Učiteljica

Sveučilišni profesor poveo je studente sociologije u sirotinjsku četvrt Baltimorea, kako bi ondje sastavili studije slučajeva 200 dječaka. Zatražio je da napišu procjenu budućnosti svakog dječaka. U svakom su pojedinom slučaju studenti napisali: “Nema izgleda.”

Dvadeset i pet godina poslije drugi je profesor naišao na prethodno istraživanje. Zadao je svojim studentima da nastave projekt kako bi utvrdili što se zbilo s dječacima. Studenti su doznali da je osim dvadeset dječaka, koji su se odselili ili umrli, njih 176 od preostalih 180 postiglo čak natprosječan uspjeh u zanimanjima pravnika, liječnika i poslovnih ljudi.

Profesora je to jako iznenadilo i odlučio se time pomnije pozabaviti. Na sreću, svi su muškarci ostali u istom kraju pa ih je mogao upitati kako objašnjavaju svoj uspjeh.

“Imali smo učiteljicu”, odgovorio bi svaki od njih.

Budući da je učiteljica još uvijek bila živa, potražio ju je i upitao tu staru, no i dalje okretnu gospođu, kakvu je to čarobnu formulu upotrijebila kako bi dječake iz sirotinjske četvrti izvela na put uspjeha.

“To je uistinu vrlo jednostavno”, rekla je. “Voljela sam ih.”

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 39 = 47