Koje plodove donosiš?

15. DAN

 

„Ja sam trs, vi loze.
Tko ostaje u meni i ja u njemu,
taj donosi mnogo roda.
Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.“
(Iv 15,6)

 

Sedamnaesta lekcija – Koje plodove donosiš?

Jučer sam ti govorio o sjemenu kojeg siješ po svijetu. Osim što siješ, ti također donosiš i plodove. Baš poput vinograda, plodovi koje donosiš mogu biti veliki, slatki i sočni, ali mogu i propasti. Tvoj vinograd može biti i podijeljen pa na jednom mjestu možeš imati plodove, a drugi dio vinograda može ostati bez ploda. Osim što si vinograd kojeg je Bog zasadio na zemlji također si i vinogradar. Ti si onaj koji upravlja svojim životom – vinogradom. Na tebi je da odlučiš kako ćeš sa svojim životom postupiti. Ako zapustiš svoj vinograd on će ubrzo izgubiti sve plodove. Zarast će i bit će beskoristan. Ali ako se potrudiš oko vinograda on će jednoga dana donijeti plodove.

Kakvi će ti plodovi biti ovisi o tvom trudu i znoju, ali i o drugim stvarima. Kiše i pljuskovi koji pogode tvoj život nisu nužno zlo. Oni mogu oštetiti lozu, ali daju vodu koju loza crpi iz zemlje u kojoj je ukorijenjena. Vinograd može pogoditi i hladnoća, razne bolesti mogu napasti bolesti, ali dobar vinogradar zna kako zaštiti svoje loze. Na kraju godine vinogradar mora podrezati lozu. Rezanje loze je bolno za samu lozu, ali loza zna da bez toga neće moći roditi (veći) plod. Zato se ne boj kad ti u životu dođe situacija kada neke stvari moraš srezati. Sve je to dio života i tvoga rasta. Kad odbaciš grane koje su ti počele smetati, pa čak i ako su nekada donesivale ploda, znaj da ti to neće donijeti propast nego će omogućiti lozi da još više raste.

Da bi tvoji plodovi bili sočniji i ukusniji, Bog ti daje određene milosti i darove. Na njima moraš raditi i uz Božju pomoć doći ćeš do plodova. Cijeloj Crkvi Bog je dao sakramente i svoju Riječ – evo ti osnovne vode kojom ćeš zalijevati svoj vrtal. Budi postojan i u molitvi, njom ćeš dodatno napajati svoj vinograd. Plodovi koji dođu nemoj zadržavati za sebe. Sve je to u službi Bogu i zajednice kojoj pripadaš. Na taj način klonut ćeš se pohlepe i dozvolit ćeš Bogu da te zasadi u vinograd svog vječnog grada.

„I s radošću ćete crpsti vodu
iz izvorâ spasenja.“
Iz (12,3)

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Mt 21,33-43.45-46: U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbiše njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.«

»Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.«

»Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«

Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni. Gospodnje je to djelo — kakvo čudo u očima našim!

Zato će se — kažem vam — oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!«

Kad su glavari svećenički i farizeji čuli te njegove prispodobe, razumjeli su da govori o njima. I tražili su da ga uhvate, ali se pobojaše mnoštva jer ga je smatralo prorokom.


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

Jesi li se ikada pitao koje plodove donosiš Bogu? Kako se odnosiš prema svome vinogradu? Držiš li plodove samo za sebe ili dopuštaš drugima da se njima hrane? Nijedno stablo koje donosi ploda ne donosi ga samo za sebe. Stablo jabuke ne hrani sebe jabukama, niti loza hrani sebe grožđem. Sva stabla daju ploda kako bi drugi u njima mogli uživati! Vinogradari u današnjem evanđelju upadaju u pohlepu – prvo drže plodove samo za sebe, a onda žele imati više od vinograda: žele baštinu Gospodara. Pohlepa s vremenom uvijek traži još, ona nikada nije zadovoljna. Jednom je jedan rekao da sve više gladnih u svijetu ima ne zato jer ne možemo nahraniti njih, nego jer ne možemo nahraniti pohlepne, pritom najviše misleći na bogate. U prispodobi evanđelja možemo naći i jednu otužnu rečenicu. Gospodar nakon nekoliko pokušaja šalje svoga sina misleći da će se vinogradari smilovati. Poslao je ono najbolje što je imao, onoga koga je najviše volio, a oni su mu uzvratili smrću. Stoga čuvaj se pohlepe, dragi moj brate, jer je pohlepa grijeh, a grijeh „ubija“ Boga u tebi.

Današnji zadatak: Posti, ali ne o kruhu i vodi nego s jednim obrokom do sita kao vježba da ne budeš pohlepan (s hranom). Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitva: Izmoli Zlatnu krunicu (dan 12.)

14.dan duhovnih vježbi:  Tvoj život ne staje ovdje na zemlji!

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

− 1 = 1