Isus nas poziva na novi život!

U ovom svijetu, prepunom važnih no lažnih veličina, sistemskih obiteljskoh zapošljavanja, političke podobnosti, crkvenog neonepotizma, podobnih po raznim linijama gnjilih struktura a nema koja nije gnjila, slušati današnje evanđelje ulijeva nama malenima, neznatnima i nepoznatima da kraljevstvo Božje baštine oni koji nisu opterećeni svojim pokondirenim veličinama.

Od kad nas je tehnologija opila svi smo važni. Svi traže svojih pet minuta poznatosti i slave. Kao mahniti nemamo ni jednog trenutka a da nismo uključeni i priključeni. Sve se mora znati. Svima moramo biti dostupni. I napravili smo od sebe zarobljenike koji hodaju ovim svijetom jer nemaju snage susresti se sa sobom. Čovjeka ne čine one vrednote kojima smo mi danas dali toliku važnost. Sve smo podredili izvanjskosti. Jer na taj način pokazujemo svoj ekonomsko društveni status i o sebi kao najbolje govorimo. Statusni simbol nam je toliko bitan jer na taj način se kao određuje naš društveni položaj i društveni status.

Danas pred nas Isus izlazi sa svom ljubavlju pouke. Jer to nam je potrebno. Biti poučen istini i samo istini. Bez nje naš život ako se prepustimo ovakvom besciljnom svijetu onda nam on prolazi samo kao etapa koja ostavlja gorak okus nezadovoljstva života u strahu na koje se lijepe sva duhovna zla od napada panike, anksioznosti, tjeskobe i odvode nas u svijet depresije koji nema smisla. Gospodin nas poziva na nov život. Da se ostavimo ispraznosti koja nas odvodi u beznađe. Jer sve oko nas utječe na naš duh i dušu. A kad nemamo slobode odabira i izbora pred nama stoji uvijek strah od života i budućnosti. Kad se uđe u naš sustav potrebu za vlašću i moći gotovo uvijek imaju oni koji su manipulatori niskih ograničenih sposobnosti zbog kojih i jesmo u ovakvoj životnoj situaciji. Iza često dobrih, uhu ugodnih, fraza uvijek stoji jedno veliko ništa s velikom nesposobnošću i prazninom. I takvi su uvijek prisutni kao veliki i društveno neophodni. Sposobni za sve što od njih traži zaleđe koje ih gura u prvi plan za provedbu svojih prljavih radnji i interesa. I zato nama je toliko potrebno postati Kristovi. Bez toga pred nama nema budućnosti. Tako lijepo danas Isus svojoj rodbini Ivanu i Jakovu kaže skupa sa svim apostolima koji su se nadali da je došlo neko njihovo novo vrijeme moći i vlasti da zasjednu na položaje da On nije došao za takvu vlast ni moć. On nikada ne manipulira s ljudima. Jer naš Gospodin zna što prolazi njegov malen i iscrpljen narod. On dobro zna koliko se sve obruši na život malenog čovjeka. Koliko sva vlast daje sebi za pravo da iscrpljuje malog čovjeka u svemu. To je njegova briga. Zato snažno kori svoje apostole i svoju rodbinu kojoj je na pameti vlast i moć. „Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama!“

Bog nema potrebu držati nas pod svojom vlašću. On nas je oslobodio za život. On nas ne sputava već nam otvara novost života koja ne može biti isključena iz realnosti svakodnevnice. To nam pomaže da razumijemo današnje prvo čitanje iz knjige proroka Izaije koji kaže koji je put onoga koji nam dolazi kako bi nas spasio. Ne da bi vladao nad nama već da nama služi. I to kako s patnjama i bolima. „Sluga moj pravedni opravdat će mnoge i krivicu njihovu na sebe uzeti.“ To je jednini model za koji možemo biti sigurni da je pravi put onih koji žele vlast. Tek kad crkva i svijet u kojem živimo imaju ovaj put onda znamo da će se zauzeti za svakog od nas najmanjih i da im nije do vlastite slave niti do vlastite promocije. Krist koji je životvorac danas nam stavlja na osobit način našu pažnju da se ne damo zavarati s ničim što bi nas odvelo i rastavilo od ljubavi Kristove. Na nama je samo jedno da dobro provjeravamo one koji nam se prodaju za umiljatu janjad koji ugađa svjetini i masi a vukovi su u janjećoj koži i nije im do spasenja stada već do ugnjetavanja i odvođenja od Krista i njegove ljubavi spasenja.

Svoje povjerenje stavljajmo u Krista. On je onaj koji nas vodi jedini putem milosti i ljubavi. Sve svoje pouzdanje stavimo u Gospodina. „Evo, oko je Gospodnje nad onima koji ga se boje, nad onima koji se uzdaju u milost njegovu: da im od smrti život spasi, da ih hrani u danima gladi.“ Zato prepuni snage i povjerenja ne opterećujmo se s nikim i ničim.  Prestanimo slijediti zlo a prianjajmo uz dobro. Posvetite sebe i svoje Kristu i ne bojte se jer oni koji su lažne sluge izdaju se brzo jer ne može se vječno glumiti. Neka Gospodin bude vaš blagoslov. U ovom tjednu želim vam obilje mudrosti i ljubavi i neka vas Bog blagoslovi. Neka vam je sveta i blagoslovljena nedjelja.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 87 = 92