Ljubomora ubija prijateljstvo

Ljubomora je osjećaj koju osjeća osoba koja primjeti da druga osoba daje nešto trećoj osobi što ona želi (obično pažnju, ljubav ili naklonost). Na primjer, dijete će vjerovatno biti ljubomorno kada njegov roditelj daruje slatkiše njegovom bratu ili sestri, a ne njemu.

Dok se dječja ljubomora može ublažiti tako što roditelj i tom djetetu dade slatkiš, to nije slučaj kod ljubomornog muža ili žene koji žele da voljena osoba posvećuje određenu vrstu pažnje isključivo njemu ili njoj.

Prijatelji će uvijek davati obećanja jedno drugom. Prijateljstvo je nešto čemu se mnogi vraćaju kada ih sve drugo iznevjeri. Svi želimo da provedemo što više vremena sa prijateljima jer se uz njih osjećamo sretno i ispunjeno. Većina lijepih sjećanja ili smješnih situacija događa nam se u društvu prijatelja. Otvoreni su jedni prema drugima, djele interese i osjećaju se ugodno u zajedničkom druženju. Pa ipak, nekad nas prijateljstva iznevjere. Samo jedna ili dvije reči dovoljne su da se dobro prijateljstvo završi u trenu.

U zdravom prijateljskom odnosu, prijatelji su jednaki. Nije uvijek jedna osoba dominantna, a druga podređena. U svakoj vezi, bez obzira radi li se o prijateljstvu, obitelji ili braku, u određenim trenucima jedna osoba je dominantnija od druge, ali se na kraju sve to izjednači. Svaki put kad se pojavi nejednakost ili neravnoteža, otvaraju se vrata ljubomori. Ali za ljubomoru nema mjesta u prijateljstvu. Sami odlučujete o tome tko ste i što ste. Zato, nema razloga za ljubomoru prema nekome. Vjerovatno ćete shvatiti da ništa nije važnije od vašeg prijateljstva.

Kad ljubomora postane vidljiva između vas i vaših prijatelja, morate prestati sa ljubomornim ponašanjem.

– Morate znati da vaši postupci govore glasnije od riječi. Ako volite nekoga i ponašate se ljubomorno, ne iskazujete mu ljubav.

– Ljubomora je oblik straha. Možda imate strah od napuštanja ili strah od neuspjeha. Lakše ćete se osloboditi ljubomore ako prestanete brinuti.

– Povjerenje u druge je mjerilo povjerenja u samog sebe. Ako nemate povjerenja u sebe, nećete vjerovati ni drugima.

– Ljubomoru možemo usporediti sa hvatanjem mokrog sapuna. Što jače pokušavate da ga stisnete, to je veća verojatnost da će odletjeti. Opuštenim rukama ćete lako podići sapun. Isto tako, “stiskanjem” možete otjerati prijatelja ili voljenu osobu. Oslobodite li se ljubomore, bit će manje pritiska u vezi.

– Ljubomorni ljudi često teže moći, a ljubomora je način na koji mogu zapovijedati i kontrolirati druge.

– Da li znate što želite, a to nemate? Prestanite zamjerati drugima što to imaju, i sami uzmite ili ostvarite ono što želite. Postavite ciljeve i isplanirajte kako ćete ih ostvariti.

Izvor: www.navidiku.rs/

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

14 − = 13