Euharistija i Marija u očima Ivana Pavla II.

Ako je Euharistija otajstvo vjere koje toliko nadilazi naš razum da smo primorani potpuno se prepustiti Božjoj Riječi, onda nam nitko kao Marija ne može biti potporanj i vođa u tom prepuštanju – napisao je 2003. godine papa Ivan Pavao II. u enciklici ‘Ecclesia de Eucharistia’.

Ukoliko se želi razumjeti ovo otajstvo, koje je sjećanje na Isusovu smrt i uskrsnuće, treba dopustiti Mariji da nas pouči, kao što je učinila na svadbi u Kani, kada je pozvala uzvanike da bez oklijevanja učine ono što im Isus kaže. S majčinskom brigom Marija kao da i nama kaže da se ne kolebamo, već da se pouzdamo u riječ njezinog Sina koji, budući da je mogao pretvoriti vodu u vino, može isto tako učiniti da kruh i vino postanu njegovo Tijelo i Krv. U tom otajstvu – ističe se dalje u enciklici – Isus je vjernicima ostavio živo sjećanje na svoj Uskrs i postao ‘kruh života’.

Marija je, u nekom smislu, živjela euharistijsku vjeru još prije nego je euharistija bila ustanovljena, jer se u njezinoj djevičanskoj utrobi utjelovila Božja Riječ – primijetio je Sveti Otac, upozorivši na duboku sličnost između Gospinog ‘neka bude’, izrečenog prigodom Naviještenja, i ‘amen’ koji svaki vjernik izgovori kada prima Gospodinovo tijelo.

Od Marije se tražilo da povjeruje kako je Onaj kojega je začela po Duhu Svetomu, Sin Božji, a od nas se pak očekuje da vjerujemo kako je Isus, Sin Božji i Marijin sin, nazočan čitavim svojim ljudskim i božanskim bićem pod prilikama kruha i vina – objasnio je Papa. Napomenuo je, ujedno kako je Marija u otajstvu utjelovljenja navijestila euharistijsku vjeru Crkve. Kad je posjetila Elizabetu, noseći u utrobi utjelovljenu Riječ, postala je, na neki način, prvo ‘svetohranište’ u povijesti čovječanstva. Zar njezin zanesen pogled na tek rođenog Krista, kojega je privinula u svoj zagrljaj, nije možda nedostižan uzor ljubavi koja treba nadahnjivati svaku našu svetu pričest? – zapitao se Papa, naglasivši kako je riječ u biti o otajstvu ljubavi, jer živjeti u euharistiji znači ući u intimno jedinstvo s Kristom koji nas je ljubio beskrajnom i neizmjernom ljubavlju.

Ivan Pavao II. je istaknuo, između ostalog, kako euharistija istovremeno znači preuzimanje obveze suobličavanja s Kristom. Papa je stoga vjernike poticao na moljenje krunice i kontemplaciju Krista Marijinim očima, koje su bile pune ljubavi. Osim toga, upotpunio je moljenje krunice, koju je nazvao ‘kratkim pregledom evanđelja’ otajstvima svjetla, čiji vrhunac predstavlja upravo euharistija.

Neka nam Presveta Djevica pomogne živjeti ovo otajstvo koje omogućuje crpsti iz izvora milosti te daje snagu za mijenjanje svijeta prema evanđelju – istaknuo je na kraju enciklike papa Ivan Pavao II.

Izvor: www.zupa-blivanapavla2.hr

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

34 + = 39