Iza religioznosti dosta se toga skriva i prikriva što nema veze s vjerom

Vremena u kojem živimo donose zbrku koju onda neki iskorištavaju za samopromotivni kairos vlastitog uzdignuća.

Svjedoci smo kako se lako vjeruje onima koji nisu dostojni, ali dobro barataju sa duhovnim potrebama i tako samoprozvani kao veliki čudotvorci vrebaju ranjene duše koje su u potrebi ili one koji tragaju za izvorom milosti i svetosti i onda ih unište. Erupcija duhovnjaka je na svojem vrhuncu. Doista je i sama vjera zašla u prostor ponude i potražnje. Vjera je uvijek ona koja traga za odgovorima na životne situacije. Vjera odgovara konkretno evanđeoskim Isusom Kristom. Ne traži čišćenje prostora. Pročišćenja ovoga i onoga.

Kad se nema konkretnog odgovora onda se počne mešetariti sa svetim. Tada imamo različite specijaliste koji se onda bave bijelom tehnikom, liječenjem korijenja, rješavanjem uroka.  Svega smo mi to svjesni jer svakim danom na televiziji možemo čuti kako veliki kršćani zovu različite majstore koji rješavaju njihove probleme na daljinu, visinu, širinu. I ne bi to ništa začuđivalo da se onda ne pojavi još koji pojedinac kojem jasnije nego ikad progovara Bog i kojega se mora slušat i u poslušnosti uništavaju zaluđujućim idejama tad za njim kreće mnoštvo slijepih koji nisu u mogućnosti rasuđivati Duha Svetoga od duha zla.  A oni kojima je povjereno da usmjeravaju povjerene im duše Kristu postaju mjerljivi graditelji, veliki obnovitelji, veliki mislioci zapuštene duhovnosti, izbačene molitve i izobličenog stava učiteljstva i vjere.

I danas prorok Malahija upućuje ponajprije današnjem plemenu Levijevu da se ostave gluposti i da se zauzmu za svetost svetih.  Kada se napusti Bog onda je sve prepušteno ničemu i svatko radi što hoće i srlja u propast.  A primljena odgovornost ne mjeri se niti graditeljstvom niti populizmom niti politikanstvom već autentičnim životom potpunog predanja Bogu. “Zato učinih da vas preziru i ponizuju svi narodi jer se putova mojih vi držali niste, nego ste bili pristrani primjenjujući zakon.“

Neusklađenost između vjerovanja i života postaje sablazan i smetnja povjerovati u istinskog Krista.  Nažalost zašli smo u napast lijepog uvjerenja i sadržaja koja je fasada svojim vlastitim interesima. Pod plaštem i imenom Isusa učitelja može se vrlo lagano uvući vlastita želja za čašću kod onih koji su „profesionalci“ duhovnosti.  Možda se oni nazivaju „karizmaticima“ ili “guruima”. No pravi karizmatici ne iskorištavaju, ne gledaju materijalnu dobit.  Ne uvjetuju nikakvim svojim biznisima a ponajviše se ne rugaju ljudima koji su pritisnuti patnjama, boli i besmislom. Prevaranata je bilo uvijek, a danas ih je inflacija. Danas mnogi s Kristom manipuliraju.  Mnogi onda iznevjereni okreću leđa Kristu jer su takvi lažnjaci izigrali njihovu ranjivost.

Isus je osudio one koji koriste Boga i Božje ime za svoje osobne profite. Koji koriste ljudsku vjeru i traženje da bi se sami uzdigli.  Ostavimo se današnjih duhovnih „gurua“ koji manipuliraju ljudskim traženjima i patnjama i vjerom. Nikako ne smijemo dopustiti da nas nitko zavlači, niti da nam laže. Krist nas oslobađa od svih lažnjaka. Jer takvi kvazi duhovnjaci ili „velike vođe“ rješavaju budućnost ljudi za kartaškim stolom u zadimljenim prostorijama, sumnjivih opredjeljenja dijeleći vlastite pravde i opstojnost Božju. Zar je cijena čuda određena? Zar je polaganje ruku i padanje u duhu mjera svetosti? Možda i jest. Vjerojatno su onda promjenili život, više ne čine zlo, više ne žive nemoralno. Plodovi se vide i moraju se vidjeti. Ako ih nema onda nisu ni od Boga. Takvi stvaraju kultove ličnosti a tamo gdje vlada kult ličnosti  tamo nema istinskog rasuđivanja. Radi kulta ličnosti stradali su mnogi narodi.

Današnja nedjelja nam je omogućila da se odreknemo svih ispraznosti i svih oblika obožavanja. Posvetimo se molitvi. Napustimo  depersonalizirane zajednice. Mnogi su u stanju na sebe staviti plašt kršćanstva, a u dubini sve usmjeruju na sebe. Tada bi im i Bog trebao „služiti“. To nisu sluge Božje nego tirani „u ime Boga“. Iza religioznosti dosta se toga skriva i prikriva što nema veze s vjerom. U tome smislu Crkva se uvijek mora pročišćavati i oslobađati natruha koje su vjekovima ušle u nju i zalijepile se za njezinu kožu.  Krist želi biti jedini učitelj i posvetitelj.  Posvetite se molitvi, izučavanju pisma i nemojte olako vjerovati nikome, a osobito onima koji laskavo  titraju vašim dušama. Krist će vas voditi.  On koji je izvor svakog blagoslova neka vas blagosivlje. I ne dajte se voditi nikom osim Kristu Gospodinu posvetitelju i životvorcu.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

6 + 3 =