Kako moliti?

Za molitvu treba uzeti vremena, vjerovati u prisutnost Božju, nazvati ga Njegovim imenom i uputiti mu sadržaj molitve. Molitva je susret čitavog čovjeka s Bogom kao osobom.

Važno je na početku promatrati Boga i slušati što nam kaže. Zato molitva osim razuma poznaje volju i emocije. Molitva ispunjava, oslobađa, liječi, usmjerava, podiže, tješi, umiruje, razveseljava, kroti, krijepi… Molitva je proces po kojem čovjek postaje svet. Ona je mnogo više od izgovaranja naučenih riječi i uči se i usavršava cijeli život, ona se događa u duhu te nas uči surađivati s Duhom Svetim.

Molitva je uvijek susret s Bogom i sa svima koji su Njemu i ima najrazličitije oblike: može biti službena u crkvi i privatna kad čovjek moli sam ili s drugima oblikovane molitve iz molitvenika ili svojim riječima. Prije molitve treba stati pred Boga, vidjeti svoje slabosti, tražiti oproštenje i staviti se Bogu na raspolaganje. U dodir s Bogom stupamo svakom mišlju i zazivom Boga, molitvom, primanjem sakramenata, čitanjem sv. Pisma, u zajednici vjernika molitelja i čineći dobro potrebnome. Najljepša je molitva koju nam je Otac nebeski po Isus Kristu darovao: Oče naš, koja je uvijek nova kao svagdašnji kruh, a najsvetija je sv. Misa. Kod vjernika je omiljena molitva svete krunice.

Čovjek je najveći kad se pred Bogom saginje u molitvi. Molitva Bl. Dj. Marije, ponizne službenice Gospodnje, objavljena u zoru punine vremena molitvom ˝Veliča˝, najbolje izražava sve ono što krasi dobru molitvu, naročito poniznost molitelja, velikodušni prinos svega bića Bogu po vjeri, zahvalnost za udijeljenu milost i ispunjenje obećanja.

U čovjeku postoji prostor nad kojim nitko nema vlast, prostor u kojem stanuje Bog. Tu, gdje Bog stanuje čovjek dolazi u dodir sa samim sobom. Tada je savjest u čovjeku zaštićena od loših utjecaja okoline i pomoću Duha biva jasnom i točnom. Tada čovjek može vidjeti istinu i stvari kakve jesu. Zato je molitva neizostavni dio pravilnog rada savjesti. „Plod tišine je molitva. Plod molitve je vjera. Plod vjere je ljubav. Plod ljubavi je služenje. Plod služenja je mir“ (Majka Terezija). (Tišinu treba poštivati, a ne stalno nositi slušalice u ušima i tako uvijek biti izvan sebe!)

Molitva je slična uključivanju stroja u električnu struju. Iz strujne mreže dolazi snaga koja svijetli i pokreće stroj ili aparat. Što je spoj s električnom mrežom jači i veći to je i jačina struje veća. Žarulja i aparat ne može ništa dati strujnoj mreži nego samo od nje prima. Molitva uključuje čovjeka u zajedništvo s Bogom iz koga dolazi moć koja prosvjetljuje i pokreće vjernika. Što dublje vjernik po molitvi ulazi u zajedništvo s Bogom tim više snaga Božja preobražava spasonosno njega i njegovu okolinu. Razlog da Božje svjetlo i snaga danas nisu naročito vidljivi, leži samo u tome, što ima malo ljudi koji ulaze po ustrajnoj i iskrenoj molitvi u duboko zajedništvo s Bogom. Duh Sveti je naš stalni učitelj i suradnik u molitvi.

vlč. Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 5 = 2