Gospodin računa na svakog od nas, njegova ljubav želi biti darovana!

Svaki dan je novi početak. Kako započnemo dan takav će on i biti. Kako započnemo advent oslikat će se cijeli naš vjerski život.

Ne postoji ni jedno dragocjenije vrijeme doli vremena došašća za dobar put iščekivanja susreta s Kristom i susret sa samim sobom. Rano ustajanje i odlazak do crkve na zornicu su naš preslik života. Cijelo vrijeme kroz godinu smo duhovno uspavani, sneni, za Boga vječno umorni. Došašće se sve mijenja. Sveti su to dani. Umjesto dugog zimskog sna odabiremo život odricanja.

Odricanje od sna je naša terapija kojom sebe pripremamo kako bi očvrsnuli volju u nakani biti bolji vjernici. Snaga volje sve mijenja i dovodi do dobrog obraćenja. Jutro koje je hladno samo nas podsjeća na to da je život bez Boga hladan i sumoran. Jedini koji nam može život osmisliti da bude u potpunosti osmišljen je Bog.

Današnji evanđeoski odlomak o satniku je možda neobičan za početak došašća no kada se uđe u dubinu samog izvještaja zalazi se u pravi bit vjerske stvarnosti koji budi savjest. On nas vraća na naš početak. Da bi doživjeli vjerski susret s Bogom valja se vratiti na „tvorničke postavke“, „resetirati se“ da bi imali novost ljubavi Božje blizine. Židovima nikada nije bilo dopušten ulazak i druženje u kući s poganina. Nakupilo se puno toga što nas je učino poganima kroz ovo naše vrijeme. Susret s Bogom ne može se dogoditi u nikakvom poganskom običaju koji smo prigrlili ili uključili u nove običajnike. Tamo gdje se živi poganski tamo Bogu nema mjesta.

Stoga današnjim danom otvorimo sebi novu stranicu i započnimo novim iskrenim životom vjere. Kako? Poput satnika iz današnjeg evanđelja. U poniznosti. „Gospodine nisam dostojan.“ „Samo reci riječ.“ Advent je vrijeme marljivog iščekivanja. Života po riječi Njegovoj. Gospodin računa na svakog od nas. Njegova ljubav želi biti darovana. Pripremimo se revno poniznim iščekivanjem. Da bi nas mogao zahvatiti Bog, naša srca moraju biti ispražnjena od svih svjetovnih želja, svih navika kojima smo izobličili lice Njegovo. Odbacimo sve što je poganstvo da bi On nanovo zaživio u nama kao naš spasitelji i otkupitelj. Izvor radosti i mira.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 7 = 1