Božja riječ ne priča bajke

2. DAN

 

„Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe,
neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.“
(Lk 9,23)

 

Druga lekcija: Božja riječ ne priča bajke

Pomiri se s tim da ćeš trpjeti. Ako postoji nešto poput sudbine onda je svakome koji krene putem Kristovim suđeno da pati. Božja riječ ne priča bajke. Njegov glas ne govorit ti da ćeš uživati u životu bez problema i prepreka. Krist ti ne obećaje gladak put kroz život nego ti kaže da uzmeš u ruke svoj križ. Taj križ ne daje ti Bog, iako ih on iz raznih razloga dopušta. Ja ti dajem križ. Drugi ti daju križ. I ti drugima daješ križeve. Ljudi su samom Isusu dali križ. Isus je taj križ nosio i pao. Ustao je, krenuo dalje, ali ponovo je pao. I tako još jednom.

Koliko to god zvučalo jezivo – Isus je morao pasti pod teretom križa. Pao je pod previše teškim teretom koji je iz ljubavi prihvatio. Time je dao primjer tebi koji padaš pod teretom vlastitoga križa da podigneš svoj pogled prema Bogu koji daje dovoljno snage i milosti da ustaneš i nastaviš svoj križni put. Isusov križni put zastao je na Golgoti. Ako pokušaš shvatiti što je učinjeno za tebe na križu razmišljanje će te dovesti do jezivoga osjećaja. Istodobno se tomu možeš diviti i odupirati. Pozvan si da, ako hoćeš ići za Isusom, uzmeš svoj križ i nosiš ga, ali to kroz cijeli svoj život nećeš moći potpuno ostvariti jer tvoje čovještvo to odbija. Možeš postaviti pitanje je li te Svemogući mogao spasiti bez križa i je li križ nužan za spasenje. No, koliko god to radikalno zvučalo – bez križa nema spasa. Križ ti je potreban da prihvatiš Božji način spasa. Tebi je to otajstvo neshvatljivo i besjeda je teška, ali kada to prihvatiš moći ćeš prestati razmišljati i vjerovati mu da je to najbolji način.

Viseći na križu, Isusu se obratio desni razbojnik. Razbojnik je, unatoč silnim grijesima koje je počinio, toga istog dana završio u raju. Isus mu oprašta i prihvaća razbojnikovo prihvaćanje Isusa. Razbojnik se spasio, uhvatio je posljednji trenutak svojega života za obraćenje, ali je ipak ostao visjeti na križu.

 

„A ja sam daleko od toga da se ičim ponosim,
osim križem Gospodina našega Isusa Krista,
po kome je meni raspet svijet i ja svijetu.“
(Gal 6,14).

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Lk 9,22-25: U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.«

A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Znaj da između Boga i Sotone postoji veliki prostor ljudskoga. Stoga ćeš teže pobjediti sebe kroz napasti tijela nego što ćeš pobjediti one napasti koje dolaze od Sotone i svijeta. Krist te u današnjem evanđelju poziva da se odrekneš samoga sebe. To ne znači da moraš odustati od sebe nego da moraš odustati od svoga „Ja“. Odreći se samoga sebe znači doći do toga da tvoj „Ja“ nije najvažniji na svijetu. U drugoj nedjelji došašća čita se ulomak iz Knjige proroka Izaije koji te poziva da pripraviš put Gospodinu. Tada Izaija govori: „Nek’ se povisi svaka dolina, nek’ se spusti svaka gora i brežuljak. Što je neravno, nek’ se poravna, strmine nek’ postanu ravni“ (Iz 40,4-10). Prorokov poziv vrijedi i za korizmu – svaku dolinu praznine i propusta u djelima i molitvi trebaš povisiti; svaku goru i brežuljak svoje oholosti spustiti; ono što činiš krivo ispraviti, a svaku tvoju uzvišenost poniziti. Ako odbijaš odreći se samoga sebe preko brijega svoje oholosti nećeš moći vidjeti dalje od prolazne i ograničene stvarnosti. Možeš uložiti napore da spasiš svoj život, ali na kraju ćeš ga ipak izgubiti jer je samo Krist jedini i pravi spasitelj.

Današnji zadatak: Izmoli donju molitvu tri puta i poljubi križ koji ti je u blizini (primjerice: križ na krunici, drveni križ na zidu, sliku križa…)

Molitvu izmoli naglas.

Molitva: O, sveti Križu, na kojem je raspeta Ljubav srca mojega, premilosrdni moj Gospodin! Uzdižem pogled Tebi i vapijem: Spasi me! Neka čavli što probodoše ruke i noge moga Spasitelja, razapnu sve grijehe i zloće što ih učinih protiv Ljubavi i protiv svoga bližnjeg. Raskajana srca i lica oblivena suzama, razapinjem svoju oholost da uskrsne na poniznost, svoju škrtost da uskrsne na sebedarje i dobrohotnost; razapinjem bludnost da uskrsne na čistoću srca, duše i tijela, neumjerenost da uskrsne na suzdržanost; razapinjem zavist i srditost da uskrsnu na ljubav, lijenost da uskrsne na gorljivost! O, sveti Križu, daj mi po Tebi zaslužiti Vječnost! Slava Ocu…

1. dan duhovnih vježbi: Nema ništa važnije od Božjeg glasa!

mag.theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

45 − 42 =