KRŠĆANIN SE ZNA UMANJITI KAKO BI NAVIJEŠTAO GOSPODINA

Kršćanin ne naviješta samoga sebe nego Gospodina – istaknuo je Papa u propovijedi na današnjoj Misi u kapeli Doma Sveta Marta, govoreći o pozivu Svetoga Ivana Krstitelja „najvećega među prorocima“.

Pripraviti Gospodinu dolazak; prepoznati Gospodina i umanjivati se da On može rasti, bile su glavne sastavnice Krstiteljeva poziva, Uzora za svakoga kršćanina. Sveti je Ivan Krstitelj nesebično pripremao Gospodinov dolazak. Bio je važan čovjek, narod ga je tražio i slijedio jer je govorio ljudskom srcu. Nije se smatrao važnim, nego na upit ‘je li on Mesija’ odgovora da je „samo glas“; da je došao pripraviti put Gospodinu; u tomu je bio prvi poziv Svetoga Ivana Krstitelja – ustvrdio je Sveti Otac osvrćući se zatim na Ivanov drugi poziv.
Bio je pozvan da u mnoštvu prepozna Gospodina. Duh mu ga objavljuje, a on odvažno tvrdi: ‘Ovo je Jaganjac Božji koji oduzima grijehe svijeta’. Učenici su pogledom ispratili toga čovjeka. A dan poslije, Ivan odlučno veli isto: ‘On je taj. Veći je od mene’. Tada učenici kreću za njim. Utirući put Gospodinu, Ivan je govorio: Za mnom dolazi Jedan… A kad se Gospodin pojavio, Ivan ga prepoznaje i odlučno tvrdi: ‘Ovaj je koji stoji preda mnom’! – kazao je papa Franjo.
Govoreći pak o trećem pozivu Svetoga Ivana Krstitelja, Papa je rekao da se Ivan, čim je prepoznao Gospodina, počeo povlačiti, umanjivati. ‘On treba da raste, a ja da se umanjujem’: iza mene, preda mnom, udaljen od mene. Gospodin je svojim ponašanjem iznenadio Svetoga Ivana, stoga se u zatvoru pitao: ‘Je li On? Da nisam pogriješio? A budući da je bio Božji čovjek, svoje učenike posla da Isusa pitaju: Jesi li zaista ti, ili moramo drugoga čekati? – objasnio je Papa.
Dvostruko je Ivanovo poniženje: poniženje zbog nasilne smrti, ali i zbog mraka u duši. Znao je čekati Gospodina, prepoznati ga u mnoštvu, a sada ga vidi kao dalekoga. Obećanje se udaljilo, Ivan ostaje sam: u tami, ponižen. Ostaje sam jer se zanijekao da bi Gospodin mogao rasti – kazao je Papa ponavljajući Ivanove pozive.
Pripraviti, prepoznati, umanjujući samoga sebe, da omogući Gospodinov rast: a to je ujedno poziv i svakoga pravog kršćanina, jer pravi kršćanin ne naviješta samoga sebe, naviješta Drugoga i njemu – Gospodinu – pripravlja put. Kršćanin treba razlučivati; znati kako razabrati istinu od privida; treba biti čovjek razbora i znati se poniziti kako bi u ljudskom srcu i duši mogao rasti Gospodin – zaključio je Papa.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

50 − 47 =