Dopustimo Bogu da nas u istini preoblikuje za žive svjedoke svoje ljubavi!

Nakon proslave Uzašašća Gospodinovog danas slušamo tople i drage riječi koje Krist upućuje Ocu za apostole i sve nas vjernike koji ga slijedimo.

S današnjim nedjeljom se uokviruje vrijeme ohrabrenja i priprave za apostolat naviještanja radosne vijesti. S koliko samo žara poznavajući našu situaciju nestalnosti upućuje zazive koji doista nama znače. Jer kad znaš da i sam Bog moli za tebe i da mu je stalo do tebe onda je sav naš život prepun novoga poleta i snage. Jer što nam to u životu zapravo treba da  bi smo bili zdravo tkivo žive Crkve doli bliskost sa našim Gospodinom. Premda je toliko toga oko nas što nam odvlači pažnju od Krista. Sve smo više sposobni prihvaćati sve ono što nije kršćanstva dostojno. Toliko toga odobravamo. Pokušavamo se pravdati da smo potrebiti ići u korak s vremenom. No izgleda da nas je to novo vrijeme pregazilo i ugušilo u nama iskru pravoga Krista. Staro nije zaživjelo a novo je sve što je postojalo uništilo. Jer kad nema stalnosti onda sve ostaje na površnosti.

I upravo nas je ta naša površnost odvukla daleko da su nam se vremena počela ismijavati s nama. Kršćani su postali ruglo samo zato jer ne žive svoju vjeru. Jer ne žive ono što nam je ostavio Gospodin. Osvjedočili smo se da se ne može služiti dvoma gospodarima. Ne može se služit Bogu i bogatstvu. Ne može se služiti savršenosti i valjati u kaljuži grešne prolaznosti. Zato smo neautentični. Uljuljali smo se ostavivši život evanđelja prilagođavajući se svima i svačemu.

Današnja nedjelja za nas je jako važna jer nam je potrebno ohrabrenja u ovom vremenu. Na koga se osloniti kad zaredaju progonstava. U koga naći utjehu kad zareda izražavanje mržnje, netrpeljivosti. Gdje naći snage kad započne medijska hajka, lažne optužbe, namjerno širenje laži, vijesti i tvrdnji. Svjesni smo da nema vremena koji će biti naklonjeno kršćanima jer kršćani su sol zemlje i svijetlo svijeta. Kršćani su oni koji imaju samo jedno za svoje poslanje u životu pronositi nauk Krista svakom stvorenju. Zato je svaki susret s Bogom dragocjen i plodonosan. Krist nas danas pozva na zajedništvo. Poziva nas na jedinstvo. Da najprije poradimo na ovom velikom zadatku koji nije ni najmanje lagan. Ovo sveto vrijeme u kojem se nalazimo iskristaliziralo je puno toga. Više nema skrivanja jako se dobro sad prepoznaju prijatelji i neprijatelji. Sad padaju sve maske koje su pobudile stari žar onima kojima je Krist trn u oku i da se nisu zaboravile stare tehnike  niti su se izgubile stare navike prošlih sistema. Naše je vratiti se u milost ljubavi okrilja nebeskog Oca.

Zato danas krenimo zajedno u ljubavi molitve u kojem nas je Krist preporučio svom Ocu. Jer njegova molitva je snažna i jaka i stoji ispred nas kao najsnažnije obećanje koje nam je darovano. A kad Bog dariva onda je to u izobilju. Jer njegovoj ljubavi nema kraja. On nas nikad ne uvjetuje niti nam priča bajke. On ostaje uz nas za vijeke. „Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih, te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta.“ Zato se ne bojmo bilo kakvih izazova ovog trulog i toksičnog vremena već budimo oni koji se prepoznaju usprkos svim provokacijama i svim nedaćama života.

Otvorimo danas svoje srce Bogu i dopustimo da nas preoblikuje u istini za žive svjedoke svoje ljubavi. Jer kršćani se prepoznaju jedino po ljubavi. U ljubavi koja nema interesa. U ljubavi koja nije uvjetovana. U ljubavi u kojoj nema sebičnosti. U ljubavi koja je čisto sebedarje. „Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet, tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini.“ U Kristove ruke stavimo svoje živote. Prepustimo se njegovoj zaštiti od Zloga i neka nas trajno posvećuje za sebe i za velika dijela koja nam je povjerio da budemo njegovi svjedoci evanđelja.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 68 = 74