Duhovno bogatstvo Vazmenog bdjenja

Večeras se u večernjim satima okuplja Crkva po našim župama na Vazmeno bdjenje. To vazmeno bdjenje započinje u krugu crkvenog prostora blagoslovom ognja na kojem se pali velika uskrsna svijeća.

Unutrašnjost crkve je u mraku. Svećenik ili đakon ulazi sa zapaljenom  vazmenom svijećom i tri puta pjeva:“ Svjetlo Kristovo“, a vjernici odgovaraju: „Bogu hvala“. Predivna simbolika. Isus je svjetlo svijeta. On po svom uskrsnuću obasjava tmine zemaljske, obasjava i osvjetljava svaku muku, svaku ljudsku patnju. Prekrasno je vidjeti kako vjernici pale svoje male svijeće na velikoj vazmenoj svijeći. Time pokazuju da žele biti uskrsli s Kristom. Da žele biti oni svjetlo svojim životom, vjerom, ljubavlju i nadom. Razmišljamo li tako? Večeras pođi u crkvu. Sudjeluj u Vazmenom bdjenju. Ponesi sa sobom svijeću. Zapali je, i razmišljaj: „Da li je za mene Isus uistinu svjetlo svijeta i moje svjetlo? Obasjavam li mračne kutke svoje duše i savijesti njegovim sakramentima tijekom godine?“ Ako si razočaran našim stanjem u hrvatskom društvu ili Crkvi reci Bogu: „Prosvjetli tmine naše hrvatske zbilje, obasjaj one koji unose mrak u međuljudske donose, otrov nesloge, nemorala, krađe, korupcije. Svijeću sa vazmenog bdjenja ponesi kući.

Tijekom godine, do idućeg vazmenog bdjenja imat ćeš sigurno teških dana, dana kada ćeš biti ranjen, ranjene duše. Tada ju zapali i pomoli se Isusu i reci: „Uskrsli budi sa mnom, teško mi je, osvijetli mi moj životni put. Pomozi mi da slušajući tvoju riječ, čitajući znakove vremena ne odem u krivom pravcu.“ Drugi dio vazmenog bdjenja „Služba riječi“, neka bude tvoje duhovno opuštanje, da shvatiš što je sve Bog, Trojedini učinio za izabrani narod, i što je kadar učiniti za tebe i hrvatski narod, ukoliko mu ostane vjeran. Ako si ispovijeđen, sudjeluj u pričesnom dijelu. Bog živi, Bog Uskrsli i Bog Prisutni je u posvećenoj hostiji. Pričesti se. Budi preporođeni. Postani svjestan da moraš biti svjetlo u sredini gdje živiš, po riječima i djelima. A „Svjetlo se stavlja na svječnjak, a ne pod sud, da svijetli svima u kući“. Kada tako budemo shvaćali Vazmeno bdjenje, bit će manje razne vrste zala u našem narodu: pijanstva, droge, brakolomstva, nevjere, praktičnog materijalizma i ateizma, bezglavog trčanja za novcem i karijerom preko tuđih leđa i „leševa“, manje nepoštenja i izrabljivanja, više sloge, više empatije za one koji su duhovno ili materijalno ranjeni. Vazmeno bdjenje mora ostati u svim porama mog osobnog bića: uma, srca, ruku, nogu, mog života. Tada ćeš i ti proći zemljom čineći dobro.

Vlč. Vladimir Trkmić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

5 + 4 =