Je li s kršćanskog stajališta prihvatljivo alternativno liječenje?

Nakon rutinskog pregleda senzornim aparatom u privatnoj ordinaciji liječnika opće medicine i vrsnog fitoterapeuta za »sigurno« ozdravljenje, dobila sam homeopatske lijekove. Na tzv. malim paketićima nema ni spomena o homeopatskim pripravcima, a pacijenti su uvjereni da je riječ o ljekovitu bilju.

Budući da se homeopatska medicina temelji na zakonu sličnosti: tvar koja u velikim količinama izaziva simptome bolesti kod zdrave osobe, u malim će dozama pomoći ozdravljenju bolesne osobe, molim vas da s kršćanskog aspekta obrazložite moralnu opravdanost navedenih lijekova, jer očito je da su temeljeni na zakonu inverzije.

 

Osim znanstveno utemeljene medicine koja se proučava u medicinskim znanstvenim ustanovama, postoji i takozvano alternativno (zamjensko) liječenje kojemu je temeljna postavka poimanje čovjeka kao jedinstvenoga biopsihofizičkog i društvenog bića u njegovu naravnom okruženju. Alternativno liječenje često počiva na prevladavanju jaza između čovjekova duševnog života i zdravlja.

S kršćanskog stajališta, neki oblici alternativnoga liječenja postaju neprihvatljivi kad se zloupotrebljava ili suprotstavlja vjerskom nauku čovjekova potreba za nadnaravnim, tajnim, emocionalnim ili onim što je na granici znanosti, života i smrti. S kršćanskog stajališta također je neprihvatljivo sve ono – bilo u znanstvenoj, bilo u alternativnoj medicini – što se može smatrati neetičkim postupanjem, osobito obmanjivanjem ili materijalnim iskorištavanjem bolesnika.

Homeopatija se svrstava u široki spektar medicinskih postupaka u okviru alternativnog (zamjenskog) liječenja. Stručnjaci homeopatiju definiraju kao liječenje najmanjim količinama sredstava koja uzrokuju promjene istovjetne poremećajima što ih treba liječiti. Liječnici koji se bave homeopatijom prihvaćaju načelo da su znakovi bolesti nerijetko rezultat djelovanja tjelesnoga obrambenog mehanizma te da postoje bolesnici, a ne postoje bolesti. Istraživanja homeopatskih liječenja pokazala su da to liječenje daje učinak kao i činjenicu da homeopatski lijekovi ne izazivaju neželjene popratne pojave.

S kršćanskog stajališta, za homeopatsko liječenje vrijedi sve ono što smo načelno rekli za alternativno i znanstveno, medicinsko liječenje. Homeopatski lijekovi, kao i svi drugi lijekovi, s moralnog su stajališta dobri i prihvatljivi ako zaista pomažu u ozdravljivanju od bolesti i ako nemaju neželjene popratne pojave koje na nov način ugrožavaju ljudsko zdravlje.

No za homeopatsko, kao i za svako drugo alternativno liječenje važi upozorenje da bi glavna opasnost mogla biti u primjeni toga liječenja, osobito ako se bolesnik namjeri na neetičnoga iscjelitelja, u gubljenju dragocjenog vremena, jer je u liječenju važno da su u pravodobnim pretragama dijagnosticira bolest da bi se primjereno liječila.

Izvor: www.glas-koncila.hr/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

+ 1 = 6