Dat ću ti živu vodu koja će prožeti čitavo tvoje biće!

Znamo da je voda jedno od prapočela: (zemlja, vatra, voda zrak). Ako je jedno od prapočela od postanka svijeta, onda svakako zaslužuje poštovanje i ima svoju strahovito veliku cijenu.

Ona se vrlo često spominje u Bibliji, Novom zavjetu i liturgijskom životu Crkve. Prema novozavjetnoj teologiji voda je kod svetog Ivana Krstitelja znak pripreme za dolazak Isusa Krista. Zato je sveti Ivan Krstitelj krstio vodom u rijeci Jordan. Voda stvara novo rođenje u Duhu Svetom ( sakramentalno krštenje ). Označava i Kristovu smrt na križu: ( iz njegova boka potekla je krv i voda ). U liturgiji Crkve tijekom povijesti čovječanstva voda igra značajnu ulogu. Preporuča se u svim sakramentima i blagoslovinama. U euharistiji se miješa vino i voda. Sjetimo se vode u škropionicama na ulazu u sve crkve kao poziv na križanje. Raznih blagoslova: maslinovih grančica, svijeća na Svjećnicu, blagoslova uskrsnog jela, okupljenih vjernika prigodom posvete crkve. Hodočasnika na dolasku u neko hodočasničko, Marijansko ili neko drugo hodočasničko mjesto. Krsna ( blagoslovljena  voda ) se posvećuje, blagoslivlja u Vazmenoj noći, pa prema tome ima duboku vezu sa uskrsnim otajstvima i samim Isusovim uskrsnućem.

Blagoslovljena voda čisti i štiti čovjeka, vjernika od zlih duhova i opakih nagnuća ( blagoslov i križanje vodom na ulazu i izlazu iz crkve ). Voda je u Novom zavjetu mjesto čudesnih ozdravljenja ( bolesnik koji sam ne može ući u vodu, kad se voda uzbiba ). Vjernici sa velikim poštovanjem sudjeluju u vazmenom blagoslovu vode, jer ona ima veliko značenje u životu Crkve. Ona se miješa prigodom blagoslova sa solju, kako bi bila sačuvana od pokvarljivosti. Blagoslivljanjem vodom „duhovno čistimo“ i „štitimo čovjeka“ od mnogih mogućih zala. U životu Crkve postoji „aqua exorcitata“ – voda exorcizma. Voda se koristi kod opetovane posvete crkve, ako je bila od nečega ili nekoga oskvrnjena. Blagoslovljena voda nas uvijek podsjeća na naše krštenje.  Podsjeća nas također na Isusovo krštenje u rijeci Jordan. Voda kao takva, a napose blagoslovljena voda omogućava i pruža ozdravljenje, blagoslov, duhovno čišćenje, zdravlje. Blagoslovljena voda se odnosi na Sveta Tri Kralja kući, te i mi možemo bit blagoslivljatelji.

Naši stari su znali reći: „Blagoslovljena voda štiti kuću, a polju i usjevima daje nadu.“  Voda se spominje u raznim molitvama, Bibliji, litanijama, biblijskim čitanjima. Nekada je blagoslovljena voda bila sredstvo blagoslova za skidanje oboljelima visoke temperature. U naše vrijeme blagoslovljena voda služi za blagoslov mnogih stvari, tehničkih dostignuća: ( automobila. motocikla, vatrogasne opreme, škola, sportskih dvorana i raznih drugih objekata i sredstava za komunikaciju. )

Isus i Samarijanka na Jakovljevom zdencu

„Daj mi piti!“  „Ja ću ti dati žive vode od koje se ne žeđa nikada.“ „ Mnogi povjerovaše, i obratiše se.“ „ Klanjatelji u Duhu i ISTINI“

Što to znači?: „Dat ću ti žive vode!“

Dat ću ti nešto bez čega se ne može. Dat ću ti jedno od prapočela ( vodu ). Dobiti ćeš ono što treba baš svakom čovjeku. Pružit ću ti „živu vodu“ koja može i treba prožeti čitavog tebe, tvoj život, tvoje djelovanje, tvoj okoliš, prirodu, polja, usjeve, vinograde. Dat ću ti sebe, Boga prisutnoga. Boga koji te čisti duhovno, štiti tvoju kuću, čuva te od zlih sila, zlih sklonosti, grijeha. Blagoslivljati ću preko svećenika i tebe, cjelokupni tvoj život, tvoju obitelj. Ništa ne bi smjelo ostati bez moje „vode života“. Uz pomoć Božjeg, Očevog blagoslova ću te liječiti, bit ćeš zdrav. Blagoslov će te uvijek pratiti, voditi tijekom života, sve do smrti. Prihvati „ živu vodu“, prihvati mene. Prihvati me u svoje srce, um, emocije i savjest. Kad me prihvatiš prožet ću sve tvoje životne putove, tvoje aktivnosti, djelovanje, život s Crkvom, život tvoje obitelji. Bit ćeš zaštićen ne samo ti, nego i sve tvoje što si stekao, što je materijalne naravi. Ono od čega živiš, plodove njiva, vinograde, polja, tvoje zanimanje, poslovanje.

Stari Zagorci su znali kazati: „Pogledaj ga, ili pogledaj ih, nisu sretni jer žive bez Božjeg blagoslova. Što je značila ta rečenica? Žive kao da Boga nema, ne križaju se, ili neki kažu ne krste, ne mole se, ne idu u crkvu. Kako onda mogu očekivati neko veliko životno dobro?

Stari zavjet kaže na jednom mjestu: „Danas biraj, blagoslov, ili prokletstvo“

Prihvaćaš li Isusa Krista kao živu vodu koja treba prožeti ne samo tvoj um, srce, savjest, nego tvoja materijalna bogatstva, okoliš, prirodu, u kojoj i od koje živiš? Ako prihvaćaš, blago tebi, dobro će ti biti.

vlč. Vladimir Trkmić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

6 + 4 =