Mi smo ucijepljeni u Božju ljubav!

Današnji se svijet razbacuje sa s mnoštvom riječi iza čega ne stoji ništa. Tako kad se zagledamo u tu našu stvarnost onda se prisiljavamo vjerovati u ono što slušamo no iza svega izrečenog tražimo neko logično objašnjenje ili pak kripto poruke izrečenih riječi i stavova.

Naš život je onaj koji nas uči da je ono što se govori ne prati i djela. Na ovaj način se uvuklo nepovjerenje. To je doista i opravdano jer nam je iskustvo pokazalo da se ne može vjerovati čovjeku. Dakle sve kao što znate u ovom našem malenom svijetu funkcionira na razini da uvijek neko nekoga preporučuje. Danas se ne možeš zaposliti ako nemaš vezi ili pak ni kod liječnika ne možemo doći ako netko nema neku preporuku. Gotovo bi mogli reći da se sve svelo na dobre odnose poznavatelja koji se onda iskorištavaju poznanstva i situacije. Taj svijet u kojem živimo iskorištava dobrotu malenog čovjeka i uvlači u začarani krug koji je nažalost stvorio nevidljive ali prisutne klasne razlike koje graniče sa kastama. Tako uvijek svi znamo da ima povlaštenih od povlaštenijih. Onih koji su elita koji oblikuju mnijenje i stavove a u sebi nose samo bolesnu ambiciju bez pokrića.

Naš je svijet jako malen. Kad se gleda onda svatko od nas može primijetiti kako se trendovi poznatosti kopiraju ali nažalost jako loše. Glamur koji je zasićen hiper glamura postkomunističkih zemalja. Tako kopije Holivuda na našim ulicama pokušavaju uhvatiti korak sa svojim idolima. Nažalost taj svijet se uvlači duboko u dušu i srce a onda ranjava. Izranjena duša najviše boli. Ovo vrijeme kojemu smo mi svjedoci u ovim uskrsnim danima žele nam dati osvjetljenje i putokaz kojim se uputiti da ovaj beskrupulozni svijet prestane obezvrjeđivati ono dostojanstvo koje nam je darovao Bog. Nitko osim njega ne može donijeti mir u srce. Ljudi su danas površni, oni tragaju za imaginarnim pozicioniranjima koji nikako ne mogu ostvariti. Krist koji se i nama danas daje on nam želi svratiti pozornost na ono što čovjeka izgrađuje. Danas on Bog i Gospodin sa svom snagom progovara tko je kršćanin. Oko nas su neko koji klasificiraju kršćane. Svjedoci smo da svatko ima svoj osobni izlet u kojem opravdava svoje stavove ali obično ponižavajući druge. I onda kad kršćanima kao žele zatvoriti usta onda kaže se to te je naučila crkva. Takva argument kod onih koji samo znaju ponižavati vlada lažni model koji se u izmišljenim svojim istinama pokušavaju opravdati vlastiti neuspjeh ili pak vlastiti promašeni život. danas Bog iznova svraća nama vjernicima pozornost zašto smo drugačiji u ovom svijetu od svih ostalih. Mi smo ucijepljeni u ljubav. Ljubav koja ima kredibilitet.

Vraćam se stoga na početak jer želim svrnuti iznova pozornost na tu našu tužnu stvarnost da se ljubav danas razapela na sve. Čut ćemo ja volim taj i taj kolač. Neizmjerno volim ovo i ono. Mi smo razbaštinili i obezvrijedili ono što je značaj i smisao riječi ljubav. Toliko smo je prizemljili da i oni koji se vole izčiču i žive tu svoju ljubav na određeno vrijeme. Kako da se odredilo rok trajanja onoga što je najsvetije. Kad se sve svelo na prolaznost onda je sve oko nas samo tužna zbilja koja sve više vlada nerednim našim nekredibilitetom. Sve vjerske istine teško je razumjeti jer su one ucijepljene u Krista Uskrslog spasitelja. One postojano stoje na onom što je neprolazno a to je ljubav.

Apostol Ivan u svojim poslanicama obraća se onim snažnim i istinskim vjerskim zato i kaže uvijek: Ljubljeni. Mi smo ljubljena svojina našega Gospodina. Samo kroz ljubav možemo razumjeti sve darove koje je Bog spreman nama darovati. Svi nekog ljubimo zato nam je to iskustvo dragocjeno iako je manjkavo. Ljubiti znači imati Duga Božjega u sebi. U ovom svijetu koji barata s ljubavlju najviše nedostaje ljubav. Samo po ljubavi se vjernik razlikuje od ostalog svijeta. Naša ljubav prema Gospodinu mora se očitovati u ovom svijetu. Ne po nekim postulatima i programima. Bog se ljubi na prvom mjestu jer on usavršuje ljubav svijeta. Tamo gdje nije prisutan Bog ne može se razvijati ljubav. Ako u našim obiteljima nema molitve, zajedničke molitve onda je ta naša zajednica života osuđena na kratkotrajno zajedništvo. Ako bračni partneri zajedno ne mole onda onda njihova ljubav postaje podnošenje a ne ljubav koja se izgrađuje. To je ta naša zauzetost.

Ne treba se pokoravati svijetu. Svijet je prolazan. Slava i zvjezdanost prestaju promjenama estetskih kriterija. Sve oko nas ima rok trajanja osim Boga koji je izvor ljubavi i blagoslova. Ova čitanja koja slušamo danas izvor su istinske hrabrosti i potpuno razotkrivanja što je to Uskrs. Uskrs je ljubav. Stoga izgrađujmo sebe ljubavlju neprolaznom da ojača naše ljubavi koje su nam važne i životni oslonac. Poučavajmo se Kristom. Ne brinimo se za ovaj svijet koji osuđuje one koji ljube. Njihova mržnja uništit će samo njih. Otpravljajte od sebe one koji siju zlo i mržnju. Otvorimo svoje srce Bogu da nas izliječi svojim ljubavlju koja nas posvećuje i vodi u svijet milosti i mira.

Don Damir Bistrić

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

9 + 1 =