Božje milosrđe i naše obraćenje

Kraljevstvo Božje je dolaskom Kristovim prodrlo i Isus nam svojim naukom i svojim životom uvijek iznova dariva obećanje vječnog života kod Boga. Ali kod svih propovijedi i čudesa ne manjkaju podsjećanja na potrebu pokore i obraćenja. Ponekad njegove riječi imaju posebnu oštrinu i hitnost.

Povod za Isusove oštre riječi je žalosna vijest, nesreća koju je Pilat skrivio pogubivši više Galilejaca na židovski blagdan žrtava. Na njih je pala sumnja da su sudjelovali u židovskoj zavjeri protiv Rimljana. Pilat ih je dao pogubiti tako da se njihov krv pomiješala s krvlju žrtava. Njegovi židovski slušatelji su bili mišljenja, kako je to pobožna predaja zastupala, da je to bila kazna zbog njihovih grijeha. Isusu je to bila prilika da uputi svima opomenu. Isus se usprotivio ovom predbacivanju krivnje, koja je bila često jednosmjerna da bi sami sebe mogli rasteretiti i bolje se osjećati. On kaže: Nisu samo ovi Galilejci bili pred Bogom griješnici, nego svi vi! Svi ljudi trebaju pokoru i obraćenje i nitko se ne može nazvati svetim i reći da je on tako dobar i savršen.

Isus nam navodi i drugi primjer: Rušenje tvrđave Šiloah je ubilo 18 ljudi. Isus postavlja pitanje: Jesu li oni bili griješniji nego ostali stanovnici u Jeruzalemu? I zaključuje daljnjom opomenom pokore.: „Svi ćete upravo tako propasti ako se ne obratite.“Pred pravednim Bogom nema izgovora. Tko misli da ne treba Božje milosrđe vara sam sebe. Ali tko u Bogu vidi milosrdnog Oca primit će njegovu ljubav. U svom Sinu Isus Kristu dariva nam On svoje spasenje i svoju milost!

Danas u korizmenom vremenu bi i mi jednom i trebali samokritički sebe upitati, sudimo li i mi ponekad brzo? Kad nekoga pogodi nesreća mi odmah pomislimo kako je taj to i sam zaslužio. Veoma brzo tumačimo događaje tako da vidimo kaznu za drugoga , a mi sami lijepo pomislimo o sebi. Isus ne želi nikoga prestrašiti, nego želi samo da se zamislimo i naš vlastiti život podložimo ispitivanju u prisutnosti Božjoj. Što mi znači Bog? Je li On središte moga života? Kako stoji s mojim ponašanjem prema drugim ljudima? Poštujem li u ispravno moje pretpostavljene? Kako stoji s mojim ponašanjem prema roditeljima i djecom, za koje imamo odgovornost?Ima li svađe i neprijateljstva s ljudima koji su mi blizu? Jesam li druge tjelesno ili duhovno povrijedio, njima naškodio ili njihovoj časti i njihovom dobrom glasu? Jesam li sebi škodio neumjerenom hranom i pićem ili sredstvima užitaka? Jesam li neodgovoran u vozačkom prometu? Poštujem li svetost braka bračnom vjernošću? Jesam li pošten u ophodu s ljudima oko mene? Jesam li poštovao tuđe vlasništvo? Jesam li vršio moje ljudske dužnosti?

To je samo nekoliko pitanja koje moramo sebi postaviti ako ispitujemo svoju savjest. To međutim ne smije biti mučenje sebe, nego od Boga darovanu priliku ka spasonosnoj spoznaji sebe i s tim povezanim obraćenjem. Bog će nam u ovoj godini Božjeg milosrđa posebno darovati svoje milosrđe i svoje pomirenje. Nema grijeha koji Bog nama ne bi oprostio, ako se mi s iskrenim srcem pokajemo i trudimo se oko istinskog obraćenja. Bog nam hoće darovati u punini svoje spasenje, ali On traži i pripravna srca , koja slušaju njegov glas i u ljubavi mu odgovore.

Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

46 − 42 =