Lažni proroci i ledeno srce

Običaj je u Katoličkoj crkvi da papa svake godine napiše korizmenu poslanicu svim katolicima. Tako i ove godine papa Franjo je napisao korizmenu poslanicu koja se odnosi na sve katolike u svijetu.

Za razliku od prijašnjih papa, papa Franjo u odnosu na njih piše vrlo kratku poslanicu. Kao nadahnuće za poslanicu poslužilo mu je Matejevo evanđelje. I to samo jedan redak iz Evanđelja: „ Razmahat će se bezakonje i ohladnjeti ljubav mnogih.“ Mt. 24, 12. U samo jednom retku iz spomenutog evanđelja papa Franjo razvija svoju poruku za suvremene ljude, katolike čitavog svijeta. On vrlo dobro detektira probleme današnjice. Papina poruka po mom mišljenju ima samo dvije glavne točke, okosnice, ili dva problematska stupa. Jedan stup su „lažni proorci“ , a drugi problematski stup je „hladno srce“. Oba problematska stupa se odnose na katolike dvadesetprvog stoljeća.

1. Lažni proroci

Vremena u kojima živimo idu u dva smjera kako bi zbunili i sotonizirali katolike. Prvi je zavodljivost užicima, novcem i profitom: „Kolika su Božja djeca podlegla zavodljivosti kratkotrajnih užitaka, koje su zamijenili s istinskom srećom! Koliki muškarci i žene žive kao opčinjeni opsjenom novca, koji ih zapravo čini robovima profita i sitnih interesa.“ Drugi smjer po papinoj analizi su „šarlatani i prevranti koji nude brza rješenja“ za patnju i probleme mladih. „Drugi lažni proroci su oni „šarlatani“ koji nude jednostavna i brza rješenja na patnje, koja se ubrzo pokažu potpuno nedjelotvornima. Kolkima se mladima nudi lažni lijek droge, „jednokratnih“ odnosa, lake ali nepoštene zarade. „Ti prevaranti, koji nude bezvrijedne stvari, oduzimaju ljudima ono najvrjednije: dostojanstvo, slobodu i sposobnost za ljubav.

2. Hladno srce

U drugom dijelu poruke papa Franjo razmatra nad đavlom prema opisu pakla Dante Alighieria. Đavao sjedi na ledenom prijestolju; stanuje u ledu ugušene ljubavi. Papa Franjo piše: „Ljubav, više od svega drugog, gasi pohlepa za novcem, taj „korijen svih zala“ (1 Tim. 6, 10.),draža nam je naša samoća no utjeha koju se nalazi u njegovoj Riječi i sakramentima.“ To hladno srce prema korizmenoj poslanici postalo je problem u našim katoličkim sredinama i zajednicama. To je očito iz poruke satkane u mislima papinog pisma. „Ljubav se hladi i u našim zajednicama.“ Koji su znakovi pomanjkanja ljubavi? „To su: sebičnost i duhovna lijenost, besplodni pesimizam, napast izoliranaj i stalnih ratova među nama, svjetovni duh koji dovodi do bavljenja samo onim izvanjskim uslijed čega opada naš misionarski žar.

3. Lijekovi protiv postojeće bolesti

Papa nudi, kako kaže „slatki lijek“, a to su: molitva, post i milostinja. Milostinja je lijek po kojoj se smanjuje pohlepa i otkrivaju se braća i sestre u potrebi. Čitajući i razmišljajući nad korizmenom poslanicom pape Franje, došao sam do zaključka da bi bilo vrlo dobro kroz korizmu moliti molitvu Duhu Svetom: „Dođi, Duše Presveti“. Zašto? Zato jer se tamo spominju „grudi ledene“ i „kamena ćud“. Svi smo se kao vjernici nekako okamenili, postali stvarno „hladnog srca“ za ljude u potrebi. Vjernici često znaju reći: o siromašnima i potrebitima na bilo koji način neka brine Caritas ili Crveni Križ. Što ja mogu pomoći? Pustite me na miru. Molimo barem u korizmi molitvu Duhu Svetom, da na zagrije „grudi ledene“, “ vjeru i ljubav što se ohladila“. Budimo ljudi molitve, posta, pokore, i milostinje.

Vlč. Vladimir Trkmić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

43 − = 36