Molitva sv. Fabijanu i Sebastijanu

Sv. Fabijan

Prema Euzebijevoj Povijesti Crkve o njemu se navodi, kako je Fabijan u Rim došao sasvim slučajno i to u vremenu izbora za novoga papu. Također se navodi, da je bio laik te da je živio na svom imanju izvan grada. Prema predaji, iznenada mu je na glavu sletjela golubica, što je okupljenim kršćanima bio Božji znak, te su Fabijana izabrali za papu. Za njegova pontifikata nije bilo progona kršćana. Tradicija mu pripisuje podjelu Rima na sedam područja. Na čelu svakoga područja bio je đakon kojeg je on imenovao.

Za njegovog pontifikata prvi imenovani klerici zvali su se inkardinati od čega će kasnije nastati naziv kardinali. Njih sedmorica činili su “Sacro Collegio”. Oni će vremenom prerasti u kardinalski zbor. Umro je u Rimu kao mučenik s početkom Decijevih progona kršćana.

Molitva Sv. Fabijanu

Čestiti mučeniče, Fabijane sveti! Ti si za krvavog progonstva cara Decija vladao Isusovom Crkvom, pa si strašnim mukama i prolijevanjem krvi dokazao svoju tvrdu i nepokolebljivu vjeru u Isusa Spasitelja i Boga. Evo nas pred tobom, koji si, kao pravi pastir, na Isusov primjer, za svoje ovce svoj život žrtvovao, da slabe ohrabriš, da jake još više okrijepiš i odlučiš na junačku borbu s poganstvom, da mukama i krvavom smrću javno ispovijedaš božanstvo Isusovo i Crkve Njegove.

Sveti mučeniče Fabijane, i nama isprosi potrebnu jakost i srčanost, da se odlučno borimo i da svladamo paklene vlasti, koje nastoje da se nebeskom Gospodinu iznevjerimo. Ti si se na osobiti način brinuo za bolesne i siromahe; i mi smo, sveti Oče, siromasi i bolesni u duši, pa te ponizno molimo, uteci se Isusu za sve nas, da nas blagom svojim obogati i da nam izliječi rane duše i tijela, da ga pod tvojim okriljem uzmognemo vjerno služiti i tako doći do nebeskog kraljevstva, kojega si ti zaslužio odličnom svetošću i krvlju svojom.

Sv. Sebastijan

Sebastijan se rodio u Italiji, a školovao se u gradu Milanu. Kao mladić služi vojsku te ga car Dioklecijan postavlja za načelnika dvorske garde. Za vrijeme službovanja je spašavao kršćane od progona te obraćivao mnoge ljude. Nakon što se saznalo da ga je papa nazvao braniteljem Crkve, car ga optužuje za izdaju. Tada je Dioklecijan naredio da ga privežu za stablo, skinu i strijeljaju strijelama

Sveti Sebastijan se smatra zaštitnikom: zaraženih od kuge, ratnih invalida, kamenoklesara, strijelaca, lovaca, vatrogasaca, policajaca i vojnika.

Molitva Sv. Sebastijanu

O slavni mučeniče Isusa Krista, neustrašivi sveti Sebastijane! Tko da se ne divi tvome junaštvu i samoprijegoru, kada si se izložio svakoj pogibelji, da nevjernike obratiš, a mlake kršćane da utvrdiš u vjeri, te si mnoge od najizvrsnijih k Isusu priveo, koji ga prolijevanjem svoje krvi priznaše za svoga Boga. I nama, sveti mučeniče isprosi potrebnu gorljivost i ljubav spram Boga i bližnjega, da riječju i djelom  u svačijem srcu raspalimo iskru vjere svete, da se svaki nevjernik Bogu vrati.

Sveti mučeniče Sebastijane! Tko da nabroji znamenita čudesa, koja si u ime Isusa Boga tvorio? Tko da opiše tvoju radost, kada te je božanski Spasitelj pohodio i kada ti je slatki cjelov mira podao? Tko da pojmi strahotu muka, koje si pretrpio kada su ti svezano tijelo strijelama izranili? Za tvoja slavna djela, za tvoje radosti i pretrpljene muke, za neustrašivu tvoju srčanost, kada si se prikazao ljutome Dioklecijanu, pa ga prekorio za njegove nepravde i okrutnosti, slavni mučeniče, milost nam isprosi, da i mi za života, rado trpimo sve bolesti i progonstva, da postanemo dionici vječnih radosti i uživanja.

Facebook Komentari

comments

admin

0 Comments

No comments!

There are no comments yet, but you can be first to comment this article.

Leave reply

<

84 + = 85