Duh Sveti je ono što je potrebno današnjem naraštaju!

Kroz cijelo vrijeme uskrsnih nedjelja slušali smo kako je sam Gospodin utvrđivao apostole u vjeri nakon svoga uskrsnuća. Taj dio je bio neophodan.

Nakon razočaranja apostola smrću Isusovom sve je ostalo u zraku. Toliko toga se izdogađalo nemoguće i uvukao se strah i neizvjesnost u živote apostola. Pokušavaju se vratiti u svoje svakodnevne životne situacije. Vraćaju se svojim obiteljima, obrtima, svojim dužnostima no uvijek u nekakvom nedorečenom strahu. Isus koji je najbolje poznavao svakog od njih ostaje s njima kao proslavljeni uskrsli kako bi ih ohrabrio za djelo spasenja. Apostolski hod kojim su ga pratili bio je uvertira u ono što se treba događati. Nakon što im je predao novi uvid u vjeru. Nakon što su kušali Božju blizinu predano im je da i sami postanu dionici navještaja. Isus nositelj radosne vijesti predaje tu važnu vijest u ruke malenom i slabom čovjeku gotovo neukom da bude dionik Božjih istina. Da oni svojom neiskvarenošću kojom su primili veliko otajstvo Božje ljubavi nastave ono što su čuli i vidjeli. Biti svjedokom vjere onda i danas proizlazi iz našeg osobnog prebivanja s Bogom. Nikako nije moguće zaživjeti vjeru ako nismo je kušali. Samo onaj koji ima živo iskustvo blizine s Bogom može svjedočiti sva otajstva usprkos svim ljudskim nesavršenostima. Doista Bog se i danas oslanja na svakog od nas vjernika. On koji je i nas kroz ovo vrijeme uskrsnih nedjelja poučavao u kojima smo postali slobodno možemo reći direktni svjedoci njegove pobjede nad smrću utvrđivani smo za ono divno djelo koje nam je ostavio. Život u Bogu. Život po Bogu. Život s Bogom. Ako ovo nedostaje onda se sve može svesti na vjersko izvršavanje izvanjskih čina. Biti s Bogom omogućuje nam novi život po Duhu. Svetkovina Duhova naslanja se na dovršetak uskrsnuća. Sav govor u kojem smo ponajviše slušali o Duhu Svetom zaustavlja se na izvanjskosti.

Promatrači i danas kada se govori o ovoj Božanskoj osobi zaustavljaju se na simboličnim prikazima istoga. Tako da je i sam spomen na Duha Svetoga u većini vjernika proizvodi poveznicu sa golubom, plamenim jezicima ili pak nekim slikama kojima pokušavaju sebi dočarati treću božansku osobu. No Krist o njemu govori snažnije od svih naših shvaćanja.  Kroz ovo vrijeme vazmenih nedjelja i Krista smo upoznavali ispravno kao Onoga Koji Jest. Dok su ga do sada učenici promatrali kao rabina, učitelja kroz vazmeno vrijeme u njegovoj proslavljenosti upoznavaju ga kao onoga koji je Mir. Kao onoga koji je Gospodin. Kao onoga koji je Dobri pastir. Kao onoga koji je žrtva. Kao onoga koji je Ljubav. Kao onoga koji je molitelj. Sve nas je ovo uvelo u ovu svetkovinu. Jer bez spoznanja Boga onakvim kakavi on jest nikada ne bismo mogli zaći u svetost i otajstvenost Božje prisutosti među nama. Zato za vjernika uskrs nikada ne jenjava. Uskrs je stopljen u svaki naš dan kao živo svjedočanstvo vjere. Uskrs nas čini ljudima koji ovo vrijeme oblikuju Kristovom ljubavlju. To iskustvo nam pomaže da upoznamo i shvatimo sve. Samo oni koji priju sa izvora Gospodinova uskrsnuća zalaze u otajstvo Božje milosti i milosrđa. Sve ostalo je samo baratanje sa svetim. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame. Kao i apostolima da bi smo shvatili današnju svetkovinu važno je da se dogodi nešto novo u nama. Za spoznati Duha Svetoga neophodno se vratiti sebi. Postati slobodan od svega. Tak kada napustimo sva dosadašnja mudrovanja. Kad napustimo vlastite vizije. Kad sve oko nas zaživi životom prave i iskrene vjere tada nastupa najvažnije djelo za svakog od nas. Živo svjedočanstvo. Svatko je od nas pozvan da se produhovi i tako nadiđe determiniranost svijeta. Misterij duhova sadrži misterij produženog Kristovog života u Crkvi sve do kraja svijeta. Novi bolji svijet utemeljen na Uskrsu još se izgrađuje i potrebit je navjestitelja koji neumorno prate jedinoga spasitelja Isusa Krista. Sa svetkovinom Pedesetnice započela je misija djelovanja Crkve. I upravo ohrabreni Duhom apostoli su mogli krenuti u neumorni navještaj vjere. Tada je isčeznuo svaki strah. Tada više nije bilo nikakve kalkulacije. Jer oblikovani Duhom nije postojala ni jedna barijera za vjerno ispovijedanje i svjedočenje vjere.

Danas je svakom od nas dano da upoznamo i spoznamo onoga koji je naša snaga za život. Duh Sveti je branitelj, životvorac, obnovitelj, tješitelj, preporoditelj, posvetitelj. To je ona snaga koja svakog od nas u ovom vremenu potiče na iskreno svjedočenje vjere usprkos svim ovovjekovnim nedaćama. Njegova prisutnost je vidljiva kao i u evanđeoskom izvještajima. Duh Sveti donosi lom. Dolazi kao velika buka. Kao vihor koji donosi svježinu. On je plamen koji ižarava toplinu unosi svjetlost i plodnost. To je snaga Crkve. To je ono što je potrebito današnjem naraštaju. Naraštaju koji je toliko izigran od prodavanja magle. Naraštaju kojim se poigrava ovaj svijet poradi svojih vlastitih sitnih interesa. Naravno da bi se bilo što dogodilo pozitivno i našim životima vjere potrebit je novi vihor evanđeoske svježine. Novi plamen zapaljen u ljubavi evanđelja. Jer žedna je Crkva danas Duha Svetoga. Njegove prisutnosti kuju je potisnulo ovovremeno privatno mijenje poganstva pod krinkom slobodarske vjere. Napuštanjem Duha Božjega donosi razdor no u životu pa i životu vjere svaka se neistina i obmanjivanje sazna. Zbog svakoga se grijeha ispašta i svaka se greška skupo plaća. Svatko onaj koji živi svoju vjeru iskreno i vjerno napate se u životu. No zbog toga znaju cijeniti i voljeti život. Zahvaćeni Duhom svetim osjećaju tuđu bol i suze. Raduju se tuđoj sreći i dijele pa i zadnji zalogaj koji imaju. Dopustimo da nas danas zahvati sila odozgo. Sila Duha Svetoga. Ona ista sila koja je zahvatila apostole i osposobila ih za život svjedočanstva vjere. Nikada ne posustajmo živjeti s Njim koji je naš branitelj, naš životvorac, naš iscjelitelj, naš preporoditelj, naš tješitelj. Oblikujmo svoja srca u Očevom blagoslovi, Kristovom miru, Duhovoj snazi.

Danas prikažite Bogu sebe, svoju obitelj, svoje najbliže. Jer Duh branitelj i tješitelj ispunje naše živote mudrošću, razumom savijetom, jakošću, znanjem, pobožnošću, strahom Božjim. Koji nas hrani ljubavlju, radošću, mirom, strpljivošću, velikodušnošću, uslužnosti, dobroti, krotkosti, vjernosti, blagosti, suzdržljivosti, čistoćom. Po ovom će te znati da je Duh Sveti s vama. Po ovim darovima on blagoslivlja lice zemlje. Po ovim znakovima stvara bolji svijet. Neka vas sve Duh sveti štiti i brani uvijeke.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

25 − 19 =