DIJETE ISUS PODSJEĆA NAS NA NAŠ NAJDUBLJI IDENTITET; DA SMO BOŽJA DJECA

slika

Zaboraviti ostati u srcu Božje dijete – grijeh je na koji nas navodi đavao; no Krist, Sveto Dijete, podsjeća nas na naš najdublji identitet; na to da smo Božja djeca – poručio je Sveti Otac filipinskim vjernicima, u homiliji na završnoj misi svojega posjeta Filipinima, u Rizal Parku, u Manili. Podsjetivši kako se na Filipinima danas slavi liturgijski spomen Svetoga Djeteta Isusa, Papa je naglasio kako smo svi Božja djeca, članovi Božje obitelji.
“Danas nam je sveti Pavao rekao da smo u Kristu postali Božja posvojena djeca, braća i sestre. To smo mi; to je naš identitet. Divan odraz toga vidjeli smo u zajedništvu Filipinaca oko braće i sestara koje je pogodio tajfun”, rekao je Papa.
Božjim smo izabranjem obilno blagoslovljeni – nastavio je – a to ima posebno značenje za Filipine, kao najkatoličkiju zemlju Azije. No, to je i poziv. Filipinci su u Aziji pozvani biti izvanrednim misionarima vjere. Bog nas je izabrao kako bismo svjedočili njegovu istinu i pravdu; skrbili o stvorenome. Ali čovjek je po grijehu izobličio naravnu ljepotu koju je Bog stvorio; grijehom čovjek uništava jedinstvo i ljepotu ljudske obitelji i stvara društvene strukture koje održavaju siromaštvo, neznanje i korupciju.
Ponekad smo u iskušenju jednostavno odustati od Božjega plana; čini nam se da su njegova obećanja nestvarna. Biblija nam kaže da je velika prijetnja za Božji plan oduvijek bila laž. Đavao je otac laži i često skriva svoje zamke pod prividom sofisticiranosti, potičući nas da budemo “moderni”, “poput svih drugih”. Odvlači nam pažnju prolaznim zadovoljstvima i površnim razonodama – upozorio je Papa.
Tako rasipamo Božje darove zabavljajući se s tehnološkim napravama; tratimo novac na kockanje i piće; okrećemo se protiv sebe i zaboravljamo ostati usredotočeni na stvari koje su doista važne. To je grijeh: zaboraviti u srcu ostati dijete Božje. Zato je poruka Svetoga Djeteta tako važna: podsjeća nas na naš najdublji identitet.
Sveto nas Dijete također podsjeća da taj identitet moramo zaštititi. Sam je Isus imao potrebu za zaštitom od pokvarenog Heroda – i imao je zemaljskog zaštitnika – svetog Josipa – i zemaljsku, Svetu nazaretsku Obitelj. Time nas podsjeća na važnost zaštite obitelji, uključujući velike Božje obitelji kao što su Crkva i Čovječanstvo. “Nažalost, u naše vrijeme, obitelj i prečesto treba zaštitu protiv podmuklih napada i planova protivnih svemu što je nama istinito i sveto; svemu što je u našoj kulturi najljepše i najplemenitije” – istaknuo je Sveti Otac.
Trebamo zaštititi mlade, voditi ih i pomagati im u izgradnji društva na temeljima pravde i mira. Prije svega “u svakom djetetu imamo vidjeti dar koji trebamo prihvatiti, njegovati i zaštititi”. Jedno krhko Dijete na svijet je donijelo Božju dobrotu, milosrđe i pravdu. Isus se odupro nepoštenju i korupciji, posljedicama grijeha i pobijedio ih snagom svojega Križa. Neka Sveto Dijete Isus blagoslovi i podrži kršćane ovog velikog naroda u njihovom zvanju da budu svjedoci i misionari radosti Evanđelja u Aziji i čitavome svijetu – poručio je na kraju papa Franjo, preporučivši se još jednom u molitve.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

75 + = 85