Djeca su radost Božja i radost ljudi!

Isus je postavio dijete u sredinu. Dijete daje učenicima kao primjer. Oni moraju na dijete gledati i po djetetu se orijentirati, od djeteta učiti.

Normalno je drugačije, da se djetetu daju odrasli kao primjer. Ne, Isus daje malene odraslima kao primjer. „Ako ne budete kao djeca ne možete ući u kraljevstvo nebesko“, kaže Isus. Isus je imao dobre i ljubazne odnose s djecom. Dva puta Evanđelja donose susret djece s Isusom i svaki put je bio s njima pun ljubavi. Je li Isus imao pravo kad je odraslima pretpostavio djecu? Kada kao odrasli pošteno gledamo vidimo da su odrasli uglavnom usmjereni na materijalno, na imetak i radni učinak. Mislimo li mi da bi djeca morala biti kao danas odrasli? Što više imati, veći profit, više zarađivati i život cijeniti po tome. Laktima i drugim sredstvima se takmičiti za prvenstvo. Trebamo li djeci željeti da i oni takvi budu? Ili trebamo učiti starije da i oni imaju primjeru u djeci.

Koga imamo kao primjer? Djeca su mala i ovisna o odraslima, od majke i oca i oni pitaju, mole odrasle. Taj pogled upravljen prema gore to moramo od djece učiti. Ne činiti velike stvari i ne biti velik i odozgo gledati na ljude. Nego biti mali pred Bogom i od Boga, nebeskog Oca, sve očekivati i nadati se i imati u njega poput kamena čvrsto povjerenje. Upravo to trebaju učenici od Isusa učiti. Oni su se prepirali tko je najveći. A radi se o obratnom: malen pred Bogom je pravo dijete Božje. Samo će se djeca Božja doći u Kraljevstvo Božje. Tako Isus stavlja dijete pred oči kao primjer za naš život: Budite djeca Božja. I on stavlja djecu na srce: “Tko jedno takvo dijete primi radi mene mene prima“.

To znači: Tko takvo dijete prima jer vrši zapovijed Isusovu on s tim djetetom prima i Gospodina. A kolika su djeca kod nas neželjena, jer se ne odgovaraju u našem životu. Narod koji odbacuje svoju djecu nema budućnosti. Tko će raditi, uplaćivati novac za mirovne? Isus kaže. „ Tko prima dijete, prima mene, a tko prima mene prima i onoga koji je mene poslao“. Strašno je da netko kaže: Bog koji je poslao ovo dijete nema kod nas mjesta. Život je svet i nepovrediv i djeca su posebno od Boga ljubljena. Skupa s djetetom dolazi Isus u vaš život i u obitelj. Kad bi tako ljudi gledali na neželjenu djecu gledali bi ih drugim očima kao priliku koju Bog pruža. „Djeca su dar Gospodinov (Ps 127) i plod tijela je njegov dar“. Od indijskog pjesnika Tagorea potječe slijedeća rečenica: „Svako dijete donosi poruku da Bog  još uvijek nije digao ruke od čovjeka. 

Don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

1 + = 2