Iz razmišljanja fra Bonaventure Dude o Blaženoj Djevici Mariji

Da bismo dočarali Marijinu blizinu nama ljudima, možda je bolje da razmišljamo više, kako se to danas voli reći, egzistencijalno o svakodnevnom životu Majke Isusove: da u svome srcu i u svojoj mašti gradimo lik Svete Marije svagdašnje.

One Marije koja je svete božićne noći zaista trpjela glad, studen i nesigurnost; koja je bježeći pred Herodom, bila puna strepnje i užasne neizvjesnosti; koja je u nazaretskome domu siromaštvo živjela tako realno te katkada nije znala čime će sutradan okrijepiti siromašnog drvodjelju Josipa i dijete Isusa; koja je sudjelujući u muci Isusovoj klonula…Ta Sveta Marija iskapila je do dna nesigurnost, bijedu i jad ljudske egzistencije.

I njezin je život obilovao „sitnicama“, „beznačajnostima“, no ona, prosvijetljena vjerom, ništa nije smatrala tričavim, banalnim, nevrijednim posvemašnjeg zalaganja. Usidrena tako u Bogu, posjedovala je čudesnu ravnotežu iz koje ju nije moglo izbaciti ni Gabrijelovo navještenje. Sa Sinom Božjim pod srcem ona ne zaboravlja svoju rođakinju Elizabetu.

Eto, to je ona druga slika, druga predodžba Marije. U njoj Gospu prepoznajemu kao sebi blizo ljudsko stvorenje koje, predano u volju Božju, putuje kroz noć ljudske egzistencije. Bogomaterinstvo nije bilo „čarobni štapić“ koji bi tu noć preobrazio u dan i mučno ljudsko trajanje pretvorio u nekakav anđeoski život bez problema. Marijin je život bio život vjere: vjera je bila zvijezda koja je tminu egzistencije obasjavala; ona je bila sidro što je njezinu hodu kroz život davalo čvrstoću i postojanost koju nikakvi „problemi“ nisu mogli tako lako uzdrmati.

Bezgrešna, na nebo uznesena, Kraljica svemira – sve su to divni Marijini naslovi koji nam dočaravaju njezinu istinsku veličinu i moć. Ali, usuđujem se reći da je Sveta Marija svagdašnja  pravi putokaz našemu kršćanskom životu. Marija ovjekovječena dlijetom i kistom velikih umjetnika čarobna je i uzvišena, te izaziva naše udivljenje, ali samo Marija svagdašnja tako nam je bliza.

Možda nas upravo na to potiču riječi što ih Crkva u svetom bogoslužju stavlja Mariji u usta: „Blago onima koji hode mojim putovima!“

Izvor: www.zupa-blivanapavla2.hr

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 2 = 2