Brak je mjesto ostvarenja Božje ljubavi u cijelosti!

Današnji čovjek olako se razbacuje riječima koje imaju božansku dimenziju. Među njima stoji jedna prekrasna misaona imenica  ljubav. U sve je svrhe koristimo.

Nema ni jedne suvisle rečenice u kojem iskazujemo svoju uznositost a da je ne iskoristimo. Tako da za sve postoji ljubav. Ljubav prema prirodi, ljubav prema životinjama, ljubav prema kolačima, ljubav prema svojim krpicama i trendovima. Toliko volimo da od silne ljubavi promatrač može pomisliti da živi u tako sređenoj situaciji kojoj ništa ne nedostaje koja je rajske naravi. Ta naša opća ljubav prema svemu toliko nas je zahvatila i opčarala. No kada se odmaknemo od tog istog govora onda se da naslutiti da iza svih riječi stoji velika praznina i nezadovoljstvo.

Današnje evanđelje nam dozivlje u pamet da je čovjek bez Boga koji je ranjen svojim vlastitim životnim besmislom uvijek tragao samo za prolaznošću koji ga nije ispunjao već dovodio na rub smislenosti. Tako i danas kao i onda oko Isusa skupljaju se ne bi li ih uputio kao učitelj u istinu. On stupa u žučnu polemiku koja je vladala kao i danas u svim pitanjima života. Bog želi staviti pred nas onu stvarnost koja je životna i jedina ispravna. Koja se ne vodi ljudskim elementima već onim ne promjenjivim i svetim. Dapače sve što Krist govori ima snagu veću od bilo kojega tumača pisma, ma koliko mislio da je uman, koji se nađe ispravljati Njega koji je jedini mjerodavan davati upute. Tako smo i mi svjesni da se polagano sve naše obitelji nalaze na uzburkanom moru života. Pomama egoizma sve nas udaljava. Nekada davno u našoj tradiciji u staroj mudrosti znalo se reći: „Jadna kuća u kojoj djeca ne plaču i starost ne jauče.“

Obitelj je bila centar svega. Ne treba se zavaravati ili zamišljati da je tada obitelj bila savršena. Ne, ona je prolazila i gore dane negoli naše ali je postojalo poštovanje kojeg danas nema. Poštovanje protkano žrtvom i služenjem. Takozvana nova vremena nisu pratila napredak tehnike. Za sve danas postoji tehnološko rješenje koje nam omogućuje lagodan i jednostavniji život bez velikog fizičkog napora. Sve je danas na dodir, glasovnu uputu ili pak na neki od novih tehnoloških dostignuća. Jedino što nije napredovalo već nazadovalo to je zajednica onih koji upravljaju  tim tehnološko naprednim aparatima i čudima.

Brak je jedino mjesto ostvarenja Božje ljubavi u cijelosti. Zato je on svetinja nad svetinjama. Nažalost u brak se ulazilo i nekad i danas olako. Površnost osobito današnjeg vremena dovela ga je na najniže razine. Nažalost primjećuje se da se u brak ulazi iz sviđanja a ne ljubavi ili pak zbog interesa kao i u starini kod interesnih brakova dotarica a ljubav će kao nadoći. Nažalost sve ovo je porazno. Iz neodgovornog ponašanja jednovečernjeg poznanstva i susreta postaje alarmantna potreba ulaska u brak čak s partnerom kojega se i ne poznaje. Doista današnjoj generaciji ni najmanje nije lako odabrati partnera za život. Sva poznanstva se odigravaju pod reflektorima i tonama macke upa. Takva privlačnost je daleko od stvarnosti. Hodanje se produžuje na duge staze. Savjeti od starijih koji se daju su ponižavajući kao neka se najprije vidi da nije neplodna. Govori se o kraju konzervativnom braku. No na tom konzervativnom braku nema datuma isteka ljubavi kao na onim koji su već zamišljeni da imaju tarifne modele od 5, 7, ill 10 godina.

Ljudske ljubavi koje nisu satkane na temelju Božjega su prolazne i krhke. Kratkotrajne i olake. Brak je onaj koji u svom temelju ima angažman cijele osobe. Trajno ulaganje do iscrpljenosti u dogovornosti, strpljivosti, predanju i uzvraćanju. Stoga je vidljivo da je za ljubav potrebna ogromna zrelost i spremnost na uzajamnu žrtvu. Zapravo bi mogli reći da je ljubav umiranje, a to je uvijek čin koji traži vrlo zrelu osobu i osobnost. Danas se Isusu žale okrutosti mišljenja o braku i pitaju ga jeli se može otpustiti ženu. Tako i danas mnogi otpuštaju bračnog druga kao da je pokvarena mašina za rublje ili perilica za suđe. Prošao datum garancije ne moguće je popraviti ga. „Što vam zapovjedi Mojsije?« Oni rekoše: »Mojsije je dopustio napisati otpusno pismo i – otpustiti.“ Pozivanje na Mojsija događa se i danas. Svi se pozivaju na neke koji bi da se svide svijetu pa ublažuju ono što se ublažiti ne da. Zato Krist tako jesno kaže i svima nama dans: „Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed. Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!

Doista na nama svima ostaje velika odgovornost koja je potrebna. Onima koji stupaju u sveti sakrament braka treba se staviti na raspolaganje. Doista je važno naglašavati one stvari koje mislimo da su znane a ne prakticiramo ih. Majke i očevi savjetujte svoju djecu od početka ako vide da je osoba s kojom su prohodali nasilnik bilo da je psihički ili tjelesni nasilnik nije za njih i opasno je sklapati takav brak koji svi znamo kao završi. Ispod savršene ljepote često je skriveno mnoštvo toga. Nije nam ostavljeno da se pošto poto moramo oženiti ili udati. Nakon toliko dugo vremena hodanja i već zajedničkog života koji se nažalost prakticira danas ostaje strah da će osoba ostati sama. Strah od samoće nije razlog za udaju i ženidbu koja nema u sebi ljubavi i smisla. Ostavi je kreni dalje. Brak je svetinja. Mnogo je i naše krivice u odvajanju parova koji su se pred Bogom predali jedno drugom. Zato je doista važno davati im slobodu koju zaslužuju. Ima jedan vic koji kaže kako su pitali majku jednoga mladoženje kakva joj je nevjesta a ona puna žalosti kaže kako joj je od sina napravila papučara. Ujutro joj donosi na krevet kavu pa ode po doručak iza toga joj skuha ručak. Pravi papučar koji joj pomaže u svemu. A onda je upitaju kako joj je kćer. A ona oduševljena, sva se rastopila da ima savršenog zeta. Ujutro čim se probudi njezin kćer odmah joj donese kavu u krevet, pa onda ode po doručak i učini spizu, skuha ručak ma sve joj pomaže drži je kao kraljicu. Dvostruka mjerila za istu situaciju. Stoga roditelji ne petljajte se u brak svoje djece. Pomozite im koliko možete i u čemu možete. Njegova žena kuha od sada najbolje a ne njegova mama. Ne dirajte se u svetinju na koju ne mate pravo jer je to pred Bogom smrtni u nebo vapijući grijeh. Ona majka koja radi protiv svoje snahe radi protiv svoga sina i protiv Boga i svrstava se na stranu zla i Zloga.

Boga stavite i vratite u centar svoje obitelji. Iz njega će izaći sve što treba kako blagoslov i napredak. Brak bez molitve osuđen je na propast. Vi koji još nemate svoga idealnog partnera potrudite se molitvom i postom svake srijede u čast svetog Josipa. Probaj odvaži se i vidjet ćeš. Stoga neka molitva bude oslonac za sve što vam je potrebno. Danas stavite Bogu na blagoslov i raspolaganje svoju obitelj jer je Bog želi dobrostivo blagoslivljati. Tamo gdje Bog stoji kao temelj nema straha. Gospodine izvore milosti i ljubavi blagoslovi sve one koji stupaju pred Tebe u ljubavi i blagoslovi njihovo zajedništvo da u žrtvi i predanju svi njihovi brakovi postanu obnoviteljska snaga tvoga kraljevstva. Neka sve vas i vaše obitelji blagoslovi Bog ljubavi i mira.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

81 − 77 =