Duh Sveti u sili ljubavi nanovo nas posvećuje da se otvorimo Božjoj milosti!

Prošlo je pedeset dana od kad smo proslavili najsvetiji kršćanski blagdan Uskrsnuća Gospodinova. U njemu je sadržana sva ljepota naše vjere.

I trudili smo se s neoslabljenim žarom svetkovati taj divni dar koji nas je pripravljao za današnju svetkovinu. Jer bez današnje svetkovine nikako ne bi smo bili kompletni ni kao osobe, ni kao vjernici. Primiti Duha Svetoga danas u našem vremenu ista je kao i u apostolsko vrijeme. Tako nam je svima potreban. Toliko se toga uvuklo u nas u naše živote da jednostavno ne znamo donijeti dobrih odluka. Pogubili smo se u vremenu i prostoru jer su nam prioriteti postale površne i nebitne stvari. Previše smo se prepustili tijelu i tjelesnosti. Sve smo postavili na prolazno i propadljivo a u sebi u dubini svoga bića čeznemo za višim Božjim darima. Ovo vrijeme u kojem jesmo samo je pokazalo koliko smo svi mi potrebni blizine Božje. Koliko smo potrebni Božje ljubavi i sigurnosti. Jer sve oko nas vrvi negativnošću koja ljudsko srce odvlači od radosti i sreće. A živjeti u teroru negativnosti i kriticizma koje nam se nameće ukazuje koliko nam je potrebit Duh Sveti osloboditelj.

Duh Božji, Branitelj, Posvetitelj, Tješitelj. To je ono za čim istinski čeznemo. No kao da se ne znamo osloboditi okova kojima smo okovali sebe. Možda se lakše prepustiti prolaznom kako bi smo zaboravili na vječnost. No danas nas vjernike Duh Božji u sili ljubavi nanovo posvećuje da se otvorimo Božjoj milosti. Da s nama više ne vladaju strahovi. Da nas ne uništava tjeskoba pred budućnošću. I da se ne prepuštamo depresivnim oblicima samosažaljenja nad svojim životom. Toliko se vremena samo žalimo ali ništa ne poduzimamo. Uvijek imamo nekakav stav u kojem samo kukamo a na taj način na sebe i svoj život zazivamo prokletstvo. Jednostavno se ne znamo odlijepiti od svih svojih negativnosti kojima smo ispunili svoje živote. Zato je danas ispred nas novi polet i zanos da se ostavimo svega što nas odvlači od dobrog života. Jer ako se nećemo založiti za sebe ako nećemo dopustiti da nas danas Duh Sveti zahvati zaustavit ćemo se i zatvoriti vrata preobrazbe za život svetih.

Zato nas sveti Pavao danas poziva da prepoznamo, da znamo razlikovati dobrog Duha Svetoga i duha zloga koji nas odvaja od radosti života. Nije to poziv koji nema u sebi pouke. A biti poučen znači otvoriti svoje srce Bogu da s nama postupa po svojoj volji vodeći nas pašnjacima obilja. Jer to je Duh Sveti. On napunja naša srca onom snagom koja nam je potrebna za život. On je onaj tješitelj koji u svakom trenutku naše potištenosti nas vraća iz zamrlosti života u posvećeni život mira i radosti. On je izvor utjehe koja nema kraja. On je onaj spasonosni lijek koji nas izvlači iz ropstva bilo kojega poroka. Zato se poučavajmo. Bez Duha Svetoga čovjek je doista bez ičega i tone sav u crnom zlu.

Prepustimo se danas Božjoj milosti da nas Duh Sveti osposobi za ovo vrijeme da postanemo svjedoci koji se neće voditi nekim krivim putovima već ljubavlju Isusa Krista. „A očita su djela tijela. To su: bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomore, srdžbe, spletkarenja, razdori, strančarenja, zavisti, pijančevanja, pijanke i tome slično. Unaprijed vam kažem, kao što vam već rekoh: koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti.“ Poradimo na kvaliteti svojega života. Jer na nama osobno je da se uhvatimo u koštac sa svim što nije dobro i da to pobijedimo snagom Božje milosti. Zato nam se i daje danas Duh Branitelj koji će nas obraniti od svega što nas odvlači od prave pobožnosti i radosti. Iskoristimo ovaj veliki Božji dar i sebe okupajmo snagom Duha Svetoga da se u nama utabori njegovo veliko djelo. „Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona. Koji su Kristovi, razapeše tijelo sa strastima i požudama. Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!“

Zaputimo se putem ohrabrenja. Zatražimo danas Božji dar novog svjedočanstva. I ne prepuštajmo se polovičnim rješenjima. I neka nas doista Duh Sveti izliječi od svih toksina i svega zla koji su nas odvukli od nas samih i zaživimo milost ljubavi. „Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca – Duh Istine koji od Oca izlazi – on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.“ Danas zastani i posveti sebe i svoj život Bogu koji je snaga života radosti i blagoslova za novu bolju budućnost.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 84 = 85