ISUS JE ONAJ KOJI ZBLIŽAVA NARAŠTAJE

 

Isus je onaj koji zbližava naraštaje, kazao je Sveti Otac prije današnje molitve Angelusa. Ove prve nedjelje po Božiću, dok smo još uvijek uronjeni u radosno ozračje blagdana, Crkva nas poziva da razmišljamo o Svetoj Obitelji iz Nazareta.

Evanđelje nam danas predstavlja Gospu i sv. Josipa u trenutku kad oni – četrdeset dana nakon Isusova rođenja – idu u Hram u Jeruzalemu. Oni to čine iz vjerske poslušnosti Mojsijevu zakonu, koji propisuje da se Gospodinu prinesu prvorođenci (Lk 2,22-24).
Možemo zamisliti ovu malu obitelj usred tolikih ljudi, u velikim hramskim trijemima – nastavio je Papa. Ni po čemu se ne ističu, ali ipak ne prolaze neopaženi! Dvije starije osobe, Šimun i Ana, potaknuti od Duha Svetoga, pristupaju im te počinju hvaliti Boga za to Dijete, u kojem prepoznaju Mesiju, svjetlo na prosvjetljenje naroda i spasenje puka Izraelskoga (Lk 2,22-38).
Jednostavan je to, ali proroštvom nabijen trenutak: sastanak između mladoga para punih radosti i vjere zbog milosti što im je Gospodin iskazao; i dvoje staraca, isto tako ispunjenih radošću i vjerom zbog djelovanja Duha. Tko čini da se susretnu? – Isus. Isus je onaj koji zbližava naraštaje. On je izvor ljubavi koja ujedinjuje obitelj i osobe, nadilazeći svako nepovjerenje, razdvojenost, svaku udaljenost. To nas potiče da mislimo na djedove i bake: koliko je važna njihova prisutnost! Kako li je dragocjena njihova uloga u obitelji i u društvu! Dobar odnos između mladih i starijih osoba, ključan je za napredak kako građanske tako i crkvene zajednice – rekao je Sveti Otac i dodao:
Poruka koja dolazi iz Svete obitelji je prije svega poruke vjere. U obiteljskom životu Marije i Josipa, Bog je zaista u središtu; i to u Isusovoj Osobi. To je razlog zašto je ta nazaretska obitelj Sveta – jer joj je Isus u središtu – rekao je Papa. Kad roditelji i djeca zajedno dišu ozračje vjere, posjeduju snagu koja im omoguæuje da se suoče i s teškim iskušenjima, poput iskustva zbjega Svete obitelji u Egipat.
Dijete Isus s majkom Marijom i svetim Josipom predstavlja jednostavnu, ali tako svijetlu sliku obitelji. Svjetlo koje Sveta obitelj isijava je svjetlo milosti i spasenja za cijeli svijet; svjetlo istine za svakog čovjeka, za veliku obitelj čovječanstva i za pojedine obitelji. To svjetlo koje dolazi iz Svete obitelji potiče nas da ponudimo ljudsku toplinu u onim obiteljskim situacijama u kojima, iz različitih razloga, nedostaju mir, sloga i oproštenje. Neka se naša konkretna solidarnost ne smanji, osobito u odnosu na obitelji suočene s najtežim situacijama poput bolesti, nedostatka zaposlenja, diskriminacije, nerazumijevanja, razdvojenosti ili prinudnog iseljavanja…
Zaustavimo se ovdje – potaknuo je Papa – kako bismo se u tišini pomolili za sve te obitelji (Zdravo Marijo…)… nakon molitve Angelusa Sveti je Otac kazao kako misli na putnike malezijskog zrakoplova, koji je nestao na liniji između Indonezije i Singapura, kao i na putnike brodova koji su doživjeli nesreću na Jadranu. Osobito je pozdravio sve prisutne obitelji i druge skupine hodočasnika te ih otpustio svojim uobičajenim pozdravom.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

64 + = 66