Kršćanin je onaj koji se sjeća

7. DAN 

„Uvijek smo stoga puni pouzdanja makar i znamo:
Naseljeni u tijelu, iseljeni smo od Gospodina.
Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju.“
(2 Kor 5,6-7)

 

Osma lekcija – Kršćanin je onaj koji se sjeća

Svatko od nas, dragi moj brate, traži znakove Božje opstojnosti i prisutnosti. Te znakove možeš vidjeti posvuda, dovoljno ti je samo osvrnuti se i pogledati oko sebe stvoreni svijet. Ipak, Bog zna da je čovjek ipak samo čovjek pa ti ponekad na razne načine pokaže veći znak da je on živi Bog i da je s tobom. Taj znak je upečatljiv, oduševi te i dobiješ osjećaj radosti i mira. Ali ne bih htio da živiš od takvog znaka do znaka. Kad se između tih znakova dogodi razdoblje ravnodušnosti, kušnje, pustinje i sumnje zapamti da je kršćanin onaj koji se sjeća. Kršćanin je onaj koji ne zaboravlja što je sve Bog za njega učinio. Stoga nemoj da tvoj duhovni život ovisi o Božjim znakovima koji ti donose uzbuđenje i ushićenje jer tako nećeš dogurati daleko. Kad nastupi noć osjetila i noć duha brzo ćeš se pokolebati i pasti ako se ne budeš sjećao Božjih djela. Crkva se svake godine sjeća Božjih spasenjskih čina kroz razne blagdane i svetkovine, a svaka sveta misa je sjećanje Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Židovi se blagdanom Pashe sjećaju kako je Bog izbavio potlačeni Izraelski narod iz jarma Egipta pa je kod njih običaj da taj dan najmlađi u obitelji priča što se to dogodilo. Nikad nemoj zaboraviti na one trenutke kada je Bog posebno umiješao prste u tvoj život, a ako treba – zapisuj ih! Uzmi jednu bilježnicu u kojoj ćeš bilježiti svaki događaj kojeg si ti shvatio kao Božje djelo. Pa kad dođeš u kušnju da tražiš znak od Boga sjeti se da ti je on više puta u životu dao znakove i da ne sumnjaš u njega.

Znakovi će ponekad doći i kao utjeha, ali utjeha nije Bog. Utjeha je ono što ti Bog daje kako bi mogao ići dalje. Neki danas nude Božju utjehu na svakom koraku te svode duhovnost i Boga na osjećaj sreće i ispušnog ventila. Ti nemoj ići tim putem. Taj put površnosti može biti dobar za onoga tko se prvi put iskustveno želi susresti s Bogom, ali nakon nekog vremena trebaš napustiti vjeru utemeljenu na osjećajima i pustiti dublje korijenje. Tek će sjeme koje padne na plodno tlo donijeti većeg ploda, inače će sjeme posijano na plitkoj zemlji propasti čim se prve emocije ugase.

Najveći znak Božje prisutnosti vidjet ćeš na križu. Tamo se njegov Sin predao za naše spasenje plativši otkupninu za naše grijehe. Stoga se u trenucima magle i sumnje sjeti križa. Meditiraj na njemu, zagledaj se u njega i sjeti se što je s time Bog sve učinio. Isus Krist je najveći znak Božje ljubavi prema tebi; tako istinit da su na njegove riječi popadali vojnici u Getsemanskom vrtu (Iv 18,6) i tako snažan da se svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika priginje na njegovo ime. Svega toga ćeš se sjetiti kada se iskrena i otvorena srca spomeneš svetkovati dan Gospodnji.

Razmatranje današnjeg evanđelja:


Lk 11,29-32: U ono vrijeme: Kad je nagrnulo mnoštvo, poče im Isus govoriti: »Naraštaj ovaj naraštaj je opak. Znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin. Doista, kao što je Jona bio znak Ninivljanima, tako će biti i Sin Čovječji ovomu naraštaju.«

»Kraljica će Juga ustati na Sudu s ljudima ovog naraštaja i osuditi ih jer je s krajeva zemlje došla čuti mudrost Salomonovu, a evo ovdje i više od Salomona! Ninivljani će ustati na Sudu s ovim naraštajem i osuditi ga jer se obratiše na propovijed Joninu, a evo ovdje i više od Jone!«


Ponovo pročitaj današnje evanđelje pa zastani par minuta u tišini razmišljajući što ti Bog želi reći s ovim tekstom.

U evanđeoskim tekstovima vidimo kako je mnoštvo često dolazilo slušati Isusa. Neki od njih tražili su od Isusa znak na što ih Isus prekorava da im se neće dati znak doli znak Jonin. Koji je to Jonin znak? Na prvu se odmah možeš sjetiti kako je Jona tri dana i tri noći boravio u utrobi kita pa to usporediti s Isusovom smrću i uskrsnuće. No, sjeti se također da su Ninivljani poslušali Jonu koji im je rekao da će Niniva biti razorena zbog njihova zla puta. Ninivljani su se tada trgnuli, odbacili zlodjela, oglasili post i obukli pokornička odijela kako bi im se Bog smilovao. To im je na kraju uspjelo te je Bog odustao od nesreće kojom im bijaše zaprijetio (Jon 3,1-10). Eto, dragi moj brate, to bi bio Jonin znak – Bog se brine za ljude. Jona je prenio Božju riječ ljudima i ona ih je preobrazila. A ispred Židova nije stajao Jona nego netko veći od Jone i veći od mudrog Salomona zbog čije je mudrosti kraljica Juga proputovala veliku udaljenost. Ispred njih stajao je sami Bog. Koliko ti dopuštaš Božjoj riječi da te oblikuje? Koliku bi udaljenost prošao da susretneš Boga? Koje znakove ti tražiš?

Današnji zadatak: Sjeti se i zapiši u bilježnicu barem jednu stvar ili jednu situaciju za koju si siguran da je to bilo Božje djelo u tvom životu. Ne zaboravi na tjedni zadatak.

Molitvu izmoli naglas.

Molitva: Gospodine Bože, u svom sam životu posvuda tražio znakove, a nisam vidio onaj znak koji mi je bio pred očima. Nisam vidio najveći znak tvoje prisutnosti i ljubavi u osobi Isusa Krista raspetoga na križu. Tvoj Sin nije ostao samo znak nego je postao put na koji smo svi pozvani. Molim te da mi daruješ ponizno srce kako bi slijedio njegov put koji donosi život oslobođen u Istini. Slava Ocu 3x.

Neka ti bude kao znak na tvojoj ruci
i kao opomena na tvome čelu:
da Gospodnji zakon bude uvijek na tvojim ustima.
(Izl 13,9)

6. dan duhovnih vježbi:  Molitva je najvažnija stvar duhovnog života

mag. theol. Darko Rapić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

23 − 16 =