Ispovijed je za pokajnika i ispovjednika „salon uljudnosti“

Svetog Leopolda Mandića zvali su apostolom ispovjedaonice, jer je veliki dio svoga života proveo slušajući, savjetujući i dajući odrješenje svima koji bi mu dolazili.

A bili su najčešće privučeni njegovom dobrotom, poniznom mudrošću vjerodostojna svjedoka Božje ljubavi. Sveti Leopold Mandić u svom bi “salonu uljudnosti” (tako su nazivali njegovu ispovjedaonicu zbog blaga i ljubazna načina s kojim je ovaj ponizni kapucin primao i pratio svoje pokajnike) sve primao s velikim poštovanjem. “Izvolite, gospodine, uđite!”- govorio bi sveti Leopold, a ispovijed bi često zaključivao riječima: “Vratite se, bit ćemo prijatelji!” U vremenima raznih salona za uljepšavanje fizičkog izgleda, nitko ne govori o „ salonu uljudnosti“. Salonu koji popravlja i ispravlja loše karakterne čovjekove mane, propuste i grijehe, vraća životnu radost i duhovni mir. Doduše govori se ponekad o uljudnosti, ali ne govori se na kojoj adresi dotjerivati uljudnost. Niti se govori kako se naručiti, na kojem telefonskom broju dogovoriti termin.  Kako „ skinuti“ sa sebe, sa svog ponašanja ponekad već uhodane neuljudne manire, i razna opterećenja duhovnih nemira. Postoje razni i vrlo dobri frizerski saloni, odlični saloni za pedikuru, manikuru i mnogo štošta drugo. Za te salone je potrebno najčešće rezervirati termin, uskladiti ga sa svojim obavezama. Izdvojiti novac i pojaviti se u dogovoreno vrijeme. A tada biti strpljiv, prepustiti se onome tko je vješt u modnim kreacijama. Gdje pronaći „salon uljudnosti“? Salon uljudnosti je  zapravo svaka ispovjedaonica u kojoj sjedi, čeka baš na tebe ispovjednik kojeg ne moraš nazivati i dogovarati termin.

Ispovijed i svjetovni mentalitet

Papa Franjo je dao niz dobrih savjeta klericima okupljenima u Rimu 8. ožujka na 31.Tečaju kojeg je organizirala Apostolska penitencijarija. Tečaj je održan online, a sudjelovalo je 870 klerika. Papa je tom prilikom rekao: „Svatko je od nas grješnik kojemu je oprošteno, predodređen za služenje drugima, kako bi u sakramentu pomirenja mogli susresti onu ljubav koja je zadivila i promijenila naš život. U ispovjedaonici se susreće zraka milosrdne ljubavi koja srce od kamena mijenja u srce od mesa, koja ostvaruje promjenu zahvaljujući milosrđu i prepuštanju u zagrljaj te ljubavi. Onoga koga je Ljubav prihvatila, taj ne može ne prihvatiti brata. Tko se prepustio Ljubavi, ne može ne tješiti ožalošćene. Komu je Bog oprostio, ne može ne oprostiti braći od srca.“ Papa Franjo je govorio o raznim opasnostima i spomenuo opasnost svjetovnog mentaliteta. „ Zbog toga postoji opasnost da padnemo u zagrljaj svjetovnoga mentaliteta koji donosi tugu, žalost i samoću. Zato ispovjednik treba biti sposoban uvijek se diviti zbog braće koja traže Božji oprost i koja Mu se, zbog vjere, prepuštaju, predajući sebe u ispovijedi. Žalost zbog vlastitih grijeha znak je toga prepuštanja Ljubavi punog pouzdanja.“  

Tri stvarnosti – tri stanja vezana uz ispovijed

Prepustiti se ljubavi

Prva stvarnost je „prepustiti se ljubavi“, što znači učiniti pravi čin vjere. Bog zove, a čovjek odgovara. Ići se ispovjediti – napomenuo je papa Franjo – nije kao kada idemo u čistionicu da bismo uklonili neku mrlju; to je nešto drugo. Vjera je susret s milosrđem, sa samim Bogom koji je milosrđe – ime je Božje Milosrđe – ona je i prepuštanje u zagrljaj te Ljubavi, otajstvene i velikodušne, koja nam je toliko potrebna, ali kojoj se katkada bojimo prepustiti.

Dopustiti da nas ljubav preobrazi

Druga stvarnost Papina razmišljanja vezana uz svetu Ispovijed bila je „dopustiti da nas ljubav preobrazi“, jer se ne mijenjamo zbog niza pravila koja valja poštovati, nego zbog čari ljubavi koju smo osjetili i koja nam je dana besplatno. Konkretan je primjer Isus i njegova smrt na križu za nas. Tako se Ljubav, koja je sâm Bog, učinila vidljivom ljudima, i to na prije nezamisliv, potpuno nov način, te je stoga sposobna sve obnoviti. Pokajnik koji u sakramentalnom razgovoru susretne zraku te milosrdne Ljubavi, dopušta da ga preobrazi Ljubav, Milost, te počinje živjeti preobrazbu srca od kamena u srce od mesa. Ta se preobrazba daje na svakoj ispovijedi. I u osjećajnom je životu tako; mijenjamo se za susret s velikom ljubavlju. Dobar ispovjednik je stoga uvijek pozvan uočiti čudo promjene, primijetiti djelo Milosti u srcu pokajnika, podupirući što je više moguće tu preobrazbu koja je djelo Ljubavi.

Odgovor na Ljubav

Prepušteni, preobraženi i spremni uzvratiti ljubav – to je put na koji upozorava Papa u trećem dijelu svojega razmišljanja u kojemu je istaknuo „odgovor na Ljubav“. Napomenuvši da mi nećemo nikada moći potpuno odgovoriti na božansku Ljubav, zbog nenadoknadive razlike između Stvoritelja i stvorenjā. Papa Franjo je istaknuo da nam, međutim, Bog pokazuje moguću ljubav, a to je ljubav prema bratu. Ljubav prema bratu je mjesto stvarnoga odgovora na Božju ljubav; ljubeći braću pokazujemo sebi, svijetu i Bogu da Ga doista volimo te da odgovaramo na njegovo milosrđe.

Postavljeni u službu drugima

“Draga braćo, mislimo uvijek na to da je svatko od nas grješnik kojemu je oprošteno. Ako se netko od nas ne osjeća tako, bolje je da ne ide ispovijedati, bolje da ne bude ispovjednik. Svatko je od nas grješnik kojemu je oprošteno, postavljen u službu drugima kako bi i oni, kroz sakramentalni susret, mogli susresti onu Ljubav koja je zadivila i promijenila naš život”, rekao je Papa.

Molitva prije ispovijedi

Raspeti moj Spasitelju! Evo pred tobom i pred tvojim namjesnikom iznosim svoje grijehe. Priznajem da ne zaslužujem oproštenja jer sam te mnogo i često vrijeđao. Ali te molim, sjeti se svoje muke i neizmjernih zasluga svoga Križa pa mi se smiluj i oprosti. Vrlo mi je žao što sam griješeći uvrijedio tvoju neizmjernu dobrotu. Odlučujem, uz pomoć tvoje milosti, da te više neću nikakvim hotimičnim grijehom uvrijediti. Bože, milostiv budi meni grešniku! Gospodine, nemoj nam vratiti prema grijesima našim, koje počinismo, niti prema nepravdama našim.

Ispovijed je prekrasan sakrament Božjeg milosrđa na kojem ponekad zaboravimo zahvaliti.

Molitva zahvale nakon ispovijedi

Vječni Oče, zahvaljujem ti na tvojoj dobroti i milosrđu. Hvala ti što si mi iznova oprostio, iako sam u svojoj slabosti odlutao daleko od tebe i svojim grijehom te uvrijedio. Očinskom me ljubavlju iznova primaš i opraštaš svaki moj prijestup. Hvala ti Bože moj na tvome beskrajnom milosrđu. Kajem se i obećavam da te više neću žalostiti svojom nezahvalnošću i neposluhom tvojoj volji. Sve što jesam, sve što imam i sve što činim bit će posvećeno tvojoj službi i na tvoju slavu. Amen!

vlč. Vladimir Trkmić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

99 − = 92