Isusova kušnja u pustinji

Po čemu se prepoznaje đavolski duh? On sve predlaže kao prijatelj, samo što nudi ono što je lakše. On postavlja lažna i licemjerna pitanja čiji je cilj razoriti odnos Adama, Eve i Boga.

Đavolsko pitanje je pokvareno, jer izvrće Božju zapovijed. Bog nije rekao: „Ne smiješ jesti ni s jednoga drveta u vrtu, nego sa svakoga stabla jedi, samo s jednoga stabla usred vrta ne jedi“. On želi Boga predstaviti kao onoga koji otežava ljudima život te želi reći da se s Bogom ne može živjeti. Evin odgovor potvrđuje da je upala u đavolju klopku. I ona izvrće Božje riječi dodajući nešto što Bog nije rekao. Bog nije rekao da ne smiju dirati nego da ne smiju jesti sa stabla. Boga i njegove zapovijedi doživljava kao ugrozu, želi dodati nešto svoje, te tako olakšati život.

Đavao čak i Isusu želi olakšati život kao i Evi: „Bit ćete kao bogovi.“ Riječima „Ako si sin Božji“ izaziva Isusa da si kao Sin Božji olakša život, da odbaci post i prepusti se pohlepnom uživanju u hrani i njenoj izbirljivosti. Đavao opet ne odustaje praveći se prijatelj pa mu kaže: „Ako si sin Božji“ i tako navodi Isusa na isprazno hvalisanje svojim djelima. Zato on traži od Isusa da se počne hvalisati svojom moći tražeći od njega da učini nešto što je isprazno odnosno da se baci s hrama dolje što su Židovi očekivali, a što bi olakšalo njegovo poslanje. No nigdje nema u sv. Pismu: Baci se dolje. Isus pobjeđuje taj đavolski prijedlog jer je protivan Božjem naumu. Koliko se mi hvalimo sobom? Isus nije došao da akrobacijama sebe baca dolje ne bi li se svidio ljudima i ispraznim djelom iskušavao Boga, nego da spasi nas koji smo grijesima bačeni dolje. Neka te Isus nosi na svojim rukama i pobijedit ćeš đavla.

U posljednjoj kušnji đavao se predstavlja kao najveći prijatelj. Od Isusa ne traži niti nešto teškoga, niti čuda, nego nešto lagano i jednostavno. Samo se treba pokloniti njemu nudeći mu za uzvrat sva kraljevstva svijeta i slavu njihovu. Zapravo nudi Isusu da bude svoj, da ne bude ničiji sluga, ono što smo već vidjeli kod Adama i Eve, da ne sluša ničije savjete te obećava laž kao istinu. Isus je novi Adam. Dok je prvi Adam svojim neposluhom razorio odnose s Bogom, drugi Adam – Isus je uspostavio svojim posluhom. Isus je pobijedio đavla jer ne traži slavu za sebe, Isus je toliko ponizan da ne traži od ljudi klanjanje, on traži slavu samo za Oca i nas. On pruža đavlu otpor trostrukoj kušnji pružajući trostruku ispovijest vjernosti nebeskom Ocu.

Marija, majka Isusova je nova Eva. Grijeh više nema mjesta i izgubio je svako pravo. Na kraju treba spomenuti moćan tekst sv. Pavla: Ne možete nikad toliko griješiti koliko vas Bog može više ljubiti. Koliko se vi trudili više griješiti, on vas uvijek pobjeđuje svojom ljubavlju. Od čega mi kršćani trebamo živjeti? Od preobilja dara milosti u Isusu Kristu. Zato treba ostaviti grijeh i prepusti se Božjoj milosti. Ako te neko ponižava, njegovu mržnju nadvladaj većom ljubavlju.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 78 = 85