Kristolikost

U kojoj mjeri upijam Kristov karakter? Želim li biti sličan Kristu? Mogu li na bilo koji način pridonijeti da  Kristov karakter bude načelo ljudskog ponašanja?

Svi će se kršćani složiti kako je Isus Krist neponovljiva osoba u povijesti čovječanstva. Oduševljenje Isusovim govorom prisutno je i danas kao i onda kada je Njegovo javno djelovanje na zemlji tek započelo. Primarno gledajući, Isusov cilj nije bio da čovjek bude samo i isključivo oduševljen govorom. Štoviše, Isusov govor je za mnoge bilo teško slušati. Isus je u svom govoru vrlo radikalan i također želi da oni koju su istinski oduševljeni tim govorom budu i kadri radikalno nastupiti baš kao i On. Drugim riječima, moglo bi se reći da je Isus „alergičan“ na mlakost kršćana.

Isus traži siguran stav uvjerenja u stvarnost i stalnu prisutnost Božjeg kraljevstva. Ono se pak očituje u ispravnim međuljudskim odnosima koji nemaju nakane uzvisivati osobne probitke nego biti tu za drugoga kao što je to bio Isus. Kršćanin bi trebao Isusov stav uvjerenja i pouzdanja u Oca preslikati na svoj život. To upravo znači živjeti Isusov karakter u svojem vlastitom životu, još bolje rečeno dopustiti da Isusov karakter prevladava onaj slabašni ljudski koji je ranjen istočnim grijehom. Kako bi to postigao na najbolji način kršćanin ima euharistiju po kojoj je Isus prisutan na način prilagodljiv čovjeku.

Isus je dobro znao da čovjek ne može opstati na njegovom putu ako On trajno ne bude prisutan u njegovom životu. Upravo zbog toga je euharistija način na koji čovjek, ako ju doista prima s vjerom, može poprimiti Isusov karakter i svetost na koju je pozvan kao Božje dijete. Vrlo se malo pažnje pridaje ovom sakramentu. Međutim, ovaj sakrament ima nevidljivu sposobnost učiniti čovjeka izvanrednom kristološkom osobom. A ako se podsjetimo da je cilj Božjeg utjelovljenja osim samog otkupa od grijeha bio po Isusu Kristu pobožanstveniti čovjeka onda navedena teza dobiva svoj puni smisao.

Stoga je potrebno upoznati Isusove životne putove kako bi život bio ispunjen u svakom segmentu. A Isusov životni put je vidljiv na križu, Isus je bio dosljedan do kraja. Poštovani čitatelju, budi i ti dosljedan u Isusovoj životnoj praksi. To je jedini pravi put da dosegneš istinsku radost, a sve svjetovne kamuflaže instant radosti jednostavno zanemari jer su ionako prolazne.

Sandra Čukelj

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

9 + 1 =