Ivan Krstitelj – poziv na obraćenje za uvijek i za sva vremena!

Sve svetkovine koje Crkva slavi od velikog su značaja i daje nam uvijek da se preko njih još revnije suobličujemo životu koji nam je darovao Bog. Tako danas slavimo rođendan velikana, Ivana Krstitelja koji je most prijelaza iz Staroga u Novi zavjet.

Ovaj prijelaz je znakovit jer je upravo Ivan onaj koji predstavlja i uvodi Isusa Krista u njegovo javno djelovanje. Slaviti rođendan ovoga sveca za nas je znakovito jer se valja zagledati u njega i njegovu gorljivost koju je imao upravo u naviještanju onih istinskih vrednota koja dolaze od Boga. Sveti Ivan Krstitelj rođen je na čudesan način, te je bio nebeski dar svojim roditeljima, Zahariji i Elizabeti, koji su u svojim teškim trenutcima neplodnosti ostali vjerni Gospodinu. Svoju odgovornost roditeljske brige odmah na početku njegova života podlažu Božjoj volji. Suprotstavljaju se mišljenju rodbine i susjeda koji ih smatraju nesposobnima i manjkavima zbog njihove starosti te im nameću svoju vojju i svoje želje. Odlučnost roditelja je krucijalna za ono što će se dalje događati.

Ovo suprotstavljanje ljudskoj volji otvara mogućnost onog zahvata koji je ujedno i Božji intervent. Svjesni dara koji im je darovan nisu ga promatrali kao svoju svojinu već kao onoga koji im je povjeren. Zaharijina i Elizabetina zrelost je zaista bila potpuno darovana Bogu. Njihova zrelost i otvorenost Božjim milosnim zahvatima omogućila je da ovo rođeno dijete bude ono koje utire put Gospodinu. Premda u konfliktu sa svijetom koji vrši pritisak svojevoljnosti i proizvoljnosti suprotstavljaju se mišljenju koji je bezbožan i u svojoj srži iskvaren. Nametati svoje mišljenje drugom je i danas ono koje je izvor pritiska. Zato je evanđelist i prenio da su se u Gorju svi pitali što će biti od toga dječaka (Lk 1, 57-66.80).

Svatko zna odgojiti tuđe dijete ali za svoje nema vremena. Svi znaju što je bolje za drugoga ali u njih se ne smije dirati. Rođenje Ivana Krstitelja za nas vjernike današnjeg doba je poticaj i inspiracija za život. Njegov pojavak na ovoj zemlji nama i danas nudi novi zamah koji je naša ponajprije duhovna obnova. Premda uvijek ima onih koji bi rado željeli da prođu lagano na ovom hodočašću koji nam je povjerio Gospodin. Ivanov lik detektira današnju kršćansku malodušnost i nebrigu kao naš najveći problem. Uvijek odabiremo u životu laganija rješenja koja su samo privid. Ostajemo u nekom starom vlastitom savezu koji nikako da u nama provede djelo ljubavi Božje. Previše zadojeni ovim vremenom zašutjeli smo na iskonske vrednote života. Ostali smo nijemi na ono što je loše i olako prihvaćamo sve što narušava dostojanstvo čovjeka. Stoga nam je Ivanov lik novi poziv za vlastito obraćenje. Bez toga ova svetkovina će proći olako a mi ćemo  se zaustaviti na površnosti kojoj nema budućnosti.

Za Ivana Isus veli: Između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. Međutim, Ivan je bio izuzetno skroman i ponizan priznajući Isusovo prvenstvo. Blizak Bogu i vršenju njegove volje. Uistinu veliki ljudi uvijek su ponizni i iz tog stava pred Bogom proizlazi sva njegova veličina i uzvišenost. No nikako ne smijemo zaboraviti još jedan važan element koji Ivana čini onim koji je najveći rođen od žene a to je njegova gorljivost. Ovaj čovjek se nije bojao nikoga. Ni jedne vlasti, bilo političke bilo vjerske. On je onaj čiji se glas čuo na daleko. Nije svoje poslanje stavio pod sud i zatvorio svoja vrata govoru istine. Nažalost radije bi mi njemu pjevali srcedrapajuće pjesmuljke za rođendan negoli se zauzeli za nastavak poslanja koje mu je povjerio Bog. Nažalost on se nije sklanjao nijedne opasnosti. Javno je progovorio kralju o njegovom preljubu. Nije to tolerirao kao oni koji su bili dužni to činiti. Cijeli vrh i vjerska elita zašutjeli su i ostali nijemi jer su se bojali za svoje položaje.

Nažalost i mi smo uvijek u strahu od bilo kakvih osuda jer uvijek će netko u nedostatku argumenata udarati ispod pojasa. Nažalost itko od nas ne smije ostati njem za Božju stvar jer je ona nama prioritet. Nikada nije dobro opravdavati zlo. Zlo se mora prokazati. Nikada nije bilo idealno vrijeme za svjedočanstvo Božje ljubavi i njegove riječi. Teror manjine nad većinom ostavlja otvoren prostor da se čovjek poljulja no na nama je da se posvetimo svom životu i da se podvrgnemo Božjoj volji. Premda smo pritisnuti mnogim životnim brigama od danas odvojimo vrijeme za sebe i svoje. Oni moraju postati prioritet. Najvažnije u životu. Odvojite to vrijeme da postane novi model za poziv na koji nas i danas poziva Ivan Krstitelj.

Poziv na obraćenje za uvijek i za sva vremena. Valja se rješavati vlastite proizvoljne vjere koja vodi u propast i povjeriti Bogu brigu za sve ono što dolazi ispred nas. Ivan Krstitelj nam je svjetionik u ovom tamnom svijetu sjena. Nemojmo se bojati biti pravovjerni u svim segmentima svojega života. Ne prepuštajte nikom da odgaja vaše potomstvo. Vama su povjereni da budu vas blagoslov. Kao ni nekad tako ni danas okolina i društvo nisu skloni zdravom odgoju. Neka nam Ivan Krstitelj bude novi zamah u ozdravljenju naših životnih stramputica. Dopustimo da i nad nama kao što je i nad njim stoji ruka Gospodnja. Obratimo se od svoje nevjere i prepustimo Bogu da nas oblikuje u nove ljude svetosti.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

8 + 1 =