Duh Sveti – tajna Božje ljubavi!

Današnjim blagdanom silaska Duha Svetoga nad apostole ispunja se uskrsno vrijeme. Uskrsnuće Kristovo dobiva svoju svrhu time što se uskrsli život po krštenju i svim sakramentima dijeli nama.

Tako i mi postajemo suuskrsli skupa s Kristom. Svrha dolaska Duha Svetoga nije samo u tome da nam se daruje Isus nego da nam i On daje pomoć za život u vjernosti njegovom uskrsnuću i tako se spremamo za život u novom nebu i novoj zemlji. Isus kaže: „Neću vas ostaviti siročad, poslat ću vam drugoga Branitelja, Duha Svetoga, koji će vas zastupati pred Ocem.“ Nakon što je Isus svojom smrću na križu omogućio ljudima oproštenje grijeha, Otac nebeski šalje Duha Svetoga kao obećanje Kristovo.

Pri prvom javljanju apostolima Isus kaže da ljudima po Duhu Svetom praštaju grijehe. Tko je Duh Sveti? Kažemo da je Duh Sveti Duša Božja. Bog je sama ljubav kako nam kaže Ivan apostol. Zato je Duša Božja objava ljubavi Božje koja izlazi iz Oca I Sina i ona se dariva ljudima da i naša duša nalikuje na dušu Božju. Isus je svojim uskrsnućem otvorio vrata novoga svijeta za koji Duh Sveti pripravlja ljude. U obitelji majčinska služba pripravlja djecu za život na ovom svijetu ne samo rođenjem nego i po svemu što majka iz ljubavi radi za djecu.

Tako nas Duh Sveti kao izraz Božjeg majčinstva rađa po krštenju kao Božju djecu te nas uči, tješi, hrani,čisti dariva i čak brani, sprema za život vječni. Darom ljubavi postajemo slika Božja. Duh Sveti će nam dovoditi na pamet sve što je Isus govorio te će u svemu krštenike poučavati. Kao što po električnim vodovima dolazi snaga koja se stvara u centralama i ta snaga omogućuje naš život, tako Bog po Duhu Svetom pokreće kršćansku zajednicu i ide s nama.

Ljubav Božja je u potpunosti objavljena na križu i njeni plodovi po Duhu Svetom dolaze k nama kao milosti ljubavi Božje da živimo u miru s Bogom i ljudima. Isus po „rosi Duha Svetoga“ dolazi na naše oltare pod prilike kruha i vina i tako hrani naše duše. Sveto pismo kaže: „Kad bi i majka mogla zaboraviti svoje dijete, Bog tebe neću zaboraviti.“ Kad za nekoga kažemo da ima dobru dušu znači da je duhovan čovjek upravo po Duhu Svetom koji se nastanio u takvom čovjeku. Bog nas je poslao da navijestimo ljubav Očevu i životom je svjedočimo.

Tako se događa spasenje i ostvaruje Kraljevstvo Božje. Papa Franjo kaže, da ponajprije treba moliti Gospodina da imamo otvoreno srce, s potom da nastojimo osluškivati Duha Svetoga, njegova nadahnuća, koje govore mom srcu kako bi napredovao u kršćanskom životu. Crkva biva kao zajednica Kristova posvećena upravo po Duhu Svetom koji dovodi u Crkvu Krista te Crkva postaje Kuća Božja i tajanstveno Tijelo Kristovo i Hram Duha Svetoga što vrijedi za svakoga iskrenoga člana Crkve. Treba moliti da razlučimo, dolaze li neke stvari od Duha Božjeg ili od ovoga svijete i sotone. Lako dođe do nesporazuma i svađa. Duh Sveti unaprjeđuje život u istini i ljubavi i omogućuje obraćenje i pomirenje.

Treba paziti da idemo u ljubavi jedan s drugim. Treba u odvažnosti i poniznosti priznati naše krivnje i ako je potrebno pitati oproštenje. Sveti Duh povezuje ljude i narode u Crkvi. On gradi mostove spasenja i ljudsko zajedništvo. i dariva nam nadu u vječni i blaženi život. Neka nam Marija, zaručnica Duha Svetoga, izmoli kod Boga sve milosti i darove koji nama i drugima trebaju za spasenje.

Don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 15 = 23