Fra Ivo Pavić: Sedam razloga zašto Isus ozdravlja

Emisija Molitveno iskustvo Radio Marije preuzeta u izvornom obliku, 17.08.2004.

Gost emisije: fra Ivo Pavić, Voditeljica: dr. sc. Marica Čunčić

Dobra večer i hvaljen Isus i Marija, dragi slušatelji. Evo nas opet u emisiji Molitveno iskustvo. Prošli puta smo rekli da ce večeras biti ono što dragi Bog da, što će se već dogoditi. I dragi Bog nas nije razočarao. Večeras je s nama jedan dragi gost – fra Ivo Pavić i cijelu večer ćemo provesti s njime. Ja se nadam da su ga neki od vas već čuli. Ovo je treće gostovanje u emisiji koja je postala omiljela upravo i zbog njega. Tako da mi je drago što ga mogu pozdraviti. Hvaljeni Isus i Marija!

Hvaljen Isus i Marija! Hvala lijepa što ste me ponovno pozvali. Drago mi je da sam s vama. Molit ćemo Gospodina da na nas  večeras izlije svoju milost.

Evo, prošli put kad ste bili, govorili ste o darovima Duha Svetoga. Prije toga o snazi Isusova  Uskrsnuća, kako po toj snazi Isus djeluje. Ova emisije Molitveno iskustvo razrađuje molitvu i njezino djelovanje. Možda je najočitije djelovanje naših molitava kada netko ozdravi i zapravo se to i dogodi. Iako izričito nismo govorili o ozdravljenjima, kada ste poslije naših razgovora molili za slušatelje, neki su i ozdravili. Bilo je odjeka. Javili su vam se oduševljeni da je Bog njih pohodio dok su samo slušali Radio Mariju dok se molilo. To je jedno izvanredno molitveno iskustvo da i preko radio valova, kad se vjera na neki način potakne, Bog može u dušu izliti mnoge milosti. Zato sam se odlučila večeras, da se malo više skoncentriramo upravo na molitvu za ozdravljenje, jer čini se da tu jos nije posve jasno među vjernicima katolicima. Sjećam se kad je jedna slušateljica čak pitala, pa je li ja smijem moliti za svoje ozdravljenje. Naravno da smijete! Ali tu se vidi koliko je potrebno ljude informirati kako izgleda  prava molitva za ozdravljenje i zašto Isus liječi. Evo, večeras će nam fra Ivo Pavić govoriti upravo o tome kako Isus liječi. Ali i o nekim zaprekama za izlječenje u kojima ćete moći prepoznati sebe. Možda i vi imate koju od tih zapreka koju se može otkloniti kad se spozna. Evo, pa moje prvo pitanje za fra Ivu: Je li Isus želi da budemo zdravi ili bolesni?

Pa naravno. Isus želi naše zdravlje cjelovito. Cjelovito zdravlje je kada smo zdravi u duhu, duši i u tijelu. I ja ću malo pokušati razložiti na temelju Svetoga pisma upravo sedam razloga zašto Isus želi da budemo zdravi, onda i sada. Znam da postoje mnogi kršćani koji su posve uvjereni da Bog hoće da oni budu bolesni. Dakle, da Bog daje bolesti i žalost. Mogli bi reći da svatko onaj tko kaže da Bog daje i šalje bolest, od samoga Gospodina pravi čudovište. Bolest nije po volji Božjoj. I mene je također nedavno, jedna žena pitala je li grijeh moliti za svoje ozdravljenje. Odgovorio sam joj, a je li grijeh ići k liječniku i uzimati lijekove?! Kaže nije. Kada bi grijeh bio moliti za svoje ozdravljenje, onda liječnici čine ono što je protiv volje Božje. Nije grijeh moliti za ozdravljenje i liječnici prema tome vrše volju Božju kada nas liječe. Zanimljivo je ono da sam molio često za ljude koji nisu kršćani, koji su imali vrlo malu vjeru ili nisu uopće upoznali Božju ljubav. Možda nisu čuli za Isusa Krista, za Bibliju, a ipak su primili ozdravljenje. I postavlja se pitanje zašto Bog liječi i navjernike, na primjer na našim molitvenim susretima? Odgovor glasi zato sto je to Isus činio i prije 2000. godina. Isusovo milosrđe donosi spasenje i ozdravljenje onda i sada. Ako Isus Krist ozdravlja jučer, onda On također i danas ozdravlja, bas kao što će ozdravljati i u budućnosti. Isus se nikada ne mijenja, On se nikada ne umara. On i danas čezne da ozdravlja svoj narod. Ako bi se danas propovijedalo o ozdravljenjima koja su se događala dok je Isus hodao zemljom prije 2000.godina i vise, a da se to ne događa i danas, to bi bilo isto kada bi ljudima koji su gladni, govorili kako se nekada dobro jelo. Božja ljubav ne ostaje na lijepim riječima. Krist i danas čini čudesa i liječi kao i nekada.

Da! Pa da nam onda kažete zašto Isus to želi? I ja sama, recimo evo, idem redovito na svetu misu već desetljećima, ne samo nedjeljom, već i svakim danom i čula sam mnoga tumačenja Biblije, mnoge propovijedi. Međutim, opet je nekako ostajao dojam da je ono sto je Isus učinio za bolesnike ondašnjeg vremen, za svoje suvremenike, da je On to učinio radi značenja, simbola, da je to metaforički za današnje vrijeme. Dakle, ili da je On samo objavljivao svoje božanstvo, da to više ne treba danas i tako dalje. Dakle, i onda sam bila sretna kada sam naišla na tumačenje jednog našeg teologa, baš hrvatskog, koji je to obradio za doktorat ili za neku sličnu radnju, gdje je on dobro prostudirao zasto Isus liječi i on kaže da je to iz sućuti, iz ljubavi i da Izraelci nisu očekivali nikakve apstraktne odgovore od Boga. Nego, upravo vrlo konkretno da ozdrave, da prođu poteškoće, da se izbave iz ropstva. Dakle, vrlo konkretna je bila njihova molitva i odgovor Božji. Što vi kažete zašto Isus liječi, zašto je liječio i je li i danas u pitanju Njegova ljubav i sućut prema  bolesnicima kao što kaže taj teolog?

I ja se potpuno slažem s onim što ste rekli. I upravo prvi razlog zasto Isus liječi, upravo iz sućuti  i sažaljenja prema bolesnicima. Služit ćemo se Svetim pismom ovdje dakle gdje ćemo čitati. Najprije uzimamo tekst iz Evanđelja po Marku. Tada jedan gubavac dođe k  njemu, baci se pred njim na koljena i zamoli:» Ako hoćeš, možeš me očistiti.» 1,40 Koji je bio Isusov odgovor? Isus se sažali, pruži ruku, dotače ga se i reče mu:» Hoću! Očisti se! I odmah spade guba s njega, i postade čist:» 1,41-1,42 Gospodine ako hoćes možeš me ozdraviti! Taj gubavac nije bio siguran je li volje Božja da on ozdravi. Zato on i kaže ako hoćeš. Gospodin je dotaknuo njegovo ako kada je rekao hoću i želim. Kod Isusa nema ako hoćeš.

To «ako» dolazi od sotone. Kod Isusa je: ja hoću i želim i amen. Je li Isus želi da i danas ozdraviš? Što je rekao gubavcu? Ja želim! Isto tako i tebi kaže večeras. Isus nikada nikog nije odbio ozdraviti koji su došli k Njemu. Zato je Božja volja da budemo zdravi. Isus i danas ozdravlja iz istoga razloga, tako da te Božja dobrota vodi k obraćenju kao što stoji  u Rimljanima. Isus je liječio i liječi iz sućuti i sažaljenja, onda i sada. On jednostavno čezne da ozdravlja svoj narod. Kod Mateja čitamo u 9. poglavlju, kako je Isus liječio svaku bol i nemoć u narodu.

Svi koji su došli su dobili ono što su čeznuli, vapili i molili. To zapravo pokazuje koliko Isus ljubi ljude kao svoju braću. I ja sam se uvijek pitala kako to da nakon svetog krštenja kad je poništen istočni grijeh, kada se mi oslobađamo istočnoga grijeha, a po istočnom grijehu je došla bolest  i smrt. Kako to da se to ne vidi toliko na nama, nego još uvijek puno patimo i trpimo, a Isus je zapravo nama pokazao da On svojim djelovanjem dokida, dakle te posljedice istočnoga grijeha kao što su bolest. I On u konačnici kaže se, bit će pobijeđena i smrt, ne samo što ju je Isus pobijedio, nego ju je već pobijedio i za nas. Dakle, i naša je smrt pobijeđena u Kristu. A ozdravljenje od bolesti je početak tog konačnog ozdravljenja. I mi smo njegova djeca. On nas doista želi ozdraviti. Dakle, kao djecu svoju Otac ozdravlja.

Naravno da ozdravljenje cjelovito pripada nama, djeci Božjoj. Jedanput kada je Isus propovijedao blizu gradova Tira i Sidona, dodje neka žena Sirofeničanka, pade mu do nogu. Ona inače bijaše poganka, zamoli ga da istjera zloga duha iz njezine kćeri. A Isus joj reče:” Pusti da se najprije nasite djeca, jer nije pravo djeci oduzeti kruh i baciti ga psićima. Jest Gospodine, odvrati mu ona i psići ispod stola jedu dječje mrvice. Isus je bio zadivljen i iznenađen njezinom vjerom i njezinim odgovorom, zato je uslišao njezinu molbu. Kćerka je bila oslobođena od zloga duha koji  ju je opsjedao.” Ako mi vjerujemo u Isusa Krista da je Sin Božji, da je Mesija, u Riječ Božju, u obećanje u ozdravljenje, to cjelovito ozdravljenje pripada također i tebi večeras, danas. A Riječ Božja je jasna, kao što stoji u Psalmu 103. Blagoslivljaj Jahvu, dušo moja, i ne zaboravi dobročinstva njegova. On ti otpušta sve grijehe tvoje; on iscjeljuje sve slabosti tvoje. Ps 103, 2-3 Božje obećanje i dobročinstva uključuju ozdravljenje kao i oproštenje grijeha. I kao Njegovoj djeci, obečanje o ozdravljenju postaje stvarnost, kada mi molimo u vjeri da primimo ozdravljenje. Kod Mateja i Luke stoji zapisano: Ištite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se. Božja je volja da svako njegovo dijete bude ozdravljeno. Isusov uvjet je jednostavan – tko bude vjerovao! Svatko u vjeri treba dotaknuti Isusa. Ljudi ozdravljaju po vjeri. Traži se otvorenost vjere. Zato Isus često pita one koji su k Njemu dolazili:« Je li vjeruješ da ti to mogu učiniti?»

Da. Ja se sjećam kad sam ja bila bolesna. Imala sam rak. Zaista mi je trebala vjera i sjećam se često sam ponavljala: «Ne, neću umrijeti, nego živjeti i kazivat ću djela Gospodnja.» To je Psalam 18,17 . Znači Boga slavi čovjek koji je ozdravio, više nego onaj tko je umro. Mislim, i mi ćemo jednog lijepog dana umrijeti, ali ozdravljenje od rana Ga slavi.

Točno!

I ja sam kasnije za zaista kazivala djela Gospodnja i radosna sam što mogu to jos uvijek činiti. Pa što vi kažete o tome, kako je ozdravljenje povezano sa slavom Božjom?

Ja sam često doživio da ljudi, kada ozdrave ili duhovno ili tjelesno, oni su vrlo snažno slavili Boga i posljedice tog njihovog slavljenja Boga jest, da su se i drugi članovi njihovih obitelji obračali i mijenjali svoje živote na bolje. Kad čitamo iz Svetoga pisma, Isus je uvijek liječio da bi se proslavio Otac nebeski. Tako Isus i danas isto čini i svako ozdravljenje želi proslaviti Oca. Njemu ide svaka hvala i čast. Citiram i čitamo kod Mateja: Kad Isus krenu, odatle pođe k obali Galilejskog mora, uspe se  na goru i sjede. Tu mu pristupi silan narod vodeći sa sobom hrome, kljaste, slijepe, nijeme i mnoge druge, te ih spusti do Njegovih nogu, a On ih ozdravi. Divio se narod kako nijemi govore, hromi hodaju, a slijepi vide, te poče slaviti Boga Izraelova.

Slaviti Boga! Da!

A u drugom slučaju kad je Isus ozdravio onog uzetog mladića kojega su spustili kroz krov. Kad narod to vidje, prestrasi se i poce slaviti Boga koji je takvu vlast dao ljudima. Kod ozdravljenja sva slava i hvala pripada Ocu. Ozdravljenje bolesnih ide upravo za tim da se proslavi Otac nebeski. Njemu ide sva hvala i čast!

Neka zaista bude proslavljen kroz ozdravljenja koja će se dogoditi, nadam se i u ovoj emisiji. Kad slušamo, nasa vjera raste. Kad slušamo ovakvu emisiju, naša vjera raste i  mi se zaista možemo osvjedočiti da je istina ono: “Kad me zazoveš, reći ću, evo me, jer Bog je obećao pomoć.” Bozja obećanja vise kao grozdovi u Bibliji, samo ih treba ubrati. Bog je mnogo toga obećao, između ostaloga i to, da kad zavapimo, da ce čuti i da ce reći, evo me. Pa i bolesna, kad vapi, on isto vapi da ozdravi i Bog kaže: “Evo me. Hoću. Ozdravi.” Dakle, obećanje! Bog ne može protiv svog obećanja.

Da. Na mnogo mjesta u Starom zavjetu postoji obećanje od Gospodina da će se događati čudesa i znamenja i potrebno je to samo nanovo i vidjeti i protumačiti i povjerovati da Bog hoće nase iscjeljenje. Evo ja ću sada citirati najprije proroka Izaiju u 53. poglavlju gdje stoji: “On slabosti nase uze na se  i ponese bolesti nase. Tko je on? To nije Izaija, nego je to sluga patnik. To je Isus. Božja volja je da budemo zdravi u duhu, duši i u tijelu. A u Knjizi izlaska  stoji zapisano: Ja sam Gospodin onaj koji te ozdravlja. On ozdravlja skršena srca i povija njegove rane, rekao bi u Psalmu.  I Isus kaze:” Dodjite k meni svi koji ste umorni i optereceni i  ja cu vas odmoriti.”

To su sve obećanja!

Dalje imamo jos jedan primjer. U Kafarnaumu, kad je pala večer, dovedose mu mnoge opsjednute, a Isus riječju istjera zle duhove i sve bolesne izliječi.

Da se ispuni obećanje dano po proroku Izaiji.

Tako je!

Da. Bog je obećao mnogo i kad je došao Isus to se počelo ispunjavati u Isusu u kome je sva punina. Da!

Jer Duh Isusa Krista bio je upravo u prorocima, u onima koji su navijestali Njegov dolazak, koji su propovijedali i pripravljali narod, kao u Izaiji proroku, i Ezekijelu, Jeremiji.

I obećanja su se počela ispunjati i sve do dana današnjega se ispunjaju po Isusu Kristu. Dakle, već smo vise puta čuli citate iz Svetoga pisma. I Isus je zapravo ispunjenje Svetoga pisma, Staroga zavjeta pa i u oveme segmentu što se tiče ozdravljenja.

Cijeli Stari zavjet je usmjeren prema Isusu Kristu, a tako možemo reći i kad je govor o ozdravljenjima u Svetome pismu. Liječenje bolesnih bilo je obećano od Oca. Znamo, i vi se možete sjećati da je Isus jednom rekao: “Ako dakle ne činim djela svoga Oca i dalje mi ne vjerujete, ali ono ih zbilja činim. Makar meni i nevjerovali, vjerujte djelima da znate i sve više spoznajete da je Otac u meni i ja u Ocu. A kod Luke stoji: “A njega je sila Bozja gonila da liječi.” Isus je točno znao zašto je bio poslan na zemlju. Došao je potvrditi Očeva djela i obećanja, a čudesa i ozdravljenja potvrđuju sto je rečeno u pismima. Isus liječi i potvrđuje obećanja.

Da. S jedne strane, da ispuni obećanja Staroga zavjeta, a s druge strane, da pokaže, anticipira sva čudesa, izbavljenja i otkuopljenja koja je On učinio mogućima svojom smrću i uskrsnućem. Znaci, prije nego je podnio smrt i uskrsnuće, on je ozdravljao, jer poslije njegove smrti i uskrsnuća po molitvama apostola, evo po vašim molitvama, po molitvama bilo kojeg vjernika, kako je rečeno u Markovu evanđjelju: «Vjernici ce polagati ruke i bolesnici ce ozdravljati» On je počeo i to nema kraja. Zapravo želi pokazati snagu svoje Krvi, snagu svog otkupljenja, kad ozdravlja ljude.

Velika je snaga Kristove krvi. Često, kada se Krv  Kristova zaziva, ljudi bivaju oslobođeni i ozdravljeni od svojih rana ili kad ponavljamo riječi proklamacije kao npr. Isus Krist je bio kažnjen da bi nama bilo oprošteno. Isus je platio cijenu da bi smo mi ušli u blagoslov oslobođenje i ozdravljenje. A ponovo kod proroka Izaije koji je živio stotinjak godina prije Krista, stoji zapisano: “On je naše bolesti ponio, naše boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine nase njega satriješe. Na njega pade kazna radi našega mira. Njegove nas rane iscijeliše.” Kroz Isusovu prolivenu Krv na križu,mi smo  oslobođeni od svake bolesti duše i tijela i krv Kristova je bila prolivena za otpuštanje grijeha i omogućila nama da danas ozdravimo. Mi ozdravljamo po Kristovoj Krvi, po križu Kristovom, po Kristovim ranama.

To je sve On učinio za nas. Hvala mu i slava. Jos jedna stvar koja je vrlo zanimljiva u toj službi ozdravljenja, je svakako prisutnost neprijatelja Božjega koji je uostalom prvi i započeo taj smrtonosni lanac i bolesti i smrti, jer on je kriv i za bolesti i za smrt, jer je naveo čovjeka na grijeh. A sveti Toma Akvinski kaže da je uzrok bolesti grijeh, a upravo je neprijatelj Božji zaveo čovjeka na grijeh i tako je zapravo po njemu u svijet došla bolest i smrt.  I Isus pobijedivši ga na neki način restaurira, obnavlja, prvotno stanje, ali to je indirektna borba između Njega i sotone kojega je On pobijedio. Dakle, da li bi se tu jos mogao naći neki razlog zašto Isus liječi?

Da. Dobro ste rekli. Isus je sotonu pobijedio na križu. On je došao da uništi đavolska djela, a sotona je po kršćanskom djelovanju u paklu i u svijetu. I oslobađajući ljude od demona i danas liječeći bolesno tijelo, bolesne ljude. Isus razotkriva, raskrinkava neprijatelja Božjega i time pokazuje snagu svoga otkupljenja. Krist spašava od sotone i On ozdravlja. Isus nije poslan na zemlju da stvara probleme. Riječ Božja kaže: “Tko počini grijeh, on je od đavla, jer đavao je grešnik od početka.” Sin Božji-Isus, pojavio se da uništi đavolska djela. Ako se bavite okultnim stvarima ili idete k sotoni po pomoć, onda vas sotona kazni bolešću. Isus te želi osloboditi od toga. Sotona zeli da vjeruješ u bolest, a Bog želi da vjeruješ u zdravlje. Ja poznajem jako puno ljudi koji kažu da im je Bog dao bolest. Umjesto da kažu sotona im je dao bolest.

To bi bilo realnije. Ja se molim Bogu da me ozdravi. U Djelima apostolskim, u Kornelijevoj kući, Petar je rekao okupljenom narodu: “Vi znate sto je bilo po svoj Judeji, počevši od galileje, poslije krštenja koje je Ivan propovijedao, kako je Bog Isusa iz nazareta pomazao Duhom Svetim i snagom te kako je  Isus prosao svijetom čineći samo dobro i ozdravljajući i sve koje đavao bijaše tlačio jer Bog bijaše s njime. Bog ne šalje bolest, vec zdravlje. Zdravlje duše i tijela najveća je Božja želja.

Da. Ja sam isto susrela više ljudi koji zapravo krive Boga što su  bolesni i često se čuje: “Ne mogu Bogu oprostiti zašto je on to meni  dao.” A očitio je upravo i slijepac bi mogao vidjeti da je to recimo posljedica grijeha možda u toj obitelji itd. Znači, ne samo da ih je unesrećio, nego ih je i uvjerio da im je to Bog skrivio, tako da su i otpali od Boga. Dakle, ljudi zaista upadaju u velike i teške krize jer i ona grana na kojoj sjediš, odsječena je. Znači, niti u Boga ne vjeruješ, jer im je on tako odvratan bog koji im je poslao takve strahote. Nastradali su zapravo zbog njega, npr okultnih praksa. Dakle, slažemo se u tome da je Isus isti jučer danas i sutra, i ne može se postaviti pitanje: “A što je s nama?” To je tada bilo.

Sveti Otac je na početku jubilarne godine uzeo jedno geslo, možda najvažnija rečenica u Bibliji, koju bi svi trebali zapamtiti, a ona stoji u Hebrejima 13,8 Isus je isti jučer danas i zauvijek. On se nikad ne mijenja. Kod svetog Ivana je zapisano: “Zaista, zaista, kazem vam, tko vjeruje u mene i on ce činiti djela koja ja činim, činit će i veća od ovih, jer ja idem k Ocu i što god zaištete u moje ime, učinit ću da se proslavi Otac u Sinu. Ma što me zamolili u moje ime, ja ću to učiniti.”Prva crkva i Apostoli, oni su ono, što je Isus rekao, oni su ga držali za riječ. Znamo u Djelima apostolskim kada je Petar molio onda je rekao Oče pruzi ruke da se po imenu sluge tvoga Isusa događaju ozdravljenja i čudesni znaci. I mjesto se potreslo i zbilja su se događala čudesa i ozdravljenja. Prva crkva je zato bila snažna i vatrena. A to je ono što nam treba danas.

Da, da! Vidimo kako smo dragocjeni u Božjim očima i kako Bog nije zaboravio svoj narod, nego je narod zaboravio Njega. I krivo Ga je tumačio, krivio Ga za svoje  nesreće, a zapravo smo sami krivi, a neprijatelj Božji tu kumuje svojim nesrećama.

Da. Uvijek je Bog  dežurni krivac što god se dogodilo ili ako netko strada u prometnoj nesreći ili samoubojstvo ili smrt, uvijek postoje optužbe, a mi znamo tko optužuje, da je to neprijatelj.

Koji podmeće onda Bogu, a on je to učinio. Dakle, mi smo to neprocjenjivo blago koje Bog želi i ozdraviti  i nama On želi pomagati, od Njega dolazi svako dobro.

Da mi smo, svatko od nas, dragocjeni u Božjim očima. Ono sto je Isus rekao – da su nama vlasi na glavi izbrojene i budući da nas je Bog stvorio On nas ljubi i nama pripada sve ono sto je Bog za nas pripremio, odredio, a to je u ovom slučaju i oproštenje grijeha, oslobođenje, ozdravljenje duše i tijela.

Izvor:  www.blagoslov.com

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 2 = 8