DAROM SAVJETA BOG NAM OSVJETLJAVA ŽIVOT

Na današnjoj općoj audijenciji na Trgu Svetoga Petra Papa je nastavio govoriti o darovima Duha Svetoga. Danas je govorio o daru savjeta. Znamo koliko je važno, naročito u osjetljivim trenutcima, da se možemo pouzdati u savjet mudrih osoba koje nas vole. Sam Bog preko dara savjeta svojim Duhom prosvjetljuje naše srce, tako da možemo shvatiti ispravan način govora, ponašanja, razmišljanja… – rekao je Papa – Kako taj dar u nama djeluje?

U trenutku kad ga prihvatimo i ugostimo u svom srcu, Duh Sveti nas odmah čini osjetljivima za svoj glas, a usmjeruje naše misli, osjećaje i nakane da budu po srcu Božjem. Istodobno, naš se unutarnji pogled sve više usredotočuje na Isusa – istinski Uzor našega djelovanja i odnosa prema Bogu Ocu i prema braći. Savjet je dakle dar Duha Svetoga koji osposobljava našu savjest da odlučuje u zajedništvu s Bogom, prema Isusovoj logici i njegovu Evanđelju. Duh Sveti tako potiče naš unutarnji i pozitivni rast; čini da rastemo u zajednici i pomaže nam da ne padnemo pod utjecaj egoizma i vlastitoga gledanja na stvari; tako nam Duh Sveti pomaže rasti i živjeti u zajednici – istaknuo je papa Franjo.
Molitva je – nastavio je Papa – bitni uvjet za očuvanje ovoga dara. Uvijek se vraćamo na molitvu, jer je vrlo važna. Treba moliti molitve koje smo kao djeca naučili, ali moliti i svojim riječima: Gospodine, pomogni mi, savjetuj me; što sada trebam učiniti? Molitvom prizivamo Duha Svetoga da nam pomogne u određenom trenutku, da nam savjetuje kako nešto učiniti. Molitvu nikada ne treba zaboraviti. Nitko ne primijeti kad molimo u autobusu, na cesti, u sebi, u srcu; te trenutke iskoristimo za molitvu. Potrebno je moliti da nam Duh Sveti udijeli dar savjeta – ustvrdio je Papa.
U intimnosti s Bogom, slušajući njegovu riječ, malo po malo odustajemo od svoje logike, koja je obično plod naših zatvorenosti, predrasuda i prohtjeva, i navikavamo se pitati Gospodina: Što je tvoja želja?; od njega tražiti savjet. A to upravo činimo kada se molimo – ustvrdio je Sveti Otac.
Tako u nama – objasnio je Papa – dozrijeva duboki sklad, gotovo sraslost s Duhom i kuša se istinitost Isusovih riječi iz Matejeva evanđelja: Ne brinite se kako ćete ili što ćete govoriti, jer će vam se onoga časa dati što treba da govorite. Jer nećete govoriti vi, nego će Duh Oca vašega govoriti preko vas (Mt 10,19-20). Duh nas savjetuje, ali mi mu trebamo omogućiti da nas savjetuje i moliti Ga da dođe i da nam uvijek pomaže – objasnio je Papa.
Kao i svi drugi darovi Duha Svetoga, i dar savjeta je bogatstvo za cijelu kršćansku zajednicu. Gospodin nam ne govori samo u intimnosti srca nego i preko glasa i svjedočanstva braće. Zaista, veliki je dar susresti muškarce i žene vjere, koji nam u najosjetljivijim i najvažnijim trenutcima našega života pomažu da prosvijetlimo svoje srce i upoznamo Božju volju – ustvrdio je papa Franjo te nastavio spontano govoriti:
Sjećam se, bio sam u ispovjedaonici u svetištu Luján, a pred ispovjedaonicom je bio dugi red i u redu jedan mladić, sav tetoviran, … Došao je ispripovijedati što mu se događa. Imao je težak problem. Rekao mi je da je sve ispričao svojoj mami, a ona mu je odgovorila: Pođi Gospi i ona će ti reći što ćeš činiti… Žena je imala dar savjeta. Nije znala kako riješiti sinovljev problem, ali mu je pokazala pravi put: Idi Gospi i ona će ti reći.
To je dar savjeta. Ne govoriti, nego pustiti da Duh govori. Ta je žena, ponizna i jednostavna, sinu dala najbolji i najljepši savjet. On mi je potvrdio. Gledao sam Gospu i osjetio sam što trebam činiti. Ja nisam ništa trebao govoriti – rekao je Papa – jer je sve rekla mama, Gospa i mladić. Eto, to je dar savjeta. Vi majke koje imate ovaj dar, tražite ga za svoju djecu. To je Božji dar – potaknuo je Sveti Otac.
Dragi prijatelji, rekao je Papa zaključujući katehezu – Psalam 16, koji smo čuli, poziva nas da molimo ovim riječima: Blagoslivljam Jahvu koji me savjetuje, te me i noću srce opominje. Jahve mi je svagda pred očima; jer mi je zdesna, neću posrnuti. Neka Duh Sveti u naše srce uvijek ulijeva tu sigurnost i neka nas tako ispunja svojom utjehom i svojim mirom. Uvijek tražite dar savjeta – potaknuo je Papa.
Govoreći na arapskom, posebno je pozdravio hodočasnike s Bliskoga istoka, rekavši: nijedna duša koja prepušta Bogu da je vodi, ne biva razočarana niti skreće s pravoga puta: ne slijedite lažne savjetnike, privlačive vanjštine, koji vas vode iz jednoga u drugo ropstvo; prepustite se da vas Duh Božji vodi na putovima života, da po uzoru na Sina živite po Očevoj volji – potaknuo je papa Franjo.
Pozdravljajući poljske hodočasnike, rekao je da je prošle nedjelje posjetio poljsku zajednicu u crkvi Svetoga Stanislava u Rimu, te da je započeo put prema susretu u Poljskoj za Svjetski dan mladeži koji će se – ako Bog da – održati 2016. godine. Hodimo zajedno, ujedinjeni u ljubavi i molitvi, slijedeći poziv svetoga Ivana Pavla II. da uvijek budemo mladi u Duhu Svetomu – potaknuo je Papa.
Među hodočasnicima na Trgu Svetoga Petra bili su mladi iz zajednice San Petrignano, za odvikavanje od droge, te njihova rodbina, kojima je Papa rekao: pridružujem vam se u borbi protiv svake vrste droge: Dobro je da se jednostavno svima vrlo jasno i svakoj vrsti droge kaže – NE! – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

3 + 2 =