Krist Kralj spašava ljude svojom krvlju, a ne kao vlastodršci ovog svijeta krvlju svojih podanika!

Posljednja nedjelja u crkvenoj godini slavi svetkovina Krista Kralja i stavlja nam križ na Golgoti pred oči: U sredini Isus i dva razbojnika, jedan s desne, a drugi s lijeve strane.

Tako umire kralj svijeta među dva razbojnika. On ne umire između razbojnika i časnog čovjeka nego između dva razbojnika. To ima simboličko značenje. Dva razbojnika ne stoje za sebe nego predstavljaju čovječanstvo. Cijelo čovječanstvo je uhvaćeno u grijeh i smrt. Ova dvojica razbojnika smo mi. Ono što je u njima raspeto u biti se nalazi kod svih sebičnjaka. Ljudi drže za sebe što bi trebali dijeliti. Drže siromašnog Lazara pred vratima, čine krađu i izdaju ljubav.

Mi kažemo Isus je umro za griješnike, a križ na Golgoti pokazuje sasvim konkretno za koga je umro i prolio svoju kv: za članove griješnoga i na smrt osuđenog čovječanstva. Ipak postoji svakako znatna razlika između grješnika s desne strane i lijeve. Razbojnik s desne strane je smio čuti najljepše i najutješnije riječi cijelog evanđelja: „ Zaista ti kažem: Danas ćeš biti sa mnom u raju“.

Oba razbojnika su osuđena na temelju djela na smrt: „Mi smo suđeni po pravdi i zaslužili smo ovu osudu“, priznaje jedan. I upravo je Isus toga pomilovao. Njemu je obećao vječni život. On se je u posljednjoj minuti obratio milosrdnom Isusu. I jedino to razlikuje njega od osuđenika na lijevoj strani. Ovaj je ostao još i u času svoje smrti kod svoga NE Bogu i otvrdnuo i svjesno se okrenuo od Krista. Ovdje su nam je stavljene pred oči dvije mogućnost: DA Bogu i NE Bogu, priklanjanje Kristu ili odbijanje od njega. O tome ovisi sve. Na temelju svojih zasluga nitko nije zaslužio raj. „Nitko živ nije pravedan pred Bogom“, kaže uvijek iznova Biblija. Tko se drži Isusa, od Isusa ovisi, taj se može nadati da će biti povučen u Kraljevstvo Božje uza sve pogreške. Svakako da ne treba ovaj čin pokajanja odgađati do smrti, nego se vremenom vježbati. Radi se o tome da mi ovdje i sada dademo našem životu pravi pravac da bi na koncu došli kod Boga.

Na Golgoti se skupila mala vjerna skupina pod križem: Marija i druge žene koji se išle za Isusom i ljubljeni učenik Ivan. Drugi su učenici pobjegli i ostavili Isusa sama u njegovom najtežem času. Nedjelja Krista Kralja nas poziva da stojimo vjerno uz Isusa i da se kao zajednica skupimo pod križem. I to se upravo događa u Euharistiji. U svakoj Svetoj Misi je žrtva Kristova prisutna među nama i mi stupamo pod njegov križ. Zato je Euharistija središte naše vjere. Krist Kralj spašava ljude svojom krvlju, a ne kao vlastodršci ovog svijeta krvlju svojih podanika. Neka nam Gospodin daruje ovdje milost koju mi trebamo da opstanemo u vremenu i u vječnosti.

don Luka Vuco

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

85 − = 80