Grijeh ubija ljepotu života

Ljepota Stvoritelja ogleda se prije svega u ljepoti svega stvorenog, a upravo ta vidljiva ljepota je prvi vidljivi znak Božje ljubavi. Svatko tko očekuje drage goste prvo sređuje svoj dom kako bi ih dostojanstveno primio.

Upravo tako je i Bog pripravio cijelu prirodu za sva stvorenja koja je pozvao iz ništavila nepostojanja, posebice za čovjeka kojega je divno sazdao na vlastitu sliku. Ljepota prirode i ljepota čovjeka su znakovi Božje ljubavi. Sve što je Bog stvorio bilo je lijepo i dobro, te stvoreno iz ljubavi i za ljubav.

Ali čovjekovim padom i ulaskom grijeha i smrti u svijet ova vječna ljepota gubi dimneziju neprolaznosti. Ovdje se ne misli toliko na tjelsenu smrt, koliko na smrt bića, koja cijelog čovjeka ubija kao osobu, ona koja mu ‘krade’ osjećaj duboke radosti i osjećaj ljepote svega što ga okružuje. Čovjek ranjen grijehom i odvojen od svojeg bitka gubi mogućnost da se raduje, da svijet vidi lijepim. Takav čovjek postaje poput zombija, koji živi i hoda, ali u tome nema istinske radosti.

Svijet naizgled postaje mjesto besmislena trpljenja, gdje iza svakog ugla vrebaju razne opasnosti, a novi pojam estetike ima smisla samo utoliko ukoliko je “ekonomski” opravdan. U bjesomučnoj utrci razvoja čovjek je ekološki uništio zemaljsku kuglu, ali je još više poharao bespuća vlastitog duha, jer vanjska i nutarnja ljepota su nerazdvojivo povezane. Time nije uništena samo priroda, nego i sam čovjek, odnosi među ljudima, a i odnos čovjek – Bog.

Nasreću Bog nije sjeo u naslonjač i gledao kako pali čovjek umire ranjen, nego je postao prisutan u ljudskoj povijesti kako bi divno sazdanog čovjeka još divnije otkupio od grijeha. No čovjek nije tek pasivni promatrač, već je pozvan da sudjeluje u povijesti spasenja tako da pripravi puteve Gospodinu. Stoga treba pospremiti kuću kako bi dostojanstveno dočekao Boga. Ne zbog toga što bi se Bog ustezao ući u kuću griješnika, nego zbog toga što se griješnik usteže primiti Boga ne vjerujući da su mu grijesi oprošteni i da mu je krivica pokrivena.

Potrebno je samo napraviti prvi korak, a Bog će pohitati da te zagrli poput dobrog Oca. Tada ćeš opet biti sposoban vidjeti ljepote koje te okružuju i biti istinski radostan. Možda ćeš po prvi put moći ljubiti. I vidjet ćeš istinsku ljepotu – Boga.

Izvor:  https://vratavjere.wordpress.com/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 2 = 2