Marija je izvor novog dostojanstva žene!

Toliko smo puta slušali o Blaženoj Djevici Mariji i uvijek nam je novost o njoj slušati i diviti joj se. Premda bi nam neke kršćanske denominacije mogle prigovarati da je previše štujemo i častimo na nama je opravdati tu ljubav koju osjećamo prema svojoj nebeskoj majci te im pokazati kako nam je Marija ona koja nas usmjerava prema Bogu.

Ona nije božanstvo, niti je Bog. Ona nije kojekakva nova Venera ili neko od božanstava iz mitologija ona je prije svega uzor vjernica. Ona koja je povjerovala. Ona koja je poput Abrahama prepustila Bogu sav svoj život. To se kosi s današnjim svijetom koji radije odabire živjeti po svojim proizvoljnim željama. Zato u njoj vide najvećeg oponenta koji uništava egoizam i samovolju. Bog je uvijek u povijesti spasenja brinuo o čovjeku i njegovim potrebama. Ne ukidajući nikada slobodnu volju svakom od nas dao je da kreiramo svoje živote onako kako mi to želimo da mu nikada ne bi prigovarali kako nas je ukalupio ili pak da nam je kako se to kaže odredio sudbinu. On ništa ne određuje sve što nosimo sami smo sebi namrli i svojim životom zaslužili. To je Božja svemoć i veličina. Nažalost čovjek je spreman učiniti svega i svačega. Ratovi su proizvod čovjekova grijeha i njegovih želja. Danas smo svjesni da mnoge bolesti se proizvode u laboratorijima radi farmaceutske industrije radi bolje prodaje lijekova. Čovjek je izmislio ropstvo, segregaciju i svako zlo. Čovjek je kreator svih sistema zla koje su obilježile i naše vrijeme. Onaj prvotni Abrahamov evo me Gospodine narušio se dobrano i u Izraelu. Pod krinkom vjere živjelo se poganstvo. Novo poganstvo profita na izrabljivanju i porobljavanju. Vrijeme je to slobode razmjene roba. Vrijeme u kojem mnoštvo vjera sliva se u Izrael i razvodnjava vjeru otaca. Razni poganski kultovi koji su kao ostaci Salomonovih ženidbenih veza narušili su harmoniju vjere i vjerskog života. Vjera je bila izvanjski čin obavljanja rituala kao prikaz ekonomske moći pojedinaca. Čini koji su bili bezvjerski poganski u čast Boga u kojega ne vjeruju. Mogli bi smo reći tako da je i danas. Bilo bi lijepo i iskreno na početku i naših misnih slavlja pozdraviti različite skupine koje su ispred nas. Dobro došli dragi posjetitelji, korisnici naših usluga, običajni godišnjaci, i vas koji vjerujete u Boga.

Cijelu povijest Izraela Bog je podizao proroke koji su bili glas savjesti.  Oni su bili korektiv koji je uvijek narod budio na pravu vjeru. Ukazivao na grijeh poganstva i udaljavanja od Boga i pozivao na obraćenje. Sa Marijom započinje novo doba. Sa njezinim rođenjem započinje završetak povijesti spasenja jer će ona biti nositeljica novoga života. Mnogi se danas na sami spomen Blažene Djevice Marije nakostruše. Njezin lik ih smeta. Odnose se prema njoj s gnušanjem i ponižavanjem. Zašto? Jer je ona nositeljica života. Ona je život. Ona je naša majka koja ljubi. Ona je izvor novoga dostojanstva žene. Ona je opozicija svih onih kojima nije stalo do ženstvenosti i dostojanstva žene koja je u današnje doba otišla u ropotarnicu i prepuštena nemilosrdnom izobličavanju. Marija je ona koja uči i svojim primjerom poučava svakog od nas najvećem dostojanstvu čovještva i vjere.

S njom njezinim rođenjem započinje nova era dostojanstva i Božje suradnje. Od sada se Bog ne služi interventnima proroka. Ivan Krstitelj se rađa kao onaj koji će pokazati mesiju svijetu pozivajući na obraćenje povezujući proročko poslanje sa pojavom Mesije. Marijinim rođenjem ponovno se posvećuje čovjek narušen grijehom. Ona je nova Eva izuzeta od istočnog grijeha za promjenu povijesti. No sve to bilo bi uzaludno da i ona nije imala slobodnu volju pristanka. Marijina abrahamovska vjera dolazi do svoga vrhunca. Ona je bila potpuno uronjena u otajstvo živoga Boga. Strah i nevjerica i sve što čovjek može osjećati u tom trenu Božjeg izabranja prolazili su njezinim životom. Teško se nositi sa onim što ne znaš. No imati povjerenje u Boga to je snaga to je ono što nama nedostaje.

Izvješće Matejeva Evanđelja za ovaj blagdan iznosi niz imena, neobični popis prošlosti Izabranoga naroda u tri cjeline. To je melodija povijesti spasenja uspona i padova. Popis procesa obraćenja i povratka Bogu. S tim nabrojenim imenima rodoslovlja u današnjem Evanđelju, tkana je biblijska i svjetska povijest, povijest spasenja. I upravo ovaj popis imena oslanja se na naše rodoslovlje jer smo ucijepljeni u Kristovo potomstvo. Zato se otvorimo milosti vjere koju nam Bog ostavlja kao dar blagoslova i mudrosti. Marija je bila jednostavna žena. Jednostavnost ju je resila i u jednostavnosti je i mogla shvatiti sve što je Bog stavio pred nju. Današnji čovjek od Boga traži specijalne efekte, ukazanja, sve nešto izvanredno i neprirodno. I upravo jer je Bog posvemašnja jednostavnost ostaje nam neprimjetan. Marija je bila žena poniznosti. Ponizno je položila svoj život Bogu u ruke da joj bude snaga i vođa kroz mnoge nevolje. Na nama je aktivirati ovu poniznost kao lijek svih naših oholosti bezumlja umišljenosti i bahatosti koje činimo pred Bogom. Marija je bila poslušna Božjoj riječi. Poslušna Božjim željama i Božjim planovima. Ona nas uči ovoj poslušnosti kako bi smo čuli Božji glas u sebi kako bi nas naša savjest opominjala i vodila. Možemo je nasljedovati u osluškivanju Božje riječi u svojemu životu, kako bi na taj način obnavljali iskonsku Božju sliku u nama, koja je još od rođenja zacrtana, a grijehom se uvijek iznova narušava i iznakažuje.

Marija je najbolja učiteljica za sve naše životne situacije. Valja nam se prisjetiti da usprkos Božjoj pozvanosti nije bila ni jednim dijelom izuzeta svakodnevnih briga ni svakodnevnih životnih lomova i zlih situacija. Ona je prolazila mukotrpno svoj životni put u svakodnevnoj muci i patnji kao i svatko od nas. Zato nam je tako bliska i zato nam je tako uzvišena. Ona nije na uvrede vraćala uvredama. Ona nije bila žena duga i nekontroliranog jezika. Ona nije bila žena koja se prepuštala besposličarenju. Ona je svakodnevno ponavljala neka mi bude po riječi tvojoj i hrabro kročila životom. Vjerno odgajajući sina Božjega. Usađujući sve vrednote koje je primila od Gospodina i nije se bojala biti drugačijom možda i neprihvaćenom od susjeda mještana svijeta. Nije bila opterećena ni modom ni ovim ni onim. Imala je dostojanstvo koje je bilo dostojanstvo nebesnika. To je naše poslanje to je naš put. Danas se stavite pod njezinu zaštitu. Ona neka danas zagovara sve naše obitelji neka ona bude zaštita svih žena koje su obespravljene i ponižene. Ona naša majka koja nam je ostavljena podno križa, neka bude nama nova inspiracija i novi zamah za život vjere i ljubavi u ovom svijetu. I neka nas njena pomoć i zaštita vazda brani.

don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

17 − = 12