Dobri smo ako se dopunjujemo s boljima

Nakon »Pogleda u sebe« nastavljam kolumnu pod zajedničkim naslovom »Pogled u svoje odnose«. Naslov, ali i osnovne misli današnjeg članka »ukrao« san Ichaku Adizesu, profesoru jeruzalemskog, ali i mnogih američkih sveučilišta.

Prema tom autoru, nije dovoljno upoznati samo sebe. Moramo shvatiti kako djelujemo na druge i vidjeti sebe kao što nas drugi vide. Prema njemu, da bismo bili sa sobom, moramo biti u vezi i s drugima. Sebe i druge moramo prihvatiti onakvima kakvi jesmo i jesu. Ne možemo upoznati i procijeniti sebe bez odnosa i razgovora s drugima. Teško prepoznajemo kod drugih kvalitete koje sami ne posjedujemo.

Dakle, niti do sebe ne možemo doći bez drugoga, bez odnosa, razgovora i susreta s drugima. Drugi nam trebaju da upoznamo sebe, a ne samo njih, da se promijenimo skupa s njima, da postanemo bolji zajedno s njima. Čovjek je biće odnosa, susreta, razgovora i suradnje. Izolirani i sami ne možemo mnogo. O kvaliteti odnosa s drugima ovisi kvaliteta i nas samih.

Značenje odnosa s drugima bit će tema sljedećih priloga u ovoj kolumni. Koristit ću više od dvije stotine autora koji su o tome pisali diljem zemaljske kugle. Čitajući te autore, pravio sam bilješke i zapisivao pojedine misli, pa i čitave rečenice koje su mi zapale za oko. Sve te bilješke zapisivao sam u računalo. Koristio sam ih u svojim prezentacijama na bezbrojnim seminarima. Velik dio tih misli odnosi se na problematiku naših privatnih i profesionalnih odnosa, bilo na poslu. bilo kod kuće.

Kvaliteta naših života ovisi o kvaliteti naših odnosa. Posebno su važni naši dugi odnosi s istim partnerima na poslu i kod kuće, u braku i obitelji, u susjedstvu i među prijateljima. To je i sadržaj sljedećih nastavaka ove kolumne.

Tony Alessandra i J. O’Connor u knjizi »Platinsko pravilo ponašanja bez konflikta« iznose dva principa ponašanja u međuosobnim odnosima koja osiguravaju suživot bez velikih konflikata. Prvi princip takvog ponašanja glasi: »Što ne želiš da drugi čini tebi, ne čini niti ti drugima!« A drugi: »Postupaj s drugima kako bi rado da drugi postupaju s tobom!«

Koliko bi nam bilo lakše i bolje u bračnim, obiteljskim, susjedskim i profesionalnim odnosima kada bismo imali na pameti ta dva pravila! Koliko bi bili sretniji, zadovoljniji i uspješniji kada bismo ih imali na pameti u svakodnevnim prepirkama i svađama kod kuće i na poslu!

Pavao Brajša

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

13 − 11 =