobro, govoriti dobro, činiti dobro. U Kristu imamo svu svoju snagu iz kojega imamo mogućnost oblikovati svoje živote. Oblikovati sebe za dobro stavlja nas onda u dimenziju da mijenjamo svijet koji je danas potrebit dobrote koja će onda postati djelotvorna ljubav Caritas, a ne puko ispunjenje nedostataka i prihvaćanje onih koji su marginalizirani.

Današnjim danom, iako može zvučati egoistično, ali danas učinite sve za sebe, posvetite se sebi u služenju Božjoj riječi jer kroz posvećivanje sebe onda se doista možemo darovati drugima i to razdavati kao naš jedini i divni učitelj Isus Krist. Svom Bogu stavite se na raspolaganje i preoblikujte ovo lice zemlje koje grca u beznađu i pretvorite ga u ono za što nas osposobio Krist, za ostvarenje njegova i našega kraljevstva Božjega. Gospodine, nastani se u našim srcima! Darove koje smo od tebe primili stavljamo ti za službu zajednice vjernih. Posluži se s nama, i oblikuj lice zemlje u lice radosti, mira, tvoga blagoslova i blagostanja!

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

59 − = 53