Budi svet!

“Kao što je svet Onaj koji vas pozva i vi budite sveti u svemu življenju.” (1 Pet 1,15)

Svi smo pozvani biti sveti. Mi smo slika Božja, a Bog je svet. Poznato je da su djeca ogledalo roditelja, stoga bismo i mi kao djeca Božja trebali biti ogledalo svetosti Božje. Nije oholost težiti biti svet. To je poziv na koji smo svi pozvani i svi bez razlike možemo odgovoriti na taj poziv.

Kako? U čemu se ogleda svetost? Drugi naziv za Boga je ljubav, stoga biti svet znači biti pun ljubavi – onaj koji ljubi. Savršeni primjer življenja svetim životom pružaju nam Isus Krist i Blažena Djevica Marija te sveci koji su njihov primjer slijedili i njima se utjecali u molbu za pomoć.

Kada pogledamo živote svetaca, svi bez razlike su upravo to i činili. Ljubili su u zgodno i nezgodno vrijeme, ljude koji su ih voljeli i ljude koji su ih progonili, mrzili, klevetali, život im otežavali. Biti svet znači uzeti svoj križ svaki dan i ljubiti. Nije to lagan put, već trnovit, ali Onaj koji na to poziva, On i osposobljava za takav život. Put svetosti je put ovozemaljske patnje, ali onozemaljske sreće. U teškim trenucima neka ti nada i vjera u onozemaljsku nagradu da poticaj za neodustajanje na ovom križnom putu.

Sveci nisu težili steći ljudsko priznanje. Njima je bilo bitno samo ljubiti Boga i služiti Bogu. Staviti se Bogu na raspolaganje da čini s njima što i kako hoće. Njihova najdublja čežnja je bila biti u potpunosti Kristovi. Željeli su da njihove duše budu svetohranište, prebivalište Božje svetosti i izvorište Božjeg djelovanja. Čuvali su se grijeha, mrzili su ga jer su u potpunosti željeli biti Božji. Biti jedno s Njim. Umrijeti sebi da bi Krist živio i djelovao u njima. Samo življenje na ovoj zemlji za njih je bila patnja, s smrt dobitak! Vodili su se mišlju da sve ono što govore i čine mora imati korist u nebu, a jedina vječna i korisna vrednota je ljubav, stoga je njihov govor i djelovanje bilo prožeto ljubavlju. Sve što su činili, činili su radi veće slave Božje i na dobro ljudima koje su željeli dovesti bliže Kristu u raj da se spase.

Kako započeti to putovanje svetosti? Jednostavno, odlukom da želiš biti svet položenom u Božje ruke, ruke Onoga koji će te voditi korak po korak, davati ti snage, mudrosti i svoje milosti za sve s čim se budeš trebao suočavati. Predaj sve grijehe Kristu u sakramentu ispovijedi da te pročisti kako bi se mogao nastaniti u tvojoj duši, pouzdaj se u njegovu pomoć i dopusti da te vodi na tom putu. I ljubi sve ljude i u svakoj situaciji!

Naš cilj je nebo, a tamo te, ako budeš vjeran Božjim zakonima i pun ljubavi kao sveci čeka ono „što oko nije vidjelo, ni uho nije čulo, ni u srce čovječje nije unišlo“ (1 Kor 2, 9)  Osluškuj poticaje Duha Svetoga u svom srcu i razumu, čitaj Bibliju, hrani se Božjom riječju, tijelom, nadahnjuj se životopisima svetaca i duhovnim štivom, slušaj duhovnu glazbu, klanjaj se Onomu koji te stvorio i zna za što si stvoren. Ne boj se hoditi putem svetosti u ovoj dolini suza jer nema te prepreke koju Bog ne može riješiti. Odvaži se i budi hrabar! Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj. (Jošua 1, 9)

Želiš biti vječno sretan? Smjeraj na svetost i nebo! Sretno!

Anamarija Botić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

53 − 51 =