Čemu služi advent?

Advent kao neka javna manifestacija je kod nas uglavnom vrijeme trgovanja i zabave prenesen sa Zapada poslije propasti komunizma.

Za vrijeme komunizma ljudi, posebno zaposleni kod države, su u svoje domove donosili kriomice bor dan uoči Božića. Možda je to vrijeme bilo religioznije, nego ovo današnje kad se mjesec dana prije Božića kite čak i vrata domova. Crkve su, posebno za Božić, ukrašene čarolijama nabavljene u robnim kućama, a gradonačelnici se trude da okite gradove i naselja te potpomognu kupnju prigodnih  proizvoda. Nema riječi o tome  zbog čega trebaju kupovati i  ukrašavati domove i trgovine.  Zato se kaže da je trgovina škola laži ili obmane.  Zašto je to vrijeme prisutno prije Božića?  Rijetki trgovci po velikim robnim kućama na Zapadu, ali pomalo i kod nas, to znaju. Na Zapadu se prodaje sve i svašta prije Božića, a u isto vrijeme se crkve ruše jer su prazne i na Božić. Trgovci im nude proizvode da bi okitili domove i  razveselili članove obitelji darovima. Oni ne govore da je to vrijeme spremanja za doček rođenja Isusa Krista, Božjeg dara  s Neba.  Oni smatraju da je to  vrijeme izabrano za darivanje.

Što je Bog nama darovao za Božić?  Bez sjaja u hladnoći Božićne noći Bog se rodio kao čovjek da bude dar svakome. Bog nije ukrašavao nikakvim ukrasima taj događaj. Anđeli su sasvim kratko osvijetli noć da bi objavili tu radosnu vijest pastirima. U predvorju jeruzalemskog hrama se razvila trgovina svim i svačim.  Isusa je to razljutilo pa ih je rastjerao riječima kako to nije  mjesto trgovine nego molitve. Skoro sve velike blagdane crkve je  preuzela  država te ih proglasila mjesnim, gradskim danima što je bivša vlast izbjegavala. Nije to bilo loše. Ljudi su tada dolazili u crkve i dan posvetili molitvi zbog čega je  blagdan i nastao. Za vrijeme komunizma trgovine su bile zatvorene nedjeljom. Duhovnost nedjelje je time očuvana.  Kad se radi o duhovnosti ona biva veoma brzo ovladana materijalizmom. Trgovina i razonoda je, kao izraz  služenja tijelu, veoma brzo svladala  služenje duhu.

U borbi između duhovnosti i  materijalizma duhovnost veoma brzo potone pred privlačnošću materijalizma. Zato se danas  četiri nedjelje prije Božića pale četiri svijeće i kite borovi bez molitve, a da mnogi ne znaju  zašto se to čini. Ne shvaćaju da je religija je  razgovor čovječanstva s Bogom. Filozof Kant je rekao da je biti religiozan je dužnost  čovjeka protiv samoga sebe.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 7 = 11