KRŠĆANINOVA SU “MJERILA” SJEĆANJE I NADA

slika

Kršćanin ima uvijek čuvati u sebi sjećanje na prvi susret s Kristom i nadu koja je u njemu, što ga potiče da napreduje u životu s hrabrošću vjere. Ne radi se o ozbiljnoj ljubavi, ako se ne sjećamo danâ prve ljubavi, a kršćanin bez sjećanja na svoj prvi susret s Isusom ispražnjena je i duhovno troma osoba, poput onih koji su mlaki – ustvrdio je papa Franjo na današnjoj jutarnjoj misi u Domu sv. Marta.
U poslanici Hebrejima, doziva se u pamet spomen prvih dana u kojima su kršćani primili svjetlo Isusa Krista. Dan susreta s Isusom nikada se ne zaboravlja jer je to dan velike radosti, kada se žele učiniti velike stvari. Osim pamćenja, ne smijemo izgubiti hrabrost prvih vremena i polet, smjelost koji se rađaju iz sjećanja na prvu ljubav – istaknuo je Sveti Otac.
Pamćenje je vrlo važno jer omogućuje da se sjećamo primljenih milosti. Ako odbace zanos koji dolazi od sjećanja na prvu ljubav, od same prve ljubavi, kršćani upadaju u veliku opasnost da postanu mlaki – upozorio je Papa. Kršćani su, ali su izgubili sjećanje na prvu ljubav i izgubili su zanos. Izgubili su osim toga i strpljenje, podnošenje stvari u životu s Isusovim duhom ljubavi i nošenje teškoća na svojim ramenima. Mlaki kršćani, jadni, u velikoj su opasnosti – smatra papa Franjo.
Dvije su jasne, ali i neugodne slike koje je Papa uporabio za mlake kršćane: onu svetoga Petra, o „psu koji se vraća svojoj bljuvotini“, i Isusovu, o osobama koje su – odlučivši slijediti Evanđelje – istjerale iz sebe zloduha; ali kada se zloduh vrati u sili, nalazi otvorena i nečuvana vrata i stoga opet uzme vlast nad tom kućom, koja je prije bila čista i lijepa.
Kršćanin ima ova dva mjerila: pamćenje i nadu – nastavio je Papa. [Pamćenje znači] dozivati u pamet sjećanja kako se ne bi izgubilo tako lijepo iskustvo prve ljubavi, koje hrani nadu. Kršćanin s nadom ustraje i u mračnim trenucima; vjeruje jer nada ne postiđuje. Ta su dva mjerila – sjećanje i nada – poput okvira u kojem možemo očuvati spasenje pravednika koje dolazi od Gospodina.
To spasenje valja štititi kako bi maleno gorušičino zrno raslo i dalo svoj plod. Žalosti što je toliko kršćana na pola puta, koji nisu uspjeli na putu prema susretu s Isusom. Izgubili su sjećanje na prvu ljubav i stoga nemaju nade. Molimo Gospodina za milost da očuvamo dar spasenja – potaknuo je na koncu Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

3 + 2 =